Torpedoschip zoekt matrozen en korporaals

Ooit voer hij als Hr. Ms. 'Onverschrokken' over de wereldzeeën, nu ligt het voormalige torpedowerkschip Hr. Ms. 'Mercuur' braaf in de Tweede Binnenhaven van Scheveningen....

Binnen in het schip voeren steile trappen naar onder meer één kleine ruimte waar ooit 33 matrozen sliepen, in rotten van drie boven elkaar. Samen met de korporaals hadden ze drie wc-tjes van een formaat dat je eerder op een kleuterschool zou verwachten, en drie douches. De kombuis is nog steeds intact en wie zijn verjaardag op de Hr. Ms. Mercuur wil vieren, kan daar zelf zien hoe de kok de pannenkoeken bakt.

De jarige is ook de enige die in de stoel van de mitrailleur mag zitten op de voorplecht. Tot grote jaloezie van zijn gasten. Wie vanaf het voordek nog weer wat traptreden beklimt, komt op de brug. Die moest altijd bemand zijn als het schip aan het varen was. De brug is helemaal open. Je zult maar brugdienst hebben gehad bij windkracht tien. . .

Op het achterdek staan twee grote mijnen. Als herinnering aan het begin van zijn loopbaan, toen het schip mijnenveger was. Hoe het als torpedowerkschip dienst deed, is te zien op grote foto's in de voormalige torpedowerkplaats. Voor wie het schip helemaal rond is geweest, ligt vlak bij de valreep een grote poster van Hr. Ms. Mercuur klaar.

Hr. Ms. Mercuur, Tweede Binnenhaven, telefoon 070-3540315, toegangsprijs voor kinderen drie gulden, volwassenen vijf gulden. Openingstijden: dagelijks van 10.00-17.00 uur, behalve op maandag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden