De GidsBeter/Leven

Waarom krijg ik na een avond stappen altijd zo’n zin in een vette hap?

Antwoord op lezersvragen over gezondheid, voeding, leefstijl en psyche. Deze week: waarom krijg ik na een avond stappen altijd zo’n zin in een vette hap?

Anouk Broersma
null Beeld Suzanne Ranzijn
Beeld Suzanne Ranzijn

De gemiddelde snackbar in uitgaansgebied doet goede zaken op zaterdagnacht. Zo gauw de kroegen leegstromen, lopen de döner- en friettenten vol. Alcohol is eetlustopwekkend, verklaart Jaap Seidell, hoogleraar voeding & gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam. ‘Ons lichaam wil alcohol zo snel mogelijk uit het systeem krijgen, want het is een toxische stof. Alcohol gaat sneller het bloed uit als je eet, dus zorgt het lichaam ervoor dat je trek krijgt.’ Daarnaast daalt tijdens het afbreken van de alcohol het suikergehalte in ons lichaam, wat het hongergevoel nog versterkt.

Maar waarom storten we ons op zo’n moment vol overgave op een frietje in plaats van op een salade of een boterham met kaas? Seidell: ‘Hoe meer calorieën, hoe groter het effect. Bij een salade zou de alcohol veel langzamer het lichaam uit gaan. In elke cultuur zie je hetzelfde gebeuren: na uitgaan en alcohol drinken kiezen mensen altijd voor junkfood, of dat nou pizza, friet of falafel is.’

In het Engels is er een mooi woord voor dat fenomeen: de drunchies, een samenvoeging van ‘drunk’ en ‘munchies’. Wie de munchies heeft, heeft een enorme behoefte aan snacken. Dat alcohol tot de munchies kan leiden, bleek vorig jaar ook uit een Amerikaanse studie onder 286 studenten. Na een avondje flink drinken, snackten velen niet alleen voordat ze naar bed gingen, ook de dag erna aten ze ongezonder dan op andere dagen. Ze werkten bijvoorbeeld meer zoute snacks en pizza naar binnen, terwijl ze groenten sneller links lieten liggen.

Middenin de nacht, als je met een slok op de kroeg uitrolt, speelt nog iets mee: gebrekkige impulscontrole. ‘Alcohol maakt het moeilijker je gedrag te reguleren. Als je onbewust een positieve houding hebt tegenover ongezond eten, komt dat op zo’n moment sterker naar voren’, zegt Roel Hermans, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum. Had je goede voornemens om gezonder te eten, dan liggen die na een avondje doorzakken snel overboord.

‘Daarnaast draait stappen om plezier maken, ook in die context is het moeilijk om je gedrag te reguleren’, voegt Hermans toe. ‘Vervolgens word je extra verleid door je omgeving.’ Loop je door een straat vol eettentjes, waaruit de frietlucht je tegemoet komt, en zie je overal etende mensen, dan is een frietje snel besteld. En anders trekken vrienden je wel over de streep om de avond nog even gezellig af te sluiten in de snackbar.

Zelfs wie geen of amper alcohol drinkt, moet sterk in zijn schoenen staan om al die prikkels te negeren. Sowieso maakt uitgaan hongerig, je bent immers actief op een tijdstip waarop je meestal rustig ligt te slapen. Wat Hermans betreft, zou het niet verkeerd zijn als er ook wat gezonde keuzes op de menukaart van nachtelijke eettentjes komen. Bestsellers zullen het nooit worden onder al die klanten met de drunchies. Maar voor wie de BOB is of écht serieuze goede voornemens heeft, valt er dan in elk geval iets te kiezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden