Twee miljoen Nederlanders hebben twee weken vrij genomen; Reisbranche is blij met tulpvakantie

'U heeft het nummer van de gemeente Capelle aan den IJssel gekozen. Het gemeentehuis is gesloten van 30 april tot en met 11 mei....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Nederland is in de greep van de 'tulpvakantie'. Capelle heeft het gemeentehuis twee weken op slot gedaan, evenals Leiderdorp en Rijswijk. Het is goedkoper en gemakkelijker als het personeel collectief vrije dagen opneemt. Bovendien zijn veel burgers toch met vakantie.

'Volgens onze grove schatting zijn anderhalf tot twee miljoen mensen met vakantie gegaan', zegt directeur Th. Schmitz van het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR). 'Daarvan gaan er 400 tot 600 duizend naar bestemmingen als Spanje, Portugal of nog verder.'

De tulpvakantie is bedacht door de commissie vakantiespreiding. De traditionele krokus-, paas- en pinkstervakaties leidden vaak tot rommelige schooljaren. Vakanties volgden elkaar snel op, of de periodes tussen vrije dagen waren te lang, waardoor kinderen vermoeid in de banken hingen. De tulpvakantie verdeelt de tweede helft van het schooljaar daarentegen in overzichtelijke blokken. Daarbij kan handig gebruik gemaakt worden van vrije dagen als Koninginnedag, 5 mei en eventueel Hemelvaart.

Ook werknemers hebben dat ontdekt. Door een paar vrije of atv-dagen op te nemen, kunnen zij twee weken wegblijven. De reisbranche is blij met deze ontwikkeling, zegt ANVR-directeur Schmitz. De oude paasvakantie viel vaak in een periode van betrekkelijk slecht weer. In de tulpvakantie is het vooral in Zuid-Europa doorgaans behoorlijk zonnig, waardoor relatief meer mensen een vakantie boeken.

Veel bedrijven en instellingen zijn deze weken geheel of gedeeltelijk dicht, omdat ze hun personeel collectief atv of vrij hebben gegeven. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft vergeefs geprotesteerd tegen gemeenten die het stadhuis twee weken sluiten. De service aan de burger wordt hierdoor op onaanvaardbare wijze geschaad, vindt de VNG.

Enkele jaren geleden hekelde de toenmalige Philips-topman Timmer het in zijn ogen excessieve aantal vrije dagen van de Nederlander. In concurrerende werelddelen als de Verenigde Staten en Azië hebben de meeste werknemers slechts een paar weken vakantie per jaar.

De werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft echter geen bezwaar tegen de tulpvakantie, ook al kijkt men er in Singapore wellicht vreemd tegen aan. 'Nee, dat soort teksten zult u van mij niet horen', zegt een woordvoerder. 'Zolang de overheid ons geen collectieve vrije dagen oplegt, vinden wij het prima. Bedrijven moeten zelf weten hoe ze hun vakanties regelen.'

Volgend jaar vallen de Tweede-Kamerverkiezingen op 6 mei, midden in de tulpvakantie. Dit kan gevolgen hebben voor de opkomst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden