de gidsbevallen

Van baarangst tot je bevalling vloggen: de beste stukken over bevallen

Een nieuw programma over ‘zwanger worden, zwanger zijn en bevallen’: woensdag keert Ria Bremer (79) terug op tv met een vervolg op het opzienbarende zwangerschapsprogramma Hoe bevalt Nederland, dat ze in 1983 maakte. In drie afleveringen bespreekt Bremer de stand van zaken in de voortplantingsgeneeskunde anno nu. We verzamelden de interessantste artikelen, interviews en columns over bevallen en alles wat daarbij komt kijken.

Bevallingsverhaal Beeld Paul Faassen
BevallingsverhaalBeeld Paul Faassen

Te bang om te baren

Een op de vijf vrouwen in Nederland is bang om te bevallen. Mirjam van Biemen, journalist en zwanger van de tweede, is een van hen. ‘Over een tijdje moet de baby eruit. Die gedachte alleen al vind ik ondraaglijk. Ik ben bang dat het niet past, bang voor de pijn - te vergelijken met een tennisbal door je neusgat persen, zei Daphne Deckers ooit - en bang dat de baby door mijn paniek iets overkomt. Het idee alleen al dreigt me te overweldigen en ik weet zeker dat ik het niet kan.

‘Dit is het eerste boek over traumatische bevallingen’

Wereldwijd krijgt 1 à 2 procent van de vrouwen na een bevalling een posttraumatische stress-stoornis (ptss). In Nederland zijn dat tweeduizend vrouwen per jaar. Ze zijn in levensgevaar geweest. Maar ook een bevalling waarbij het leven van de vrouw niet in gevaar was, kan zo heftig zijn dat een vrouw er psychische klachten aan overhoudt. Verloskundige Diana Koster schreef er een boek over, het eerste boek over dit thema. ‘Mijn yogajuf zei ook: als je je goed ontspant, doet het geen pijn. Mooi niet dus.’

Heilige graal onder de vlogs: de bevalling

Zwangerschap en een bevalling vormen de heilige graal in de commercialisering van alledaagsheid: de meeste vrouwen maken het een keer mee, dus heel uniek is het niet, maar wel bijzonderder dan ‘ik ging vandaag winkelen en dit heb ik allemaal gekocht’ – óók een populair genre. Daarbij is authenticiteit voor vloggers het grootste goed. Ze pretenderen hun ‘echte leven’ te laten zien, ook al bepalen zij zelf welke echtheid de montage haalt. En er is weinig echter dan een zwetende vrouw die op het punt staat een kind te baren. Lees de column van Loes Reijmer over dit onderwerp.

Fragment Chantal Janzen Beeld andc.tv
Fragment Chantal JanzenBeeld andc.tv

Bevallingsfotografie: ‘Wil het stel er een foto van de placenta bij?’

Dat vaders soms de camera ter hand namen tijdens een bevalling, wisten we wel. Maar nu zijn er professionele bevallingsfotografen en fotoalbums. De verslaggever van Volkskrant Magazine was aanwezig bij het praktijkexamen van een cursus zwangerschapsfotografie. ‘Laura, je spreekt met Steven. Elise zit op 9 centimeter ontsluiting. Jij bent onze geboortegraaf. Je moet nu komen.’

Nederlands onderzoek wijst uit: communicatie cruciaal bij bevalling

Niet het fysieke lijden of de zware medische ingrepen, maar het ontbreken van duidelijke communicatie en emotionele ondersteuning is voor veel vrouwen doorslaggevend bij het ontstaan van een traumatische bevallingservaring. Dat blijkt uit nieuw Nederlands onderzoek. (7 juni 2017)

Is thuis bevallen even veilig als in het ziekenhuis?

In 2010 werd vol overtuiging op alle voorpagina's gemeld dat bevallen onder begeleiding van een verloskundige risicovol is. In 2015 werd met dezelfde overtuiging het tegengestelde bericht. Het onderwerp ligt nog altijd gevoelig. Wat blijkt: waterdichte cijfers zijn nauwelijks te vinden.

null Beeld Claudie de Cleen
Beeld Claudie de Cleen

Beatrijs Smulders gaat de strijd aan met gynaecologen

De zwangere vrouw is volgens Beatrijs Smulders, ‘s lands bekendste vroedvrouw, een verdienmodel geworden. Met haar vurige pleidooi voor de thuisbevalling is ze controversieel. In een interview in Volkskrant Magazine reageerde ze onder meer op haar boze tweet richting de vereniging van gynaecologen: ‘Baas in eigen kut had ik niet moeten zeggen, dat vonden mijn collega’s te grof. Iedereen viel over me heen en dacht: kutvroedvrouwen! Toch ben ik blij dat ik mijn mening gaf, want de gynaecologen in het stuk verkondigen flauwekul.’

Aleid Truijens: Wat in de buik zit is niet van jou, maar van zichzelf

‘Wie niet natuurlijk beviel, faalde’, schrijft Aleid Truijens in haar column. Ze wilde bij haar tweede bevalling graag een gynaecoloog, maar dat mocht niet. Ze koos daarom een andere vroedvrouw. ‘Helaas, ook bij haar werd ik geïntimideerd met kletspraat over natuurlijk bevallen, het nut van pijn voor de binding, vrouwelijke oerkrachten en niet te vergeten de verplichte borstvoeding. Ook deze vrouw joeg me de stuipen op het lijf met horrorverhalen over snijlustige gynaecologen.’

Hoe bevalt Nederland, woensdag 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 1

In Hoe bevalt Nederland bespreekt Ria Bremer in drie afleveringen de stand van zaken in de voortplantingsgeneeskunde, opnieuw. Deze tweede editie van het programma bouwt voort op de ­eerste, uit 1983. Net als destijds vormen persoonlijke verhalen en statistieken de basis. Ruim 16 duizend vrouwen ­werkten mee aan een onderzoek van EenVandaag. Onder de deelnemers werden 10.133 baby’s geboren, onder wie 147 tweelingen. De meest voor­komende namen zijn Luuk en Julia. De jongste moeder was 15, de oudste 46.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden