VooruitblikFestivaltips

Wat te doen op De Parade, die vandaag begint in Den Haag? In zes routes door het theater- en muziekfestival

Vandaag, vrijdag, gaat De Parade van start in Den Haag. 10 dagen lang zijn ruim vijftig voorstellingen te zien. Daarna reist het festival naar Utrecht en Amsterdam, met nóg meer voorstellingen. Hoe wijs te worden uit dat enorme theater- en muziekaanbod? We stelden zes thematische routes samen door het programma. Speciaal voor de liefhebbers van clowns, seks, oudemannenmuziek en meer.

Vincent Kouters
null Beeld Mélanie Corre
Beeld Mélanie Corre

Technologie

De Parade is een old school festival, met zijn theatertenten, houten barretjes, poffertjeskraam en krakkemikkige zweefmolen. Maar de moderne technologie kruipt waar ze niet gaan kan, zelfs op de Parade. Liefhebbers van het betere klikken en swipen gaan bijvoorbeeld naar The Social Sorting Experiment van The Smartphone Orchestra. Met de telefoon in de hand beleeft het publiek live een Tinder-achtige ervaring. Kijk om je heen, like wie of wat je ziet, en swipe de rest. Leerzaam voor iedereen die wil zien hoe influencers gemaakt worden en ten onder gaan.

Minder interactief, en meer toneelachtig is Harry in Wonderland van De Stokerij Schiedam. In deze tech-komedie schaft de middelbare everyman Harry zichzelf een nieuwe smartphone en ook maar gelijk een ‘real-life bot CAT III’ aan. Prompt belandt de argeloze man in een wereld van internetspionage en hackers, met alle verwikkelingen van dien.

Ook muzikant Reinier van Harten leeft in een kille, elektronische wereld en laat dat zien en horen in zijn theatrale concert Cyberhuman. Met elektropop, robots, futuristische teksten en zijn krachtige, breekbare stem toont hij een genadeloos toekomstbeeld.

Seks

Waar zouden we zijn zonder seks? Vast niet op de Parade. Theatermakers spelen gretig in op wat misschien wel de grootste obsessie van de mens is: seks, en dus natuurlijk ook de liefde. Stichting Nieuwe Helden doet er niet moeilijk over en presenteert met Yes Please Live een show vol seksverhalen. Met publieksinteractie, voor wie durft. Toeschouwers mogen kiezen welke verhalen verteld worden en delen hun favoriete fantasie met de rest van de Parade. Burning Butterfly van Likeminds en actrice Annica Muller is een autobiografische theatervertelling over het leven in een stripclub, uitermate geschikt voor wie meer wil weten over de donkere kant van de menselijke seksdrive.

Ook theatercollectief Grande Loge toont de geneugten en keerzijden van het feest der vleselijke lusten. Hun experimentele Pang Pang is een dancehall-voorstelling waarin gedaggerd, gepompt en gedanst wordt. Het kan ook subtieler. In het broeierige Habib van Toneelgroep ZEP spelen acteurs Evrim Akyigit en Said El Abboudi een spelletje truth or dare. Dit mondt uit in een openhartig gesprek over de seksuele moraal in de Arabische wereld. Deze voorstellingen maakte afgelopen jaar al veel los op de scholen waar ZEP ze speelde. Nu is de Parade aan de beurt.

Clowns

De Parade is een rondtrekkend circus van schunnigheden en dus ontbreken de clowns niet. Wie houdt van de humor van een waterspuitend bloemetje zet zijn rode neus op en laat zich (samen met de kinderen) verrassen door clown Hakim Traïdia (u weet wel, van Sesamstraat). Op de Kinderparade vertelt hij over zijn held, clown Zaabout, die hij vaak zag optreden in zijn Algerijnse geboortedorp en die hem ooit inspireerde toneel te spelen. Of ga naar Milko Steijvers, de voormalige directeur van het inmiddels failliete circus Renz, die op de Parade terugkeert met Het kleinste circus ter wereld. Vlooien, dus. Voor de echte liefhebber.

Wie zijn theater graag iets absurdistischer heeft, gaat naar Trio Trotski, dat een theatrale nonsenscollage presenteert. De voorstelling is gebaseerd op de rariteiten van de Russische schrijver Daniil Charms. ‘Tussen Herenleed en Kamagurka,’ beloven ze zelf. De kenner weet dan genoeg. En dan zijn er nog de clowns des doods: Stan Vreeken en Jorn Heijdenrijk. In de voorstelling Slumberland vertellen de twee acteurs verhalen over de dood en zingen ze stemmige slaapliedjes. Daar is niks leuks aan, maar mooi is het wel. En zo bieden ze, in de beste clownstraditie, troost.

Genderfluïde flauwiteiten

In meerdere Paradetenten wordt dit jaar een serieuze poging ondernomen iets te zeggen over gender en het vermaledijde hokjesdenken. Of nou ja, serieus? Het onderwerp is serieus, de voorstellingen zijn komedies die leunen op het tonen van uitvergrote vooroordelen. Zo spelen Stephanie Louwrier, Lowie van Oers en Wart Kamps het ‘lesbisch talkshow-komedie-spektakel’ Drie lesbiennes en een talkshow. Over drie pinnige presentatrices van een talkshow genaamd ‘Vrouwen praten over dingen’, die elkaar niet kunnen luchten of zien. Na hun uitbundige Paradehit van vorig jaar, Close to you – the Carpenters in therapie, is het trio terug met meer pruiken, ongemakkelijk zittende kostuums en pijnlijke cringe comedy.

Ook poppentheatermaker Servaes Nelissen draait de rollen om, in zijn komedie Beefteefjes. Hij speelt ‘dierentolk’ Renate Schoep, die zich na haar scheiding heeft bekwaamd in healingtechnieken voor dieren. Satire dus, met een genderfluïde randje. Een zelfde soort randje heeft zanger Sven Ratzke, die dit jaar met zijn band op de Parade staat en liedjes van David Bowie vertolkt. Als iemand het spelen met identiteiten tot een kunst kon verheffen, dan was het Bowie wel. Ratzke doet niet voor hem onder.

Oudemannenmuziek

Misschien bent u een wat oudere man, van lijf of van geest, en leest u dit en denkt u: geef mijn portie maar aan fikkie. Wacht, ho, zo makkelijk komt u niet onder die Parade uit. Ook voor de liefhebber van oudemannendingen valt er namelijk genoeg te beleven. Wat dacht u van Beefheart – Pork Treat Musical? In dit half uurtje muziektheater van Rosa Ensemble speelt Hans Dagelet de legendarische rockartiest Captain Beefheart. Sissend en grommend spreekt hij Beefhearts vertaalde songteksten uit, terwijl de band de ontspoorde muziek speelt.

Ook niet piep meer zijn De Sandra’s (Erik Brey, Alfred van den Heuvel en Haye van der Heyden). De drie heren zingen in Speed Singing de zestig volgens hen mooiste Nederlandse liedjes van de twintigste eeuw – van Sonneveld tot Shaffy en Bauer. Voor eenieder voor wie weemoed en nostalgie tweede natuur zijn geworden. Ook de Paradeveteranen Kees van der Vooren en Eddie B. Wahr zijn terug op het festival, voor de 25ste keer welteverstaan. In hun jubileumvoorstelling duiken ze in het verleden met scènes, muziek en mannenhumor, in de hoop het raadsel van hun oudemannenvriendschap op te lossen. Wie wil dat nou niet weten?

Geweldsverheerlijking

Voor branieschoppers en borstkloppers is het altijd goed toeven op de Parade. Iedereen moet er sowieso zijn stem verheffen om boven het geluid van al die andere branieschoppers uit te komen. Wie daar van houdt, moet naar de extreemste voorstellingen die het festival dit jaar te bieden heeft. Don’t Wanna Fight van YoungGangsters & DOX bijvoorbeeld. YoungGangsters heeft een naam hoog te houden in theater met excessief geweld. Samen met de dansers van DOX gaan ze nu op zoek naar de ultieme vechtchoreografie.

Jeugdtheatergroep Maas Theater & Dans laat in Showtje tof doen twee stoere cowboys zien die het vechten en borstkloppen juist moe zijn. De klappen worden steeds minder hard, want eigenlijk willen ze een teder lied zingen. Voor het vrouwelijke perspectief is er gelukkig nog het collectief Collectiet (drie studentes van de Amsterdamse toneelschool). In hun door de Russische feministische punkband Pussy Riot geïnspireerde relvoorstelling Get Set Riot! proberen ze antwoord te geven op de vraag hoe je een rel creëert. Waarvoor gaan we tegenwoordig nog op de barricades staan? Wie het weet, mag zijn Paradebiertje omhoog houden.

De Parade. In Den Haag t/m 14/07, daarna in Utrecht van 19/07 t/m 4/08 en Amsterdam van 9/08 t/m 25/08

U = Utrecht, D = Den Haag, A = Amsterdam

Technologie:

The Smartphone Orchestra – The Social Sorting Experiment – D, A

De Stokerij Schiedam – Harry in Wonderland – D, U, A

Reindier – Cyberhuman – A

Liefde en seks:

Stichting Nieuwe Helden - Yes Please Live – D, U

Grande Loge – Pang Pang – D, A

ZEP – Habib – U, A

Likeminds / Annica Muller – Burning Butterfly – U

Clowns:

Hakim – De vergeten clown (AL) – D, A

Stan & Jorn – Slumberland – D, U, A

Milko’s Circus - Het kleinste circus ter wereld – D, A

Trio Strotski – 1000 kleine balletjes – A

Genderfluïde flauwiteiten:

Stephanie, Lowie & Wart - Drie lesbiennes en een talkshow – D, U, A

Servaes Nelissen – Beefteefjes – D, U, A

Sven Ratzke & Band – Ratzke zingt Bowie – U

Oudemannenmuziek:

Rosa Ensemble – Beefheart – D, A

De Sandra’s – Speed Singing – U, A

Kees & Eddie – Cornelis en Edward – D, U, A

Geweldsverheerlijking:

Maas Theater en Dans - Showtje tof doen – U, A

YoungGangsters & DOX – Don’t Wanna Fight – D, U, A

Collectiet – Get Set Riot! – U, A

Bonusparadetip

Afgelopen jaar toonden acteurs en theatermakers Tarik Moree en Tim Olivier Somer in hun knappe afstudeerwerk My Dinner With … een fascinatie voor de maskerade van het theater en een gave voor slimme komedie. Nu staan ze op de Parade met opvolger Kunst, een compacte en ongetwijfeld even extreme bewerking van het gelijknamige stuk van de Franse schrijfster Yasmina Reza. Over het wankele evenwicht tussen onuitstaanbare dikdoenerij en niet kunnen leven zonder grote kunst. Te zien in Den Haag, Utrecht en Amsterdam.

null Beeld Volkskrant
Beeld Volkskrant

Gijs Groenteman gaat in onze illustere archiefkast in gesprek met mensen die hem hebben verwonderd. Rapper Pepijn Lanen, schrijver Paulien Cornelisse en kunsthandelaar Jan Six passeerden al de revue.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden