Voor altijd tante Bertje van het Pieterpad

AMSTERDAM Bertje Jens, die afgelopen woensdag op 95-jarige leeftijd overleed, zal vooral worden herinnerd door haar activiteiten na haar pensioen in 1978: het uitzetten van het Pieterpad, de populairste langeafstandswandeling van Nederland....

Met Toos Goorhuis besteedde ze vijf jaar aan het nauwkeurig vastleggen van een wandelroute tussen Pieterburen in Groningen en de Sint Pietersberg in Limburg. ‘Mijn moeder deed het topografische werk, tante Bertje, zoals we haar noemden, legde vast wat er op de route te zien was’, vertelt Maarten Goorhuis, de zoon van de in 2004 overleden Toos.

Vele weekeinden liepen ze nieuwe stukjes van hun route. Het was een hobbyproject – voor vrienden en kleinkinderen. ‘In 1983 was een heel pad vastgelegd. Een vriend van mijn moeder stelde voor het aan Nivon Natuurvrienden voor te leggen. Daar werden ze met open armen ontvangen’, aldus Maarten Goorhuis. Er kwam dat jaar een gidsje uit – een paar A4-tjes met een nietje er doorheen. Door mond-tot-mondreclame werd het pad zo populair dat het eind jaren negentig een hype werd. Nu hebben één miljoen Nederlanders de route geheel of gedeeltelijk gelopen.

Jens en Goorhuis kenden elkaar van het heropvoedingsgesticht de Rekkense Inrichting, waar ze in de oorlogsjaren als groepleidsters werkten. Ze werden hartsvriendinnen.

Toos Goorhuis trouwde na de oorlog met een dominee en kreeg zes kinderen. Bertje Jens bleef altijd vrijgezellin. Ze maakte een carrière in het maatschappelijk werk, waarover ze het standaardwerk Beroepsethiek en code van de maatschappelijk werker schreef.

‘Het waren totaal verschillende karakters. Mijn moeder was doortastend. Tante Bertje was bescheiden en innemend’, zegt Maarten Goorhuis. ‘Maar ze gingen altijd samen op vakantie. In de jaren zeventig waren dat vaak wandelvakanties.’ Tot hoge leeftijd bleven zij samen wandelen.

Sinds de eerste uitgave van de wandelgids van het Pieterpad zijn er veel nieuwe verbeterde versies gekomen, maar de ‘dames van het Pieterpad’ zijn niet vergeten. De voetstappen van Bertje Jens en haar vriendin Toos Goorhuis zijn vereeuwigd in een plaquette op het Pieterpad bij Vorden.

Peter de Waard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden