de gidswat zou u doen?

Wat zou u doen? Mijn man heeft geen interesse meer in mij

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: mijn man heeft geen interesse meer in me.

null Beeld

Mijn man heeft geen fysieke interesse meer in mij. We zijn achttien jaar samen, en de laatste jaren raakt hij mij nauwelijks meer aan. Zo goed als geen seks, geen knuffels en geen (verbale) liefkozingen. Ik mis dat heel erg. Het lukt mij niet om hierover met hem te praten, waardoor ik zijn redenen niet weet. Hij zwijgt of ontwijkt. Ik weet dat hij geen ander heeft. Een minnaar zou mogelijk een oplossing voor mij zijn, maar is voor hem onbespreekbaar. Relatietherapie heeft ons niet verder geholpen. Ik hou van hem en we hebben een hecht gezin. Hoe verder?

Vrouw (49), naam bij redactie bekend

Vraag door

Letterlijk precies hetzelfde zei ik over mijn eigen huwelijk. Vraag net zolang door tot hij je wel zijn redenen vertelt. Heb ik ook gedaan. Uiteindelijk vertelde hij me dat hij me niet meer aantrekkelijk vond omdat ik te dik was. Omdat ik van hem en onze kinderen hield, volgde ik individuele therapiesessies en viel ik af. Maar nog steeds wilde hij me niet aanraken, en weer kon hij zijn redenen niet vertellen. Inmiddels hoef ik ze ook niet meer te weten. Ik leerde dat van mezelf houden belangrijker was dan van hem te houden. Sindsdien ben ik gelukkig gescheiden.

Naam bij redactie bekend (44), Nijmegen

Durf

Durf te kiezen, ongeacht de keuze.

Emmy de Graaff (61), ’s-Hertogenbosch

Kruik

U houdt van uw man, hij niet of nauwelijks (meer?) van u. Aan u de keus: wilt u verder als onbezoldigde en niet officieel erkende huishoudelijke hulp (tevens kruik)?

Joop Bruins, Utrecht (71 jaar, waarvan 53 jaar getrouwd. Kan zich het ontbreken van dit soort interesse niet eens voorstellen.)

Zelfde schuitje

Ik zit in hetzelfde schuitje, zelfde leeftijd, zelfde gezinssituatie, zelfde gedrag van mijn man en doorlopen traject. Ik heb ervoor gekozen om bij mijn gezin en man te blijven en heb tijdelijk een minnaar gehad. Ga naar een ayurvedische massage om het lichaam te koesteren. Zoek geluk in alle aspecten van het leven!

Naam bekend bij redactie (49), Eindhoven

Hogere inzet

Praat opnieuw met hem, wellicht met begeleiding, deze keer met een hogere inzet: minnaar of scheiding. Of is er iets anders dat u tegenhoudt? Pak dat dan ook aan.

Joost Horsten (60), Eindhoven

Sleutel tot contact

Als je redenen vraagt, vraag je niet naar voelen, maar naar denken. Luister naar zijn gevoelens, ook al zijn die afkeer, onverschilligheid of teleurstelling. Daar ligt de enige sleutel tot contact, al kost dat tijd. Lukt het gesprek over gevoelens uiteindelijk niet, kap dan met de relatie of accepteer de situatie vanwege je hechte gezin.

Wim Donders (77), Tilburg

Kiezen

Wellicht is het goed u af te vragen hoe hecht uw gezin echt is. En hoe weet u zo zeker dat er geen ander in het spel is? Uit ervaring weet ik dat een echtgenoot heel lang en zonder dat iemand het merkt, een dubbelleven kan leiden. Er is vast meer aan de hand dan alleen geen fysiek contact. U heeft kennelijk al van alles geprobeerd. Denk eens na of het geen tijd wordt te kiezen. U heeft nog een heel leven voor u.

Mieke Velden (48), Leusden

Over twee weken: dagvaarden of vriendschap?

Een populaire cabaretier en ik zijn ruim tien jaar bevriend. Sinds 2018 ben ik ook zijn technicus. Maar sinds augustus 2019 betaalt hij mijn facturen niet (ruim 2.000 euro). Op herinneringen, telefoontjes en tekstberichten reageert hij niet. Ik schakelde op advies van anderen een incassobureau in. De cabaretier wijt de geldschuld aan de coronacrisis (de facturen dateren van daarvóór!), maar beloofde vanaf juli termijnsgewijs te betalen. Hij treedt alweer ruim een maand op en zijn agenda is tot ver in 2021 weer goed gevuld. Maar betalen, nee. Als zzp’er heb ik dat geld ook echt nodig. Wat nu? Een dagvaarding? Of verspeel ik daarmee onze vriendschap? Man (56), naam bij redactie bekend

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 28 september naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een ­dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden