Tipsart rotterdam

Wat te doen op de Art Rotterdam Week?

De kunstbeurs is komend weekend te vinden in de Van Nellefabriek. Verspreid over verschillende locaties in de stad is nog veel meer te zien. De Volkskrant geeft 6 tips.

Rutger Pontzen en Anna van Leeuwen
Stand 52, galerie The Flat: kunstenaar Hiva Alizadeh. Rotterdam Art.  Beeld Simon Lenskens
Stand 52, galerie The Flat: kunstenaar Hiva Alizadeh. Rotterdam Art.Beeld Simon Lenskens

Art Rotterdam. Van Nellefabriek, Van Nelleweg 1. Zo-vr 11-19 uur.

Voor wie iets zoekt voor boven de bank, in de museumzaal of in het depot is de kunstbeurs in de Van Nellefabriek uiteraard de place to be. Honderd galeries tonen hier hun waren. Ook de minder verkoopbare genres zijn goed vertegenwoordigd. Zo heeft de beurs al jaren een aparte grote verduisterde ruimte voor videokunst, waar bijvoorbeeld dit jaar films van Gerco de Ruijter en Melanie Bonajo zijn te bekijken.

Verder zijn er dit jaar opvallend veel aaibare kunstwerken. Van felgekleurde wandtapijten (zie Koen Taselaar bij galerie Cokkie Snoei) tot vreemdere muurstukken van bijvoorbeeld nephaar (toppunt van aaibaarheid: Hiva Alizadeh bij galerie The Flat) of omwikkelde scheepstouwen (Joana Schneider bij Rademakers Gallery). Aanraken is uiteraard streng verboden, maar na aankoop mag een kunstwerk best geknuffeld worden.

Tip: Te prijzig? Afdingen is het proberen waard. In termijnen betalen mag vaak ook, bijvoorbeeld met de Kunstkoopregeling.

Prospects & Concepts (in Art Rotterdam): kunstenaar The Office of Alina Lupu: dit is een doorlopende performance waarbij een fotobehang wordt aangebracht.  Beeld Simon Lenskens
Prospects & Concepts (in Art Rotterdam): kunstenaar The Office of Alina Lupu: dit is een doorlopende performance waarbij een fotobehang wordt aangebracht.Beeld Simon Lenskens

Prospects & Concepts. Van Nellefabriek, Van Nelleweg 1. Zo-vr 11-19u.

Ook in de Van Nellefabriek: de jaarlijkse tentoonstelling van het Mondriaan Fonds. Kunstenaars die eerder bij de kunstsubsidiegever een ‘Werkbijdrage Jong Talent’ hebben bemachtigd, laten hier hun kunsten zien. 66 kunstenaars zijn het dit keer en de uitgebreide tentoonstelling is een dolle boel, met bijvoorbeeld een skateramp, een chocoladefontein, een levende sculptuur en een pornofilm zonder seks (maar met veel scheerschuim). Jazeker, kunstenaar Alina Lupu laat een fotobehang aanbrengen en wie meehelpt krijgt een ‘eerlijk deel’ van het honorarium dat de kunstenaar zelf voor haar deelname aan de tentoonstelling ontving: 208 euro. Een scherp, slim commentaar binnen een vrolijk kunstcircus.

Tip: Bij de tentoonstelling is een boekje gemaakt met over elke kunstenaar een korte, heldere tekst.

Pension Almonde. Beeld Simon Lenskens
Pension Almonde.Beeld Simon Lenskens

Not for Profit Art Party. Almondestraat 179.

53 sloopwoningen vlak bij het station van Rotterdam zijn vorig jaar overgenomen door Pension Almonde. In afwachting van de sloopkogel mengen hier de ‘oude’ bewoners met kunstenaars, verweesde buurtinitiatieven en mensen die tijdelijk onderdak nodig hebben. Deze dagen is de Not for Profit Art Party te gast in de Almondestraat: dertien kunstenaarsinitiatieven maken hier exposities, performances en workshops.
De transformatie van deze appartementen is wonderbaarlijk om te zien. Kunstenaar Simon Niks werd uitgenodigd door het Groningse initiatief Sign en veranderde een voormalige woonkamer tot een soort archeologische vindplaats. Voor de kinderslaapkamer met Disneybehang maakte Sabrina Basten een kleurrijke sculptuur. Verderop in de straat laat kunstenaar Valentina Gal (op uitnodiging van het Nijmeegse Expoplu) zien hoe ze infiltreerde in de wondere wereld van de furry fetish.

Tip: Kijk voor openingstijden en programmering op www.notforprofit.art

Video Laure Prouvost in de hal van CS Rotterdam.  Beeld Simon Lenskens
Video Laure Prouvost in de hal van CS Rotterdam.Beeld Simon Lenskens

Laure Prouvost, How To Make Money Religiously. Hal Centraal Station Rotterdam.

Rotterdam heeft een naam hoog te houden als het gaat om kunst in de openbare ruimte. Naast de Sunny Cloud van John Körmeling staat nu in de hal van Rotterdam CS een black box met video van de Française Laure Prouvost, winnaar van de Turner Prize 2013. Snelle montage van videobeelden en oneliners (‘Don’t look back’). In een kleine negen minuten krijgt u een beeld van de economische chaos en hebzucht die ons dagelijks omringt, gecombineerd met, op de achtergrond ‘Dingdong, de sprinter naar Dordrecht rijdt vandaag niet’.

Tip: Blijf op gepaste afstand staan en ga niet te dichtbij op het bankje zitten. Hoofdpijn zal het gevolg zijn.

The New Current, Vlaardingweg 60.  Beeld Simon Lenskens
The New Current, Vlaardingweg 60.Beeld Simon Lenskens

The New Current. Vlaardingweg 60. Vr 17-22u. zo en za 12-20u.

Alleen al de entree is om van te smullen, zo Rotterdams: de schuine hellingen van een oude inpandige parkeergarage, verlicht met een sliert ledlampjes. Want donker is het er wel, op deze vierde aflevering van The New Current op een al even nieuwe locatie in de Spaanse Polder. De duisternis is noodzakelijk om de verzameling van twintig video-, geluids- en lichtkunstwerken goed tot hun recht te laten komen. Gemaakt door kunstenaars die niet langer dan vijf jaar van de academie zijn afgestudeerd.

Tip: Bezoek de mistkamer met stroboscopische lichteffecten liefst met zijn tweeën, om de weg niet kwijt te raken.

 New Radicalism, Zomerhofstraat. Beeld Simon Lenskens
New Radicalism, Zomerhofstraat.Beeld Simon Lenskens

New Radicalism. Blauw-witgebouw (Wijkcoop) en Mono, Zomerhofstraat. Vr-zo 12-21u.

Strikt noodzakelijk volgens de initiatiefnemers van de tentoonstelling New Radicalism: om kunst uit het Midden-Oosten, de Levant (rond Syrië en Libanon) en Noord-Afrika te laten zien. Er gebeurt daar veel in de jongerencultuur, met name op het gebied van fotografie en nieuwe media. Plaatselijke curatoren kregen de vraag kunstenaars uit de streek te kiezen. In een leegstaand gebouw, vlakbij Rotterdam CS, worden hun beeldverhalen nu getoond.

Tip: De tentoonstelling is onderdeel van een festival, inclusief muziek, workshops en debat.

Ook tijdens de Art Rotterdam Week: Object, de beurs voor design. Met sieraden, meubels, interieurproducten en lichtontwerpen. 150 labels van gevestigde namen en aanstormend talent. Haka-gebouw, Vierhavensstraat 38-42. Vrijdag-zondag, 11-19 uur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden