Wat u moet lezen deze zomer

Zomer. Eindelijk tijd om in te halen wat door het jaar heen bleef liggen. Dit weekend vertellen medewerkers van Sir Edmund welke boeken een plek verdienen op uw vakantiestapel om weer helemaal bij te zijn in 2015. En wat ze daartoe zelf in hun vakantiekoffer stoppen.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Hans Bouman, recensent Engelstalige literatuur, raadt herlezing aan van 'Alice's Adventures in Wonderland'. Het boek van Lewis Carroll dat in de loop van de tijd op zoveel verschillende manieren uitgelegd is.

Hanneke de Klerck, coördinator van Sir Edmund, zou willen dat iedereen merkt hoe Michel Faber je meesleept in het vreemde universum van 'Het boek van wonderlijke nieuwe dingen'.

Literatuurcriticus Arjan Peters adviseert lezing van 'Swanns kant op' van de man die met succes de almacht van de tijd aanviel: Marcel Proust.

Tekst loopt door onder de foto.

Let op: alle artikelen uit deze reeks zijn betaalde artikelen. Deze zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken gratis proberen. Zonder verplichtingen.

null Beeld
Beeld

Wie de vermaarde econoom Albert Hirschman wil leren kennen (om daarna zijn boeken te lezen!) doet er goed aan te beginnen met de briljante biografie 'Wordly Philosopher' van Jeremy Adelman, adviseert economieredacteur Jonathan Witteman.

Wie Michel Houellebecqs meesterlijke 'Soumission' laat liggen omdat hij de man zo'n eikel vindt, doet zichzelf tekort, waarschuwt chef Boeken Wilma de Rek.

James Salter is zíjn schrijvers-schrijver, maar van mediaredacteur Haro Kraak mag, nou vooruit, iedereen hem hebben.

Voor een zomer zonder getob beveelt wetenschapsredacteur Maarten Keulemans 'De rationele optimist' aan, van Matt Ridley, die een eerbetoon brengt aan het vernuft van de menselijke soort.

Schrijver Michel Houellebecq. Beeld EPA
Schrijver Michel Houellebecq.Beeld EPA

Parlementair redacteur Ariejan Korteweg vindt het onterecht dat de heruitgave van John Williams fenomenale 'Augustus' minder aandacht kreeg dan een 'Stoner'.

Lees 'Life on the Edge' van Jim Al-Khalili en Johnjoe McFadden, zegt Martijn van Calmthout, wetenschapsredacteur. Het biedt een verbazingwekkende reeks eyeopeners voor liefhebbers van echt nieuwe wetenschap.

Voetbalcolumnist Paul Onkenhout is enthousiast over een fotoboek, uit de tijd dat voetballers nog benaderbaar waren. 'The Age of Innocence' laat zien dat vroeger alles beter was - in het voetbal zeker.

Televisierecensent (en vogelliefhebber) Jean-Pierre Geelen vindt de zomer de tijd voor vogelboeken. Zoals het aanstekelijke 'De Grutto', over de panda van de lage landen.

Recensent en biografe Aleid Truijens is onder de indruk van de biografie 'Orgelman', waarin Mark Schaevers met soepele pen het leven schetst van Felix Nussbaum.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden