Beter levenWat zou u doen?

Wat zou u doen wanneer uw partner zegt zijn drankgebruik ‘onder controle’ te hebben?

null Beeld

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: alcohol en de toekomst.

Machteld van Gelder

Ik heb mijn relatie verbroken omdat ik vind dat mijn ex te veel alcohol drinkt. Het lukte hem niet om de volgende stappen te zetten: samen een huis kopen en een kind krijgen. Hij vindt dat hij zijn drankgebruik onder controle heeft en zegt dat hij er alles aan zou doen om het niet uit de hand te laten lopen zoals onze beide vaders dat wel hebben laten gebeuren. Ik moet hier volgens hem op vertrouwen en met mijn eigen wantrouwen aan de slag. Het probleem wordt mogelijk nog groter in mijn hoofd doordat ik in de psychiatrie werk. Hoe weet ik of ík niet het probleem ben en de relatie saboteer?

Vrouw (35), naam bij redactie bekend

Goed bezig

Mijn ervaring in het werken op een verslavingsafdeling in de psychiatrie is dat een belofte – hoe verdrietig dat ook is – niets waard is. Het gaat om daden. Dat je ex je nu van wantrouwen beticht is een slecht voorteken. Jij hebt je grens getrokken en ik wens je een mooie toekomst toe.

Wim Zevering (64), Ermelo

Zelfde meegemaakt

Drank is het probleem en niet u. Ik heb hetzelfde meegemaakt. De slachtofferrol wordt je opgedrongen, maar hij is de schuldige en niet u. Mijn echtgenoot had een familie waar ook de drank een groot probleem was. Zelf zei hij ook steeds dat hij minder dronk, maar dat werkt zo niet bij alcoholisten. Mijn advies aan u is zoek een man die er voor u is, en niet voor de fles. En blijf niet, zoals ik 24 jaar in een uitzichtloze relatie hangen.

Lydia Plugers (70), Helmond

Goed gevoeld

U heeft geen last van wantrouwen, maar van angst voor een herhaling van uw jeugd. Uw ex heeft u hiermee alleen laten zwemmen, door te zeggen dat het uw probleem is. Een lieve vriend had er een ‘wij’ van gemaakt: samen kijken hoe jullie een weg kunnen vinden met uw angst. Dat uw ex het zelfs zover laat komen dat u niets anders meer weet dan de relatie te beëindigen, zonder u tegemoet te komen door moeite te doen te minderen, zegt wel iets. Erger nog, hij legt het probleem bij u. Hij bevestigt uw angst hiermee. U heeft het goed gevoeld.

Joke Lijnse (69), Den Bosch

Patiënt buiten werktijd

U werkt in de psychiatrie. Uw beide vaders hadden een drankprobleem. Alcoholisten doen er alles aan om hun verslaving te bagatelliseren. Waarschijnlijk heeft hij, zolang u hem kent, geen enkele alcoholvrije dag gehad. Houd er rekening mee dat u ongewild een ‘patiënt ‘ buiten werktijd heeft.

Gertjan Post (52) Culemborg

Kind van alcoholische ouder

Het klinkt alsof de keuze om de relatie te beëindigen al gemaakt is en u nu met schuldgevoel zit. Een beetje twijfel is normaal maar laat u niet gek maken door uw ex of omgeving. Als kind van een alcoholische ouder ben ik altijd waakzaam en gereserveerd geweest over mijn eigen alcohol gebruik en zoek ik dat ook in (eventuele) partners. U bekijkt het nu alsof uw ervaringen u een vertekend beeld van de realiteit geven, terwijl ze er misschien wel voor zorgen dat u meer dan de meeste mensen kon aanvoelen dat het met uw ex niet goed zit.

Nina Lindhout (25), Groningen

Ik moest niet zo zeuren

Ik ben 10 jaar samen geweest met een man die een alcoholprobleem had. Het werd altijd ontkend: ik moest niet zo zeuren. Weet inmiddels dat ik niet het probleem was en hij nu een chronische alvleesklierontsteking heeft en nooit meer mag drinken. Vergeet niet: alcohol is een verslaving. Die ophoudt als hij er mee stopt.

Albert van Ruitenburg (59), Den Haag

Alles vraagt er om

U kunt snel constateren wat het voornemen van uw ex waard is, dat hij er ‘alles aan zal doen’. En wel door zijn antwoord op uw vraag: ‘Ben je bereid om alle alcohol te laten staan?’ Alles vraagt daarom. Zijn drankgebruik, de ervaring met uw vaders, zijn poging om het probleem bij u te leggen, uw verlangen om samen een gezin te stichten. Zeggen dat het ‘onder controle’ is, is onmeetbaar en voor u een te wankele basis.

Herman Schroer (56), Tilburg

Over twee weken: Vaccinatie bij ons koor verplichten?

Ik ben bestuurslid van een groot koor met 75 leden, waarvan tweederde ouder is dan 60 jaar. We hopen in de loop van dit jaar weer samen te kunnen komen, afhankelijk van het tempo waarin vaccinatie zal plaatsvinden. Nu ligt de vraag op tafel of we vaccinatie verplicht moeten stellen voor deelname aan repetities en concerten. Ik ben voor: gevaccineerde personen maken veel minder kans om anderen te besmetten. En we zijn aan onze leden verplicht om veilige condities te creëren. Anderen vinden dit te dwingend omdat zo’n eis persoonlijke keuzevrijheid en eigen verantwoordelijkheid aantast. Wat zou u doen in deze situatie?

Man (67), naam bij redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen?

Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 1 februari 2021 naar: wzud@volkskrant.nl. Heeft u een dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden