de gidsboeken

Voor echte boekenliefhebbers: tips van onze boekenredactie

Vier eeuwen na zijn dood is Van Oldenbarnevelt in de literatuur als man van de tolerantie springlevend Beeld Olivier Heiligers
Vier eeuwen na zijn dood is Van Oldenbarnevelt in de literatuur als man van de tolerantie springlevendBeeld Olivier Heiligers

Lieve lezer,

‘Maar over veertig jaar, wie weet

Staan er liedjes in de hitparade

Niet alleen maar over hij en zij

Maar ook over hij en hij

Liedjes over hem en hem

Zonder aarzeling of rem

Dan speelt elke musicus

Dan zingt iedere romanticus

Heel gewoon, zo is het dus

Romeo en Julius.’

Dat zong Willem Nijholt in 1977 in de musical Foxtrot, op tekst van Annie M.G. Schmidt en muziek van Harry Bannink. Sorry dat ik besta, heette het liedje. Inmiddels ís het ruim veertig jaar later en zijn er heus wel liedjes en boeken en stukken over hem en hem of haar en haar; maar overhouden doet het nog altijd niet. Lhbti-leerlingen hebben het zwaar op school, bleek recent uit onderzoek van COC Nederland. Reden voor De Leescoalitie (een samenwerkingsverband van onder meer CPNB, het Literatuurmuseum en de Stichting Lezen) om afgelopen donderdag, Valentijnsdag, de site queerboeken.nl te lanceren. Er hoort ook een verkiezing bij van het beste Queer Fragment, waarbij lezers mogen stemmen op de mooiste scènes uit de queerliteratuur.

Verder was het de week waarin De Bezige Bij kon aankondigen dat Otmars zonen van Peter Buwalda op 5 maart aanstaande verschijnt, en nu echt.

Volkskrant boeken

Ontvang iedere vrijdagmiddag de boekennieuwsbrief in uw mailbox met daarin de recensies, interviews en rubrieken die boekenliefhebbers gelezen moeten hebben.

Interview van de week

Waarom schuiven wij klimaat­maatregelen voor ons uit? Omdat we ons de gevolgen van klimaatverandering niet kunnen voorstellen, zegt de Indiase antropoloog en schrijver Amitav Ghosh. In 2000 deed hij voor zijn boek The Hungry Tide research in de Sundarbans, een getijdenlandschap van eilanden, slikken en kreken op de grens van India en Bangladesh, een van de armste gebieden ter wereld. Hij zag hoe klimaatverandering en zeespiegelstijging het gebied teisterden, door cyclonen, overstromingen en verzilting. Complete eilanden verdwenen bij stormvloeden onder water, hele streken raakten langzaam ontvolkt. Het gebied liet hem niet meer los. Ben van Raaij vroeg Gosh of de literatuur iets doen aan deze ‘crisis van de verbeelding’.

Amitav Ghosh Beeld Ivo van der Bent
Amitav GhoshBeeld Ivo van der Bent

Boek van de week

Onder professoren van W.F. Hermans is een grappig boek, schrijft recensent Sjeng Scheijen, ‘maar Hermans’ pen, die toch altijd als ‘vlijmscherp’ wordt beschreven, is van een zoetgevooisde braafheid vergeleken bij het satirische geweld van de Russische negentiende-eeuwer Michail Saltykov-Sjtsjedrin, die werkelijk elke menselijke pretentie onmiddellijk verplettert, en met een bulderlach naar de vuilnisemmer van de geschiedenis verwijst.’ Bij uitgeverij Pegasus verscheen de Nederlandse vertaling van De geschiedenis van een stad. In deze roman uit 1870 laat Saltykov – de Russische Monthy Python uit de 19de eeuw – alle teugels varen, volgens Scheijen: ‘Het vertoon van menselijke leeghoofdigheid, luiheid, zelfgenoegzaamheid en trotse kwaadaardigheid krijgt hier zulke ­proporties dat de grenzen van het fantastische ruimschoots worden overschreden.’

null Beeld

Aanraders van de redactie

Dit jaar is het vier eeuwen geleden dat Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619) op het Binnenhof werd geëxecuteerd. Je kunt het herdenkingsjaar onmogelijk missen, met zoveel tentoonstellingen, lezingen en herdrukken. Martin Sommer gidst ons door de nieuwe Oldenbarnevelt-oogst, met onder meer een roman van Nicolaas Matsier en een historisch verslag van zijn laatste levensmaanden door Wilfried Uitterhoeve.

Tien maal is scheepsrecht. Grote prijzen won Edzard Mik tot dusver niet, maar met zijn tiende roman gaat het wat Bo van Houwelingen betreft dan toch gebeuren. Mea Culpa is ‘een spannend potje schaak’.

Tip van de Volkskrant Boekenraad

Lot Douze (Boekhandel Over ’t Water): Zout Vet Zuur Hitte van Samin Nosrat. ‘Al na één hoofdstuk in Zout Vet Zuur Hitte sta je anders te koken. Samin Nosrat legt zo goed uit hoe elk van de vier elementen inwerkt op voedsel en de bereiding ervan dat zelfs pasta in het water gooien niet meer hetzelfde is. Het is geen standaardkookboek met alleen recepten, maar een boek vol uitleg over techniek en chemie, prachtige, verhelderende illustraties en veel voorbeelden uit Nosrats eigen kookpraktijk. Een aanvulling op haar Netflix­serie en onmisbaar in elke keuken.’

De Volkskrant Boekenraad top 10 van deze week

1. Thea Beckman - Kruistocht in spijkerbroek

2. Ilja Leonard Pfeijffer - Grand Hotel Europa; De Arbeiderspers

3. Marcel van Roosmalen - Theo Janssen; Voetbal Inside

4. Bart Van Loo - De Bourgondiërs; De Bezige Bij

5. Elise de Rijck - Het Bucketlistboek voor koppels en boys; Lannoo

6. Sally Rooney - Normale mensen; Ambo | Anthos

7. Merel Hubatka - Norman; Wereldbibliotheek

8. Paul Verhaeghe - Intimiteit; De Bezige Bij

9. Willemijn Dicke - De sjamaan en ik; Prometheus

10. Tim Vreugdenhil - Stand-Up theology; Kok

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden