Beter LevenWat zou u doen
Vaccinatie verplichten bij ons koor?
Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week een dubbeldikke editie over de vraag: vaccinatie verplichten?
Ik ben bestuurslid van een groot koor met 75 leden, waarvan tweederde ouder is dan 60 jaar. We hopen in de loop van dit jaar weer te kunnen samenkomen, afhankelijk van het tempo waarin vaccinatie zal plaatsvinden. Wij vragen ons af of we vaccinatie verplicht moeten stellen voor deelname aan repetities en concerten. Ik ben voor: gevaccineerde personen maken veel minder kans om anderen te besmetten. En we zijn aan onze leden verplicht om veilige condities te creëren. Anderen vinden dit te dwingend omdat zo’n eis persoonlijke keuzevrijheid en eigen verantwoordelijkheid aantast. Wat zou u doen in deze situatie?
Man (67), naam bij redactie bekend
Bestuur beslist
Als het koor een bestuur heeft, dan beslist dat bestuur. Geen discussie buiten het bestuur. Voer het besluit in één keer door. Bepaal een datum. Er zullen mensen blijven, anderen zullen vertrekken en vanaf dat moment is het een nieuw koor. Verander dus de naam. Maar wat het bestuur ook beslist, het dient pal te staan voor het genomen besluit. En neem het op in de statuten.
Thanneke van de Wiel (62), Culemborg
Inenten
Ja, verplicht vaccineren. Een kerkkoor waarin ik zing heeft te lang doorgezongen. Tot Kerst. Het was slecht voor de sfeer in het koor. Misschien moet u het nog sterker stellen: we gaan pas weer zingen als ieder lid van het koor (én de dirigent!) is ingeënt.
Margreet Versteeg (56), Peize
Geen golf
Wie is hier nu ‘te dwingend’, u of de ontstane situatie? Het gaat niet om een golfvereniging met meters afstand, maar om een vereniging met veel mensen in dezelfde ruimte, die bovendien nog willen zingen.
Els ter Beek (75), Bergeijk
Ventilatie en hoog plafond
Verplichte vaccinatie is een inbreuk op de privacy. Zorg voor een zaal met een hoog plafond, goede ventilatie en voldoende afstand. Geen koffiedrinken of derde helft in een ruimte met een laag plafond waar geen afstand kan worden gehouden. Veel zangplezier gewenst.
Toos Dekker (58), Emmeloord
Eigen verantwoordelijkheid
Ik zit ook op een koor, maar zal mij niet laten vaccineren. Dat is ook niet nodig als de rest het wel doet, ieder heeft daarin een eigen verantwoordelijkheid. Als vaccinatie wordt verplicht, bedank ik als lid.
Æbe Poutsma (64), Kampen
Keus voor antivaxers
Bij ‘mijn’ koor speelt hetzelfde. De meeste leden zijn ouder dan 65 en tussen de leden zit een aantal dat zich niet wil laten vaccineren. Als dirigent voel ik me verantwoordelijk, maar dat bén ik natuurlijk niet; ik kan hoogstens voor optimale omstandigheden zorgen door alleen buiten te zingen en erop aandringen dat het iedereen zoenen (dat vond ik altijd al wat overdreven) stopt. De vraag is of er tussen de leden iemand zit die zich om medische redenen niet kan laten inenten. Die heeft geen keus, de antivaxers hebben die keus wel, dus die laatsten mogen dan gewoon niet meer komen. Als zo’n specifieke kwetsbare er niet is, dan is het ieders eigen verantwoordelijkheid.
Niek van Dijk (64), Mont Saint Jean, Frankrijk
Repeteren is geen recht
Zingen in een koor brengt besmettingsrisico met zich mee. Ik ben zelf op die manier indirect besmet geraakt, maar het is gelukkig met milde klachten afgelopen. Het lijkt me logisch dat straks, als het weer is toegestaan, iedereen zijn best doet om een redelijk veilige omgeving voor anderen te creëren. Ik zou het daarom liever willen omdraaien: zie het weer mogen deelnemen aan die repetities als een gunst en niet als een recht. Die gunst kan worden verleend door zelf de bijdrage te leveren die de komende maanden al voor iedereen in de 60+-leeftijdscategorie in het bereik ligt: de vaccinatie gaan halen.
Wim Pasmooij (59), Leiden
Op tijd laten weten
Of je je laat inenten is een individuele keuze. Anderzijds kan een koorbestuur besluiten om alleen gevaccineerde leden tot de repetities toe te laten vanwege de veiligheid van alle koorleden. Dat die eis van vaccinatie wordt gesteld, moet het koorbestuur voorafgaand aan de vaccinatieronden aan de leden laten weten. De leden kunnen daarmee dan rekening houden bij hun beslissing om zich wel of niet te laten vaccineren.
Hans van Hout (78), Naarden
Overkoepelende organisatie
De overkoepelende organisatie Koornetwerk Nederland geeft goede informatie. Algemene vraag is: vormt een niet-ingeënt persoon/koorlid een gevaar voor zijn/haar mede-koorleden die wel zijn ingeënt? Deskundigen weten zeker het juiste antwoord te geven. Als voorzitter zou ik mijn koorleden in gepaste bewoordingen stimuleren om veilig, voor henzelf en medekoorleden, te komen zingen met een mooi concert in het vooruitzicht.
Ans Tesselaar (78) oud-voorzitter Bachkoor Apeldoorn
Dialoog
U bent bestuurslid van het koor. Dat betekent dat u een online-ledenvergadering kunt uitschrijven. Maak daarbij bij aanvang duidelijk dat het karakter van deze bijeenkomst dialoog is, en dat ieders standpunt wordt gerespecteerd. Doe na deze dialoog een peiling via de pollfunctie. Op basis van de uitslag maakt ieder zijn afweging. Ja, het kan een splitsing der geesten en koor betekenen, maar is dan wel gebeurd op basis van zorgvuldigheid.
Marien van Schijndel (69), Deventer
Oneerlijk
We weten niet of vaccinatie beschermt tegen het infecteren van anderen. Gevaccineerde koorleden kunnen het virus doorgeven. Verder is uitsluiting van niet-gevaccineerden oneerlijk. Jongere koorleden zullen nog moeten wachten op vaccinatie en hebben geen keuze. U houdt dus maar een klein koortje gevaccineerden over en jaagt de jongeren weg. Mijn advies: geen koor tot alle restricties zijn opgeheven. Hopelijk kunt u in de herfst weer verder en met het hele koor een mooie kerstuitvoering voorbereiden.
Bas Verplanken (67), Bath, Engeland
Interne regels
Het is vaste jurisprudentie dat een persoon niet verplicht kan worden zich te laten vaccineren. Ook een koor (meestal een vereniging of stichting) mag dat dus niet eisen van zijn leden. Een koor kan wel interne regels opstellen, zoals het weigeren van niet-gevaccineerden op repetities en concerten. Persoonlijk zou ik nooit adviseren dat te doen, omdat het het koor kan splijten. Samen zoeken naar alternatieven werkt beter dan een harde verplichting.
Thomas Hessels (68), jurist en bestuurslid van korenorganisaties, Amsterdam
Veilig zonder prik
Op het recht op zelfbeschikking mogen we trots zijn en we dienen het te beschermen. Mogelijk kunt u zoveel mogelijk koorleden over de streep trekken door middel van gesprek en uitleg. Dit werkt door begrip te tonen voor het standpunt van de ander. Dan wordt het ook veilig voor de mensen die geen prik hebben gehaald.
Laura Moerland (51), ’S-Heer Hendrikskinderen
Over twee weken: Hoe stel ik grenzen?
De familie van mijn vrouw gelooft niet in wetenschap en vindt corona ongevaarlijk. Ik heb aan de familie meermaals duidelijk gemaakt dat ik me aan de maatregelen hou, mijn vrouw zegt achter mij te staan. Maar zowel zij als de rest van haar oorspronkelijke gezin volgt de regels slechts losjes op. Kerst met z’n allen heb ik kunnen afwenden, al kwamen zij alsnog (met meer dan mocht) bij elkaar. Daags na Kerst heeft mijn vrouw haar ouders zonder mij bezocht, later bleek dat daar opnieuw de hele familie bij elkaar was. Hoewel dat niet per se nodig is, willen haar ouders wekelijks oppassen. Mijn vrouw raakte gepikeerd toen ik zei dat te willen afzeggen. Hoe stel ik grenzen zonder mijn partner te kwetsen? Man (30), naam bij redactie bekend
Onze vraag is: wat zou u doen?
Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 15 februari naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.