De gidsde lekkerste rosés

Wat is de lekkerste rosé van deze lente?

null Beeld Marie Wanders
Beeld Marie Wanders

Voorjaar in de lucht, rosé in het glas! De roze wijn hoort inmiddels net zo bij de lente als asperges. Wat zijn de aanraders voor dit seizoen? Onno Kleyn proefde er 73. Zijn belangrijkste conclusie: koop 2019 en laat de 2018 staan. 

Waar te beginnen als het om de rosés voor dit voorjaar en deze zomer gaat? Mijn proefassistent Thomas Oak en ik proefden tafels vol blozende wijnen, sommige meer roze, andere zalmkleurig, enkele bijna oranje. Het was slechts een greep uit het immense aanbod: we beperkten ons door de ons bekende importeurs, ketens en supermarkten te vragen hun twee lekkerste rosés op te sturen. Ook hanteerden we een ondergrens van 6 euro en een bovengrens van 25 euro. 73 stuks kregen we binnen om te proeven. Daar hadden we drie sessies voor nodig, mede doordat het allemaal net ietsje omslachtiger was, met die anderhalve meter, handen wassen en spuugemmers ontsmetten.

Wij gaven alle wijnen een cijfer voor prijs/kwaliteit. Om te interpreteren: de Château La Sauvarède (Jumbo, € 7,69) kreeg een 8, net als de Shäfer-Fröhlich spätburgunder weissherbst (Gastrovino, € 17,95). Die laatste is wel degelijk een stuk beter dan die eerste, maar ja, ook een stuk duurder.

Toeristenwijn

Rosé is een schitterend wijnfenomeen. Ooit waren de meeste rode wijnen heel licht van kleur (zo kwam Bordeaux voor de Engelsen aan zijn naam claret), maar het type rosé dat we nu kennen ontstond denkelijk in de loop van de 20ste eeuw in de Provence, waar het tot de jaren tachtig, toen gekoelde fermentatie in zwang kwam, slecht mogelijk was om witte wijn te maken. Daarvoor heb je namelijk kou nodig, kou in de nachten, waardoor de druiven fruitige aroma’s ontwikkelen, en kou tijdens de vergisting, zodat die heerlijke geuren niet vervliegen. In noordelijke wijngebieden was dat geen probleem, aangezien de oogst en de verwerking er later op gang kwamen.

Op rood uit de Provence zaten de toeristen die in steeds groteren getale naar de Côte d’Azur kwamen niet te wachten. Ze wilden frisse wijnen die pasten bij zomers eten en smikkelen onder de parasol. En dus grepen de wijnboeren naar de techniek om blauwe druiven kort – een paar uur, hooguit een dag – met hun schillen te laten weken. Zo komt er heel weinig kleur uit die schilletjes, weinig wrange tannine ook, en heb je hopelijk een perfect koelbare wijn die tussen rood en wit in zit. Let wel: vroeger was zo’n rosé lang niet zo fris als tegenwoordig, maar steenkoud schenken hielp.

Behalve deze aanpak, die rosé de macération oplevert, kun je ook een rosé de saignée maken: dan laat je na die paar uur een deel van de fermenterende most voor rode wijn weglopen. Daarmee wordt de rode krachtiger en heb je een gedeelte rosé voor de dorst. Ten slotte is het mogelijk om een scheutje rode wijn aan witte toe te voegen. Die aanpak is in Europa verboden, behalve in de champagne en in Spanje.

Serieus of niet?

Heel lang beschouwden we rosé niet echt als serieuze wijn. Een complete generatie had wijn leren drinken met zoetige rosés uit Portugal en de Anjou, stapte over naar beter spul en associeerde daarna alle rosé met meuk. Begin deze eeuw kwam rosé weer terug en nu heeft de wijn al jaren een marktaandeel van zo’n 10 procent, dat vanaf april tot einde zomer wordt verkocht. 

Voor de meeste liefhebbers echter blijft rosé een soort kruising tussen wijn en frisdrank: niet moeilijk over doen, drinken onder de parasol, lachen en waar is de tweede fles? Dat betekent ook dat men er weinig geld voor overheeft. Onze ondergrens van 6 euro is voor velen een bovengrens. Toch bestaan er dure rosés; wij kregen er heel wat van meer dan een tientje en de duurste was € 21,95. Blijkbaar zijn er kopers voor. Zijn dat snobs? Of heeft dure rosé iets te bieden wat voordelige niet heeft? Om meteen maar antwoord te geven: ja, ze zijn beter. Zoals zo vaak loopt de kwaliteit op met de prijs, en rosé van pakweg 14 euro is lekkerbekkend goed, interessanter dan die van 6 euro. Of je dat ook proeft, hangt af van je instelling, de omstandigheden waaronder je hem drinkt en natuurlijk je proefervaring.

Het verschil tussen de jaargangen 2018 en 2019 vonden wij dit keer opvallend: bijna alle 2018’s waren hun aantrekkelijkheid kwijt. Of misschien kwam het doordat de 2019’s juist extra opwindend waren. 2018: netjes, niets mis mee, maar een beetje ingedut. 2019: sexy en opmerkelijk fris, met prettige, voor rosé nogal uitgesproken zuren.

De standaard

De Provence zet de toon op roségebied. De laatste jaren is zeer bleke rosé met een doorschijnende zalmtint de norm, wijnen die we eind vorige eeuw nog gris noemden, grijs. Goedkopere rosés hebben vaak een geur van snoepjes, het resultaat van speciaal ontwikkelde gistsoorten en vergistingstechnieken waarmee je een weinig geconcentreerde most aroma kunt geven. Hoe duurder, hoe verfijnder de geuren worden en hoe geconcentreerder de smaak. Het Provence-type is altijd droog.

Net als eerdere jaren vonden we de Aix 2019 de mooiste Provence-rosé. Exemplarische kleur, exemplarische geur, intens, bessen, exact wat het zijn moet, flink wat afdronk, uitstekend. De standaard dus. Maar de Domaine de Saint-Ser 2019 van Albert Heijn haalde ook een 9 en kwam er dicht bij in de buurt, net als de Château Mourgues du Grès Galets Rosés 2019. Die laatste gloeit bleek oranje en wordt om de hoek gemaakt van wat ooit dé rosé van Frankrijk was, die van het dorp Tavel. Daarvan horen we al jaren niets meer.

Voor de kenners is Bandol behalve een indrukwekkende rode ook de top in rosé, en daarvan kreeg de Domaine la Suffrène 2019 van ons ook een verdiende 9.

Variaties

Rosé is dermate populair dat wijnmakers in allerlei andere streken en landen er graag eentje maken. Meer en meer daarvan brouwen een Provence-type, anderen iets afwijkends, maar soms ook bijzonder goed. Rosés van de pinot noir-druif bevielen ons zeer: 9’s voor de Kranz Spätburgunder 2019 en de Künstler Spätburgunder 2018. Die zijn beide fris en zuiver; echt afwijkend is de Auxey-Duresses 2018 van Domaine Dupont-Fahn, een houtgerijpte Bourgogne-rosé. Indrukwekkend en dus een 9 waard, ondanks zijn stevige prijs.

En dan waren er rosés die als we de ogen dicht deden witte wijnen bleken, zoals de Miralý Rosé Intrigant 2019 uit Toscane, geurend naar wit fruit en kruisbessen.

null Beeld Marie Wanders
Beeld Marie Wanders

Score

De cijfers staan voor prijs/kwaliteit. Een wijn van € 12 met een score van 8 is beter dan een van € 7 met dezelfde score. 

De wijnen met een 7,5 en hoger voor prijs/kwaliteit:

7,5 Couleur de Rosé 2019, Pays d’Hérault
Wijnhandels, € 5,95
Bleek, fris

7,5 Exhib’ 2019, Côtes de Thau
Dirck III, € 6,99
Fris, bloemig, body

7,5 Belrose 2019, Méditerranée
Dirck III, € 7,49
Provence-type, framboos

7,5 Les Bertholets Grenache 2018, Saint-Guilhem-le-Désert
Wijnhandels, ± € 7,50
Vol, rijp 

7,5 Pink Glasses 2019, Valencia, biologisch
Neleman.org, € 7,95
Fruitig, snoep, bessen, modern

7,5 De Casta Rosado 2019, Torres, Vino d’España
Wijnhandels, ± € 7,99
Donkere rosé, snoep, frambozen

7,5 Château La Tour de By 2019, Bordeaux
Colaris.nl, € 9,75
Vol, kern. Minder rank dan Provence.

7,5 Steinwiege Muskattrollinger 2019, Schnaitmann, Schwaben
Winterbergwijnen.nl, € 9,95
Bleek, snoep, muskaataroma 

7,5 Domaine La Navarre 2019, Côtes de Provence
Jumbo, € 9,99
Provence-type, fruitig, zwoel, harmonieus

7,5 Alvi’s Drift pinot noir chardonnay, Western Cape, Zuid-Afrika
Wijnhandels, adressen via info@monnik-dranken.nl, ± € 10
Mousserend, fruitig, fris. De enige licht mousserende wijn van de proeverij, gemaakt van gemengde witte en rode wijn, vergist met de tankmethode. 

7,5 Auzines 2018, Laurent Miquel, Languedoc
Wijnkring.nl, € 11,95
Fruitig, rijp, harmonieus. Snel opdrinken.

7,5 Rimauresq Cru Classé 2019, Côtes de Provence
Lesgenereux.nl, € 17,95
Intens, zwoel, fruitig, harmonieus, heel goed

8 Océanide 2018, Saint-Mont
Wijnhandels, ± € 7,50
Intens, rood fruit, sappig. Wijn uit een onverwachte streek: Zuidwest-Frankrijk is geen historisch roséland. 

8 Château La Sauvarède 2019, Coteaux Varois-en-Provence
Jumbo, € 7,69
Bleek, fruitig, kruidig

8 La Croix Belle Caringole 2019, Pays d’Oc
Artisanwines.nl, € 7,95
Fruitig, rood fruit, harmonieus 

8 Marqués de Cáceres 2019, Rioja
Deen, € 7,99
Bleek, rood fruit, framboos, sappig, fris

8 Domaine de la Chapelle Saint-Victor 2019, Coteaux d’Aix-en-Provence, biologisch
Dirck III, € 7,99
Bleek, ingetogen, fris

8 Crazy Tropez 2019, Méditerranée
Grandcruwijnen.nl, € 8,95
Tropisch fruit, sappig 

8 Villa d’Aix 2019, Maison Bréban, Coteaux d’Aix-en-Provence
Jumbo, € 8,99
Bleek, snoep, sappig 

8 B.IO Nero d’Avola Rosato 2018, Sicilië, biologisch
Marqt, € 8,99
Body, kern, tropisch, zwoel 

8 Hito Rosado 2019, Ribero del Duero
Grandcruwijnen.nl, € 9,50
Bleek, kruidig

8 Le Petit Saint-Jacques 2019, Château St-Jacques d’Albas, Minervois, biologisch
Ekoplaza.nl, € 9,75
Fruitig, fris, sappig, rood fruit

8 Château Cavalier Cuvée Marafiance 2019, Côtes de Provence
Wijnhandels, ± € 12
Intens, sappig, harmonieus, rood fruit, citrus 

8 Triennes 2019, Méditerranée
Gouden Ton, € 12,50
Bleek, fruitig, bloemig, citrus, sappig

8 Clos Canereccia 2019, Corsica
Vinoblesse.nl, € 12,50
Vol, kern, stallig, fruitig. Helemaal van de lokale druif niellucciu. Karakter!

8 Corail 2019, Côtes de Provence
Vinoblesse.nl, € 14,50
Provence-type, intens, fris, sappig, framboos, heel goed

8 Miralý Rosé Intrigant 2019, Tenuta Montecchiesi, Toscane
Gastrovino.nl, € 13,95
Eerder witte wijn, bleek, fris, buxus, heel goed

8 The V-Rosé 2018, Sovinos, Valencia
Wijnhandels, € 14,95
Bleek, intens, kruidig, heel goed. Hobbyproject van twee Bredase ondernemers, lijkt bijna iets houtrijping te hebben – wat niet zo is. 

8 Schäfer-Fröhlich spätburgunder weissherbst 2018, Nahe
Gastrovino.nl, € 17,95
Intens, body, fris, sappig, heel goed

8,5 Deetlefs pinotage rosé 2019, Western Cape, Zuid-Afrika
Plus, € 5,99
Intens, fruitig, fris, sappig, tropisch fruit. Heel veel waar voor het geld.

8,5 Roc & Lune 2019, Vin de France
Vinoblesse.nl, € 9,25
Terughoudend, donkere rosé, vol, kern. Van carignanwijnstokken uit 1890, atypisch, weinig geur, des te meer smaak, met bite, eigenlijk zeer lichte rode wijn.

8,5 Domaine Pinchinat 2019, Côtes de Provence, biologisch
Biowijnclub.nl, € 9,95
Fruitig, sappig, snoep. Smaakt net zo roze als hij eruitziet.

8,5 Kruger Grenache rosé 2019, Piekenierskloof, Zuid-Afrika
Okhuysen.nl, € 9,90
Fruitig, vol, kern

8,5 J. Neus 2019 Rosé Trocken, Ingelheim, Rheinhessen
Winterbergwijnen.nl, € 10,95
Donkere rosé, vol, fris, sappig, heel goed. Pure pinot noir, donker fruit in de geur, aards.

9 Kranz Spätburgunder 2019, Pfalz
Winterbergwijnen.nl, € 9,50
Provence-type, intens, fruitig, fris, sappig. Bescheiden geur, maar in de mond intens, feestje.

9 Domaine de Saint-Ser 2019, Côtes de Provence Sainte-Victoire
Albert Heijn, € 9,99
Provence-type, intens, fruitig, fris, sappig. Precies wat het zijn moet, behaaglijk lekker.

9 Château Mourgues du Grès Galets Rosés 2019, Côtes de Nîmes, biologisch
Lesgenereux.nl, € 10,20
Provence-type, kern, fruitig, fris, sappig. Bleek oranje van tint, romig, klasse.

9 Aix 2019, Coteaux d’Aix-en-Provence
Aixwijn.nl, ± € 15
Provence-type, intens, fris, fruitig, sappig, bessen, harmonieus. En net als eerdere jaren doet Nederlander Erik Kurver het weer op zijn chateau bij Aix-en-Provence: de ideale rosé maken.

9 Künstler Spätburgunder 2018, Rheingau
Anfors-imperial.com, € 16,25
Bloemig, rood fruit, fris, sappig, vol, harmonieus. Onverwachte wijn uit Duitsland, fantastische balans, zinsbegoochelend lekker.

9 Domaine la Suffrène 2019, Bandol
Wijnhandels, € 19,95
Intens, vol, kern, fruitig, sappig. Opmerkelijk krachtige wijn (14% alcohol!). Daar moet bij gegeten worden, als is het maar geitenkaas.

9 Domaine Dupont-Fahn 2018, Auxey-Duresses
Okhuysen.nl, € 20,50
Houtgerijpt, donkere rosé, kokos, aardbei, vol, kern. Totaal anders, deze op eiken gerijpte rosé uit de Bourgogne. Bijna zeer lichte rode wijn.

Met assistentie van Thomas Oak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden