Van links naar rechts: Vala van den Boomen, Asha ten Broeke, Daniela Hooghiemstra en Jan Heemskerk.

Waarom vrouwen nog steeds het huishouden bestieren

Van links naar rechts: Vala van den Boomen, Asha ten Broeke, Daniela Hooghiemstra en Jan Heemskerk.

Een maandlang stond de Volkskrant in het teken van organiseren en opruimen tijdens de Oktober Opruim Challenge. Wat opviel in de bijbehorende besloten Facebookgroep van vijfduizend leden: slechts 10 procent van de leden was man. Houden die niet van opruimen, of is er meer aan de hand? Want het is een hardnekkig patroon: nog altijd besteden vrouwen negen uur per week méér aan zorgtaken in het huis dan mannen, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Waarom is het huishouden nog steeds het domein van de vrouw? We vroegen het aan vier opiniemakers.

Vala van den Boomen, hoofdredacteur van Me-to-We, online magazine over ouderschap:

‘Nederland is best conservatief. We geloven dat het gezin de hoeksteen is van de samenleving en dat de vrouw verantwoordelijk is voor het runnen van dat gezin, en dus ook de huishoudelijke taken voor haar rekening moet nemen. Uit onderzoek van het tijdschrift Ouders van Nu onder bijna tienduizend moeders blijkt dat vrouwen die traditionele rolverdeling wel prima vinden. Als het kostje met de man en kinderen eenmaal binnen is, gaan ze lekker thuiszitten, kabouters vouwen en afwassen. Het zal mij niet in dank worden afgenomen dat ik dit zeg, maar ik vind dat pure gemakzucht. Veel vrouwen hebben geen zin om buitenshuis te werken omdat het hier kán. In Frankrijk werken vrouwen niet parttime. Ik zie bij veel jonge hoogopgeleide moeders een herwaardering van de traditionele rol van de zorgende vrouw, als een antireactie op onze moeders die zich hebben vrijgevochten en misschien ook wel als reactie op alle druk die ze ervaren. Zonde vind ik dat.

‘Dat vrouwen veel meer in het huis doen, roepen ze ook op zichzelf af. Ze denken dat ze het beter doen. Zijn vrouwen beter in stofzuigen dan mannen? Dat is je reinste flauwekul. Je neemt mannen ook de wind uit de zeilen. ‘Ze laat me niets doen’, zeggen die dan. Vrouwen moeten ophouden de controlfreak te zijn en direct in het begin van de relatie goede afspraken maken met hun man.’

Nieuwsgierig geworden naar de Volkskrant Opruim Challenge?

Op volkskrant.nl/opruimchallenge kun je alle inspirerende verhalen en tips van experts en ervaringsdeskundigen nog eens teruglezen. Hier vind je ook alle mini-challenges om af te vinken. In onze Facebookgroep kun je bovendien je ervaringen delen en tips lezen van andere deelnemers.

Daniela Hooghiemstra, historica en columnist van de Volkskrant:

‘De vraag waar het om draait is niet: wie ruimt er nou wat op, maar: welke eisen stellen mannen en vrouwen aan hun omgeving? Vrouwen stellen kennelijk hogere eisen aan hoe het er in huis uitziet. Mannen kunnen gelukkig zijn in een huis waar het altijd een beetje een bende is. Maar is dat zo erg?

‘Bij mij is het ook zo. Ik ben thuis veel meer bezig dat het er leuk uitziet. Ik ga bijvoorbeeld kussens kopen, dat zou mijn man nooit doen. Dan kan ik zeggen: koop jij ook eens kussens. Maar hij kan evengoed zeggen: waarom moeten we eigenlijk kussens hebben? Is het zo verkeerd van mannen dat ze minder esthetische eisen stellen?

‘Mannen vinden het al snel gezellig in huis. Als er een biertje is en je kunt lekker zitten, dan is het goed. Dat er dan allemaal dingen op het aanrecht staan, vinden ze niet zo belangrijk, terwijl vrouwen misschien eerder de neiging hebben om de boel eerst op te ruimen.

‘Het zegt iets over de rolverdeling, maar het zegt vooral iets over wat vrouwen belangrijk vinden. Het is een cliché, maar ik ben bijvoorbeeld nooit bezig met de situatie van onze auto. Dat vind ik dan weer niet belangrijk. Maar mijn man wel. Die gaat met garages bellen en winterbanden regelen. Vrouwen vinden heel snel iets oneerlijk als zij iets willen en mannen dat niet meteen doen.

‘Wat wel zo is, als mannen eenmaal vinden dat de grens is bereikt en gaan opruimen, dan is mijn ervaring dat ze er best wel goed in zijn. Als mijn man iets gaat schoonmaken, doet hij dat eigenlijk beter dan ik. Ze doen minder kleine dingetjes, maar als er dan iets gebeuren moet, wordt het grondig gedaan.’

Asha ten Broeke, publicist en columnist van de Volkskrant:

‘De Opruim Challenge-artikelen gingen veel over de vraag: hoe organiseer je dat huishouden? Vrouwen zijn hier misschien meer in geïnteresseerd omdat zij meer aan emotional labour doen dan mannen. Daarbij gaat het niet over hoeveel jij poetst en hoeveel hij kookt, maar over dingen die minder opvallen. Dat je weet dat je kinderen uit hun gymkleren zijn gegroeid en dus nieuwe spullen koopt. Dat als je de vieze vaatdoekjes in de was doet, je ook ziet dat er nog vieze handdoeken en theedoeken zijn en dat je dat dus even regelt. Het bestieren van het huishouden is nog steeds een taak van vrouwen.

‘In onze cultuur is het stereotype beeld dat vrouwen zich druk maken over het huis en huishouden. Dat dragen we ook over aan kinderen. Een paar jaar geleden was er de Bart Smit-rel omdat zij in hun reclamefolder meisjes met stofzuigertjes en poetsdoeken hadden gezet. Intussen hebben ze een genderneutrale folder, maar het geeft aan hoe normaal het was en hoe lang het heeft geduurd voor er ophef over is gekomen.’

Jan Heemskerk, schrijver en columnist:

‘Mannen vinden het interieur over het algemeen niet zo interessant. Wij willen dat er thuis een bank staat en dat er genoeg mensen naar binnen kunnen om voetbal te kijken. Vrouwen zien het huis als pronkstuk, met mooie spulletjes. Een voorbeeld: op onze eettafel, een onafzienbare houten vlakte van 3 meter, staat één vaas met één tak erin. Op tafel mag verder geen rommel liggen van mijn vrouw, want het is een mooi object en rommel staat ongezellig. Voor mij is het een gebruiksvoorwerp waarop ik graag mijn sleutels neerleg. Maar dat is haar dus een doorn in het oog.

‘Dat vrouwen meer doen in het huishouden, is natuurlijk niet goed. Mannen falen deerlijk. Ze zouden beter moeten weten en de helft van het werk op zich moeten nemen. Maar mannen doen weer andere dingen. Bij een verhuizing kijken wij waar de stopcontacten en de speakers moeten komen en denken we aan de internetaansluiting. Of die traditionele verdeling biologisch is bepaald? Nee, het is aangeleerd gedrag, dat is tegenwoordig de correcte mening.

‘Ik heb ooit een artikel in Volkskrant Magazine geschreven over onderzoek dat uitwees dat vrouwen erg blij zijn met een man die meehelpt in het huishouden, maar dat ze het niet sexy vinden als je met een schort om de vloer staat te moppen. Daar kwamen veel boze reacties op.

‘Het is erg makkelijk om meer gedaan te krijgen van een man. Subtiele hints werken alleen niet. Cabaretier Roué Verveer had in zijn show een stukje over hoe hij steeds over de vuilniszak in de gang heen stapte, totdat zijn vrouw boos werd. Zij begreep niet dat hij niet doorhad dat die zak naar buiten moest. Vráág het gewoon. Ja, dat is oneerlijk, maar het is wel de snelste weg. Stoppen met opruimen is geen goede strategie. Dat verlies je als vrouw. Mannen hebben een hogere rommeltolerantie.’

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden