ReceptVolkskeuken

Volkskeuken: Kruidenpannekoeken met spinazie en lente-ui

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Kruidenpannekoeken met spinazie en lente-ui. (Voor 12-15 stuks).

Beeld Pay-Uun Hiu

‘Tuurlijk kunnen jullie komen, maar we eten wel pannekoeken’, zeg ik tegen mijn zus. Een afspraak voor simpele theevisite groeit uit tot een familie-etentje met mijn vader erbij en dat is geen pannekoekenman. Ik ben gek op pannekoeken en lees net het boek van Willem Dieleman, Pancake Adventures. Hoe ik pannenkoeken aan de wereld gaf en wat ik ervoor terugkreeg (Ambo Anthos). Een behoorlijk hilarisch verslag van een 27-jarige die zijn baan in Amsterdam opzegt, met een koekenpan aan zijn rugzak naar het Midden-Oosten trekt en als couchsurfer op de merkwaardigste plekken belandt.

Om niet geheel ledig rond te zwerven en ‘iets aan de wereld toe te voegen’ gaat hij pannekoekenfeestjes geven voor mensen die het nodig hebben: uitgebluste hippiereizigers in Tbilisi, uitgebuite Pakistanen en Indiërs op een bouwplaats in Dubai, en – voor zijn eigen verjaardag – in een Pakistaans hostel in de Chapursan-vallei.

Ik dacht bij het lezen aan alle soorten pannekoeken die ik in China en Taiwan had gezien en gegeten en herinnerde me een wijk in Suzhou waar ik een dag lang naar alle verschillende pannekoekenkraampjes op straat had staan kijken. Grote ronde pannen van een halve meter, karretjes met een complete oven erin; dunne crêpes van rijstmeel, dubbelgevouwen pannekoeken met lenteui. Pannekoeken zijn overal en in alle variaties. Ze zijn namelijk het ultieme comfort food.

Dus, pannekoekenman of niet, voor mijn eigen feestje met zus, zwager en vader maak ik zevenkruidenpannekoeken (als je lenteui en spinazie ook meetelt als kruiden), vrij naar een Iraanse stoofschotel met zeven kruiden en groenten. Met kaas erin is het nog lekkerder.

Bereiding

Maak de kruiden en groenten schoon en snijd ze fijn. Meng het pannekoekenmeel met 400 ml melk. Klop er een voor een de eieren door. Leng het beslag nog iets aan en roer dan beetje bij beetje het kruidenmengsel erdoor. Voeg melk toe tot het beslag de gewenste dikte heeft. Om er kaaspannekoeken van te maken: verhit olie of boter, laat het beslag in de pan lopen en bak één kant. Keer de pannekoek om, leg er kaas op en vouw dubbel. Bak de dubbelgevouwen nog even aan beide zijden.

Pannekoekenbakker in Suzhou.Beeld Pay-Uun Hiu

Ingrediënten

- lenteuitjes, alleen het wit, fijngehakt

- 30 g platte peterselie

- 30 g bieslook

- 30 g koriander

- 30 g muntblaadjes

- 30 g dille

- 75 g babyspinazie

- 400 g pannekoekenmeel

- 800 ml (soja)melk

- 3 eieren

- olie of boter

- Eventueel een paar plakken kaas

Van links naar rechts: Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers. Zij doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden