De GidsRecepten

Vegan kerstinspiratie voor op tafel: lekkere recepten op een rij

Misschien gooit u het zelf over de veganistische boeg dit jaar of heeft u straks een nichtje aan de kerstdis zitten dat geen vlees of zuivel eet. Wat zijn de mogelijkheden? We doken het archief in voor smakelijke vegan-recepten. Een fijne chocolademousse behoort ook tot de opties.

Links: de rabarbertaart. Rechts: de veganistische rijstnoedelroerbak. Beeld
Links: de rabarbertaart. Rechts: de veganistische rijstnoedelroerbak.

Aardperensoep

Waar vegetariërs altijd blindelings terecht kunnen, is de site Vegatopia. Hier kreeg Volkskok Pay-Uun Hiu inspiratie voor een soep met aardperen (die ook jeruzalemartisjokken worden genoemd en dus wel iets kerstachtigs hebben) en een duxelle van gemengde paddestoelen (wat de Franse benaming is voor een vulling of garnituur van gebakken champignons). Lekker als voor- of tussengerecht.  

Courgettespaghetti met peterseliepesto

Ik geef mezelf met kerst een easy Christmas, zegt Volkskok Pay-Uun. Maar helemaal niet koken met kerst is ook weer zo kaal. Dat gepruttel in de keuken met The Sound of Music of Mary Poppins op de achtergrond op tv is deel van de lol. Dus misschien maak ik een lichte lunch met een goede vriendin. Iets simpels, makkelijk verteerbaar en toch feestelijk. Daarvoor lijkt de spirelli uitgevonden, de groentepuntenslijper waarmee je prachtige koolhydraatarme spaghetti maakt van courgette.

Gevulde ‘eieren’ van aardappel

Ook met drie sterren van het Beter Leven-keurmerk leven kippen niet echt lang en gelukkig. De oplossing van Vega Lifestyle Magazine: gevulde ‘eieren’ van aardappel met kikkererwtenpuree. Je bakt de aardappelen in de oven en maakt een heerlijk romige vulling van sjalotjes, citroensap, kerrie en mosterd.

null Beeld

Ovenasperges met cashewroom & pangrattato
Yvette van Boven is al een poosje in de ban van de cashewnoot. ‘In de veganistische keuken wordt hij vaak gebruikt om room te vervangen en inderdaad, dat werkt. Zonder dat u het doorheeft, eet u zomaar een notenroomsaus die kan wedijveren met eentje die is gemaakt met crème fraîche. Cashewnoten maken het zelfs aantrekkelijk: die zachte, nootachtige smaak is voor asperges een welkome vriend en maakte dit gerecht tot een complete dis waar we de borden bij aflikten.’

null Beeld

Bloemkool in een paarse jas

Op het vegan-kerstmenu van Allerhande stond een recept voor een hele bloemkool in bladerdeeg. Pay-Uun maakte een versie met een klein bloemkooltje in plaats van een grote, stoomde die heel licht beetgaar, smeerde hem in met een notenmengsel (naar een recept uit Hoe dan?! van Maroeska Metz) en zette hem verkleed als rodekool in de oven.

Extra luxe hazelnootwortelburgers

Waarom moeten de kant-en-klare vleesvervangers zo duur zijn? Om het vleesloze leven te vieren, maakte Pay-Uun extra luxe hazelnootwortelburgers. ‘Kostte me aan ingrediënten (exclusief olie, zout, peper en nootmuskaat) 86 cent per 100 gram.’

De vegan-variant van de traditionele kippensoep

Traditioneel is dit een echte ‘comfy’ kippensoep met tomatenblokjes, avocado, zure room, kaas. In de vegan-variant van Shannon Martinez (van het boek Eat Vegan) is het een soep met zwarte bonen en mais.
 Volkskok Pay-Uun  Hiu constateert: chef-kok Martinez weet wat vleeseters die geen vlees eten willen.

null Beeld

Gemarineerde aubergines

Als liefhebber van de Franse keuken heeft Volkskok Sake Slootweg de neiging om groente aan te kleden met alles wat een veganist niet mag: spinazie met room, worteltjes in boter en prei met ei. Maar hij kwam een gerecht tegen (met kappertjes, rode pepers en munt) dat erg aanlokkelijk bleek, en zuivel of vlees waren nergens te bekennen.

Tofu met paddestoelen, gember en prei

Een overzichtelijk gerecht uit de koker van Volkskok Loethe Olthuis. Gezond, maar zonder door te slaan zoals sommige superhealthy lifestylegoeroes. In de praktijk betekent dat: met gewone zonnebloemolie en, o gruwel, gekonfijte gember.

null Beeld

Veganistische rijstnoedelroerbak

De voorbereidingen van deze roerbak met platte brede rijstnoedels vergen wat tijd,  maar dan heb je ook wat. Met paksoi, pinda’s, doperwten, uitjes en koriander.

null Beeld

Maaltijdsoep van geroosterde groenten

Tijdens de koude feestdagen kunt u gelukkig altijd terugvallen op deze goed gevulde soep van geroosterde groenten. Lekker als tussendoortje na een stevige wandeling  in het bos of als voorgerecht  geserveerd in mooie soepkommen.

null Beeld

Veganistische chocolademousse

Met chocolademousse als toetje zit je altijd goed: klassiek en toch feestelijk. Er is een prima variant zonder boter en zonder koemelk. Zelfs zonder eiwitten. En makkelijk ook nog. Met slechts drie ingrediënten: ongezoete amandelmelk, rietsuiker en pure chocolade.

Veganistische rabarberaardbeientaart

Een heerlijke taart made from scratch, om de gasten tijdens het Kerstdiner flink mee te imponeren. Op de zelfgemaakte taartenbodem komt custard en daarover weer een mousse van aardbeien en rabarber. 

null Beeld

Fluffy pancakes met compote

Hoe je luchtige pannekoekjes – fluffy pancakes – kunt maken zonder eieren? Heel makkelijk: met wat bakpoeder en goed opgeklopte (plantaardige) melk. Kikkererwtenmeel en een beetje rijstmeel voor een fluwelig randje, maar met alleen kikkererwtenmeel of gewone bloem gaat het ook. (Vervang de rabarbercompote in het recept door cranberrycompote)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden