Waar zit je? Karaoke met de Denen

Jeroen van der Boom, Gordon en René Froger, oftewel De Toppers zitten in, jawel, Moskou...

De telefoon wordt opgenomen. Gerommel op de achtergrond. Gemompel: ‘Wíe is dat? De Volkskrant? Oh, geef maar... Hallo lieve schat, wat wil je allemaal van me weten?’

Met wie spreek ik? En waar zit je?

Hallo schat, je spreekt met Gordon. We staan nu voor het hotel in Moskou te wachten op de auto die ons naar het Rode Plein gaat brengen. Daar hebben we zo een fotosessie met de Nederlandse pers. We voelen ons soms net Willem-Alexander en Máxima: zwaaien, handjes geven, lintjes doorknippen... ‘t Is leuk hoor, ik klaag niet. Meedoen aan het Songfestival was mijn grote droom.

Wat is je eerste indruk van Moskou?

Ik was verbaasd dat het hier zulk prachtig weer was. De afgelopen dagen was het zonnig en 24 graden. Dat had ik helemaal niet verwacht. Ik dacht dat het veel kouder zou zijn. We hebben nog niet veel van de stad kunnen zien, want we hebben veel optredens en verplichtingen, maar ik vind Moskou tot nu toe erg indrukwekkend, met die oude, statige gebouwen. Gisteren reden we langs het Kremlin, dat lijkt me zó prachtig! Wacht, ik geef je effe aan Jeroen hoor. Fluisterend: ‘de Volkskrant voor je.’ En tegen iemand anders: ‘Jij gaat naar huis? Goeie vlucht man!’

Eh, hallo?

Ja, met Jeroen van der Boom. Wacht effe hoor, we moeten onszelf even met zijn allen in een soort van Mini proppen... Ja, ik zit. Het giet ook nog eens van de regen vandaag. Dat maakt Moskou grijs en grauw, zoals je dat ook zou verwachten. Maar dat is alleen vandaag; toen het mooi weer was, vond ik de stad prachtig. Alleen de mensen hè, die kijken allemaal zo nors. Vooral de mannen, die hebben iets militairigs op hun gezicht.

Is Moskou een bestemming voor een gezinsvakantie?

Nou nee, met het gezin wil je toch strand en rust en zo hè? Ik ga graag naar Curaçao, of Marbella. Als je de juiste plekken kent, kom je daar geen enkele BN’er tegen.

Hoe is het hotel?

We slapen met zijn allen op één kamer, in een stapelbed. Ik lig in het midden, hahahaha! Nee hoor, we hebben allemaal een luxe kamer. Ingedeeld naar rang: René heeft de grootste, Gordon de middelste en ik de bezemkast, hahahaha!

Grapje, het is superdeluxe, maar tegelijkertijd ook ouderwets. Een contrast dat je overal in Moskou ziet. Ze hebben hier de mooiste winkels, maar gisteren zagen we een brandweerauto waarvan ik dacht: hoe die ooit een brand moet blussen?

Mag ik René ook nog even?

Ja hoor, wacht even.

(Gerommel.) Van der Boom: ‘René, dit meissie van de reisredactie wil jou ook nog even.’ Froger: ‘Hallo met René Froger, kom jij mij soms een vliegticket aanbieden?’

Als ik dat kon, dan deed ik dat onmiddellijk... Hoe is Moskou voor jou?

Ik verheug me op dinsdag. Dan hebben we tijd om de stad in te gaan. Ik wil dan ook graag de mindere, nog stalinistische wijken bezoeken. Achterstandsbuurten fascineren me, misschien omdat ik er zelf vandaan kom, haha! Maar ik vind dat je een hele stad moet zien om er een goede indruk van te krijgen.

Hebben jullie nog contact met andere Songfestivaldeelnemers?

Ja, we zitten in hetzelfde hotel als de Denen. Gisteravond hebben we samen karaoke gezongen in de lobby. Wat een feest was dat, zeg! Uiteraard waren wij de beste.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden