Terroristische aanslagen funest voor toerisme

Vakantiegangers zijn vaker doelwit van aanslagen. De lokale toeristenindustrie voelt de gevolgen.

Familielid van een slachtoffer van de bomaanslagen in Bali plaatst een foto bij het herdenkingsmonument in Kuta. Beeld epa
Familielid van een slachtoffer van de bomaanslagen in Bali plaatst een foto bij het herdenkingsmonument in Kuta.Beeld epa

28 april 2011 Marrakech, Marokko

Bij een bomaanslag op een toeristencafé aan het beroemde plein Jemaa el-Fnaa vallen 17 doden, onder wie Fransen, Canadezen, een Brit, een Zwitser, een Portugees, een Rus en een Nederlander. De Marokkaanse regering geeft de Noord-Afrikaanse tak van Al Qaida de schuld, maar die ontkent verantwoordelijk te zijn. De toeristenindustrie in Marrakech loopt flinke averij op. Het aantal hotelboekingen daalt met zo'n 50 procent in de maanden erna.

'De terreuraanval, maar ook de Arabische Lente, heeft een negatief effect gehad op het aantal toeristen', zegt Abdellatif Ben Abdallah, directeur van een hotelketen in de stad in 2012 tegen de BBC. Het kostte volgens hem vijf maanden voordat de toerisme-industrie weer opkrabbelde.

Het terras van het Argana cafe, dat in puin raakte door de bomaanslagen op het Jamma el-Fna plein in Marrakesh, Marokko, in 2011. Beeld epa
Het terras van het Argana cafe, dat in puin raakte door de bomaanslagen op het Jamma el-Fna plein in Marrakesh, Marokko, in 2011.Beeld epa

23 juli 2005 Sharm el-Sheikh, Egypte

Bij drie bomaanslagen in het strandresort in de Sinaï vallen 88 doden. Naast Egyptenaren zijn er Britten, Italianen, Turken, Duitsers, een Tsjech, een Israëliër en een Amerikaan onder de slachtoffers. De aanslagen worden opgeëist door de Abdullah Azzambrigades, die aan Al Qaida zijn gelieerd.

De aanslag leidt in de maanden erna tot een aanzienlijke daling van de toerisme-inkomsten. In 2006 is het weer raak in de Sinaï: drie bommen gaan af in de resortstad Dahab, waarbij 23 doden vallen. Volgens de Indiase econoom Kaushik Basu slonk het bruto nationaal product van Egypte na zowel de aanslag in Sharm el-Sheikh als die in Dahab met ongeveer 0,5 procent.

12 oktober 2002 Bali, Indonesië

Op het Indonesische vakantie-eiland vallen 202 doden bij twee bomaanslagen op nachtclubs in de toeristenwijk Kuta. Onder de slachtoffers zijn Australiërs, Britten, Amerikanen, Zweden, Duitsers en Nederlanders. De aanslagen zijn vrijwel zeker het werk van Jemaah Islamiyah. De aanslag veroorzaakt volgens David Beirman, docent toerisme aan de universiteit van Sydney, een forse daling van het aantal toeristen. 'De aanslagen rukten het hart uit de toerisme-industrie van het eiland. In 2002 werkte meer dan 40 procent van de beroepsbevolking direct of indirect in de toeristische sector.' Volgens hem duurde het meer dan een jaar voordat het toerisme tekenen van herstel vertoonde.

Een door de bomaanslagen getroffen gebied in Bali. Beeld getty
Een door de bomaanslagen getroffen gebied in Bali.Beeld getty

17 november 1997 Luxor, Egypte

Bij een aanval op een archeologische opgraving schieten zes schutters 58 toeristen dood: Zwitsers, Japanners, Britten, Duitsers en Colombianen. De aanval is het werk van de Egyptische terreurbeweging alGama'a al-Islamiyya.

De aanslag had dramatische effecten op de Egyptische toerisme-industrie, volgens sociaal geograaf Christian Steiner van de universiteit in Mainz. '90 procent van alle boekingen werden direct na de aanval geannuleerd.' Het zou volgens hem tot 1999 duren voordat de Egyptische toerisme-sector weer begon te gedijen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden