De gidsDe boekenluisteraar

Vaderliteratuur om naar te luisteren – daar heb je minstens 25 jaar plezier van

null Beeld null

Hugo Blom leidt u door de wereld van het luisterboek. 

Falende vaders, streng religieuze vaders, politiek-extremistische vaders, meppende vaders, waanzinnige vaders, afwezige vaders, verstikkende vaders: hoe zou de wereldliteratuur eruit hebben gezien zonder al deze toonbeelden van menselijke onmacht? Een stuk saaier en grijzer ongetwijfeld, en niet voor niets blijft een ongelukkige jeugd een literaire goudmijn. In die zin was het dus goed nieuws dat ondanks de introductie van uitgebreider ouderschapsverlof voor mannen en de acceptatie van de zogenoemde papadag  foeilelijk en misleidend begrip is dat trouwens – er blijkbaar nog steeds geen sprake is van de zo nagestreefde gelijkheid in het torsen van ALLE taken die bij het grootbrengen van grut komen kijken. Zo was althans onlangs te lezen in deze krant onder de niet mis te verstane kop ‘De schijnbetrokkenheid van de man in het gezin’. 

Ik las het artikel en dacht: daar zit minstens één roman in. Dankzij die schijnbetrokkenheid, die de kinderen op zekere leeftijd ook heus wel doorhebben, staat ons nog een flink rijtje vaderliteratuur te wachten, en er is al zo veel. Maar niet per se allemaal te beluisteren. Ik hoopte Asbestemming van A.F.Th. van der Heijden of Karakter van Bordewijk te vinden, maar helaas. Terzijde: hierdoor ontdekte ik wel dat er steeds meer andere Nederlandse klassiekers worden gepubliceerd, zoals Het leven uit een dag van Van der Heijden, voorgelezen door Louis van Beek, Hersenschimmen van en voorgelezen door Bernlef, Publieke werken van Thomas Rosenboom, voorgelezen door Jan Donkers en ook nog Het leven is vurrukkulluk van Remco Campert, voorgelezen door Frans van Deursen.

Goed nieuws, maar nu terug naar het vaderschap, want er zijn wel andere boeken. Willem Bisseling schreef Vader op komst, dat in juni verscheen en in augustus meteen ook als luisterboek uitkwam. Geen literatuur, maar een handboek, zoals dat zo mooi heet, gericht op ‘de vaders die goed geïnformeerd willen zijn tijdens die eerste periode’. Dat die eerste periode van een mensenleven wel 25 jaar kan duren, staat er niet bij, maar het is een loffelijk streven van Bisseling dat hij aanstaande vaders in staat wil stellen meer dan een steentje bij te dragen, en om iedere schijn van schijnbetrokkenheid te vermijden natuurlijk. Hij leest zelf voor, is geen professional, maar hij heeft een prettige stem en zijn proza laat zich makkelijk voorlezen. Het duurt maar 5,5 uur en daar heb je dan wel minstens 25 jaar plezier van.

Nu we toch in de onschuldige wereld van het vaderschap zijn beland, zijn daar nog wel meer aangename boeken met geruststellende stemmen te vinden. Bijvoorbeeld Mijn vader, een kinderboek (vanaf 6 jaar) van Toon Tellegen, dat hij zelf voorleest. Oorspronkelijk gepubliceerd in 1994 en pas vorig jaar als luisterboek verschenen. Een verhaal over de ‘slimste, sterkste, mooiste, liefste vader van de wereld’. Kijk, dat is ook weleens leuk om te horen. Zelf voorlezen kan, en is vanuit opvoedkundig oogpunt natuurlijk zeker aan te bevelen, maar het kan zijn dat u net bezig bent evenwicht aan te brengen in de eerlijke verdeling van ALLE taken en dan kunt u het voorlezen met een gerust hart aan Tellegen overlaten. Daarna zit het met het vaderbeeld wel snor. Welterusten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden