Vaker kamperen deze zomer in stadsparken in Amsterdam en Utrecht

Stadsbewoners kunnen deze zomer opnieuw en op meer plekken kamperen in een park: vijf parken in Amsterdam en twee in Utrecht. De kleinschalige buurtcampings bevorderen volgens de organisator persoonlijk contact tussen buurtbewoners.

De Buurtcamping in 2014. Beeld Roderik Rotting
De Buurtcamping in 2014.Beeld Roderik Rotting

Steeds meer buurten in grote steden stellen hun parken open voor kampeerders. In Amsterdam zetten afgelopen twee jaar circa 800 stedelingen hun tenten op in een stadspark. In 2013 was de eerste Buurtcamping in het Oosterpark in Amsterdam. Vorig jaar werd er gekampeerd in meer Amsterdamse parken, naast het Oosterpark veranderden ook het Noorderpark en Rembrandtpark in een tijdelijke camping. Dit jaar doet ook Utrecht mee met het initiatief. Eind juli kunnen kampeerders terecht in vijf parken in Amsterdam en twee in Utrecht.

Meer contact

Veel buurtbewoners hebben volgens organisator Roderick Schaepman van De Buurtcamping behoefte aan meer contact met stadsgenoten. Op de tijdelijke camping kunnen ze samen sporten en eten. De bedoeling is dat kampeerders samen activiteiten organiseren zoals bootcamps, een workshop tent versieren of een cursus buikdansen. De eerste buurtcamping opende twee jaar geleden in het Amsterdamse Oosterpark.

Sindsdien krijgt Schaepman veel aanvragen uit andere steden en dorpen. Kennelijk, stelt hij, is er een grote behoefte aan meer buurtactiviteiten. Hij heeft een draaiboek geschreven over de buurtcampings om andere steden op weg te helpen. De kunst is veel te overleggen met gemeentebestuurders en buurtbewoners over mogelijke overlast en de veiligheid. Schaepman pleit ervoor de campings kleinschalig te houden. Hoe groter de campings, stelt hij, hoe lastiger het is om de sfeer persoonlijk te houden.

Informatie

Kamperen kan van 24 t/m 26 juli in het Amsterdamse Flevopark, Noorderpark, Rembrandtpark, Sloterpark en Egeldonk in Zuidoost én in Utrecht in het Majellapark en het Noordse Park. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website en kosten tussen 15 en 20 euro. Buurtbewoners met een stadspas betalen 2.50 euro en vrijwilligers staan meestal gratis. Reserveren is noodzakelijk. Voor meer informatie: debuurtcamping.nl.

Op de stadscampings, bleek volgens Schaepman uit voorgaande jaren, komen kampeerders uit diverse sociale groepen bij elkaar. 'Met die pleerol onder de arm, zien we er per slot van rekening allemaal even knullig uit', zegt de organisatie. Deze verrichtte onderzoek onder deelnemers, waaruit bleek dat kampeerders gemiddeld tien nieuwe buurtgenoten leren kennen. Ook bloeiden nieuwe liefdes op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden