Beter Leven

Vegan koken als een topchef? Bekijk hier onze recepten

Een driesterrenrestaurant in New York wordt veganistisch. Maar de Volkskeuken kan er ook wat van. De lekkerste vegan-recepten op een rij.

Vegan wortelcourgettequiche. Beeld Pay-Uun Hiu
Vegan wortelcourgettequiche.Beeld Pay-Uun Hiu

Het restaurant Eleven Madison Park in Manhattan, dat drie Michelinsterren heeft, serveert na de lockdown alleen nog maar plantaardige gerechten. ‘Het huidige voedselsysteem is op zoveel manieren simpelweg niet duurzaam’, schrijft chefkok en eigenaar Daniel Humm in een statement. ‘De gerechten worden gemaakt van groenten, van het land en uit de zee, fruit, peulvruchten, paddenstoelen, granen en nog veel meer’, zegt Humm.

Heeft u hier inspiratie van gekregen om ook (vaker) plantaardig te eten? De koks van de Volkskeuken toveren regelmatig de lekkerste plantaardige gerechten op tafel. We selecteren een paar hoofd-, bij- en lunchgerechten.

Ontbijt:

Roerei van zijdetofu met lente-ui en paddestoelen

Volkskok (en veganist) Pay-Uun Hiu had ineens heel veel zin in roerei. Vegan roerei, welteverstaan. ‘Alle recepten die ik erop nasloeg, leidden naar tofu en de tofupers, want door het vocht uit de tofu te persen wordt-ie dus droger en kun je hem kruimelen zoals ei in de koekenpan.’ Met een pakje zijdetofu heb je die pers niet nodig. Een snuf Indiaas zwart zout (kala namak) geeft er net die zwavelachtige ei-smaak aan en met edelgistvlokken krijgt de tofu nog een extra umami-oppepper.

Lunch:

Quiche

In haar leven als vegetariër draaide Pay-Uun haar hand niet om voor een quiche. Een veganistische quiche is echter een ander verhaal, want hoe krijg je zonder ei en kaas een gestolde, crèmige vulling die de quiche body geeft en de groente verbindt? Antwoord: zijdentofu.

Hapje:

Tonijnsalade zonder tonijn

Tijdens haar vegan-periode bleek Loethe Olthuis niet zozeer vlees te missen, als wel vis. ‘Nu heeft de Vegetarische Slager best een goed vegetarisch diepvries-tonijnalternatief, maar toen ik de vegan ‘tuna-style flakes’ van producent Good Catch in handen kreeg, werd ik net wat enthousiaster: gezond en een goed mondgevoel.’ Olthuis besloot om er een volwaardige ‘tonijn’-salade van te maken. U weet beter, maar post-corona zullen de gasten op uw feestje hoog opgeven van de verrukkelijke tonijnsalade.

Aardperensoep. Beeld Pay-Uun Hiu
Aardperensoep.Beeld Pay-Uun Hiu

Vooraf:

Aardperensoep met truffel

Truffel is een niet veel voorkomend ingrediënt in vegetarische en veganistische kookboeken, waarschijnlijk omdat ze schaars en duur zijn. Maar het zijn wel enorme smaakmakers waarmee je gerechten zonder vlees een waanzinnige oppepper geeft. Zoals deze soep.

Vleesvervanger:

Seitanchorizo

In pure vorm is seitan niets meer dan het eiwit (gluten) uit tarwemeel. Het is een geurloos en smaakloos poeder waaraan je zelf elke smaak kunt toevoegen, direct in het meel of via een bouillon waarin je het kookt. Zo kun je er een heerlijke seitanchorizo mee maken.

Hoofdgerechten:

Broccoli-wokschotel

In deze supergezonde wokschotel met broccoli en oesterzwammen, met zelfgemaakt sausje, gebruik je ook de stronk van de broccoli. Want die is hartstikke lekker.

Udonnoedels met pesto

Of maak een supersnelle pesto met udonnoedels. Als extra smaakmaker kunt u witte miso gebruiken: samen met de dikke noedels, die net een iets steviger bite hebben dan spaghetti, een ideaal gemengd huwelijk.

Asperges

Aspergefan? U kunt ook veganistisch van dit ‘witte goud’ genieten. Bijvoorbeeld in een roerbakschotel met schijfjes bamboe, waterkastanjes en asperges. Of u kunt ze, als u in dit asperge-recept de ansjovis weglaat, ze op meer klassieke wijze eten.

Paella

Er is weinig Spaans aan deze paella – althans, niet volgens de methode van Spaanse chefs als Alberto Herraiz en zijn standaardwerk Paella. Maar het smaakt geweldig.

Bijgerecht:

Sperziebonen

Een recept uit ‘Een ode aan groenten’: Georgische sperziebonen met gekaramelliseerde ui in ‘een gouden gloed’. Lekker als AVG’tje, met aardappeltjes uit de oven en een (vegan) burger.

Rabarber-aardbeientaart. Beeld Pay-Uun Hiu
Rabarber-aardbeientaart.Beeld Pay-Uun Hiu

Nagerecht:

Veganistische rabarber-aardbeientaart

Met plantaardige margarine en amandelmelk maak je zelf een heerlijke bodem voor een taart, zoals deze met rabarber-aardbeienvulling.

Kookboeken, feiten, fabels en meer over plantaardig eten vind je in onze Vegan-gids.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden