de gidswk vrouwenvoetbal

Tegen wie spelen we en hoe groot is de kans dat we winnen? Alles wat je moet weten over het WK vrouwenvoetbal

Vrouwenvoetbal is al jaren de snelst groeiende sport van het land. In 2017 won het Nederlands vrouwenelftal het Europees kampioenschap, dus de verwachtingen zijn hooggespannen voor het WK in Frankrijk, waar Nederland zaterdag voor de tweede keer in actie komt. Lees hier alles wat je moet weten om goed geïnformeerd de Oranjeleeuwinnen naar een overwinning te juichen.

Vivianne Miedema wordt na een doelpunt in de kwartfinale van het EK in 2017 besprongen door Shanice van de Sanden en Lieke Martens. Beeld ANP
Vivianne Miedema wordt na een doelpunt in de kwartfinale van het EK in 2017 besprongen door Shanice van de Sanden en Lieke Martens.Beeld ANP

WK vrouwenvoetbal: waar, wanneer en tegen wie?

Op vrijdag 7 juni is het achtste WK voetbal voor vrouwen begonnen, in Frankrijk. 24 landen strijden in 12 stadions om de wereldtitel. Dinsdag won het Nederlands elftal na een matige vertoning in de laatste minuut van Nieuw-Zeeland. Zaterdag om 15.00 neemt Nederland, land van de doordachte aanval, het op tegen Kameroen, ‘land van de onvoorspelbare aanval’.

Deze zomer kijken we naar de Oranjeleeuwinnen

De komende weken spelen de Oranjeleeuwinnen het WK in Frankrijk. Op deze pagina verzamelen we de mooiste verhalen over het toernooi, de spelers en de opkomst van het vrouwenvoetbal (oftewel ‘het nieuwe mannenvoetbal’).

Daarna spelen we donderdag de 20ste nog tegen Canada. Als we de groepsfase overleven – en het moet wel gek lopen wil dat niet gebeuren – volgen vanaf 22 juni de achtste finales tussen de zes groepswinnaars, de zes nummers twee en de vier beste nummers drie (zie onderstaand speelschema).

Speelschema WK in Frankrijk, met stadions en de tenues van deelnemende landen. Klik op de afbeelding om te vergroten. Beeld ANP
Speelschema WK in Frankrijk, met stadions en de tenues van deelnemende landen. Klik op de afbeelding om te vergroten.Beeld ANP

Huh, de vier beste nummers drie?

Ja, want anders dan bij het mannen-WK, waar 32 landen strijden om de titel (vanaf 2026 worden dat er 48), spelen op het vrouwen-WK maar 24 landen mee. Dat heeft te maken met de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal: er zijn nog niet genoeg landen waar de sport groot genoeg is om een team te kunnen vormen dat op niveau mee kan spelen. Laat je er nog acht iets minder presterende landen bij, bestaat de kans dat het verschil zo groot is dat de wedstrijden niet erg spannend zijn en eindigen met te hoge uitslagen (12-1, 8-0).

24 landen dus, verdeeld over zes groepen. Als je dan 16 landen wilt overhouden om de achtste finales te kunnen spelen, moeten er behalve de twee beste uit elke groep ook nog vier nummers drie bij. Het kan voor sommige landen dus tot de allerlaatste minuut van de laatste groepswedstrijd spannend blijven of zij bij de best presterende derdeplaatsers horen en op het nippertje door mogen.

Helder. Maken wij een beetje kans?

Het is pas de tweede keer dat Nederland meedoet aan het WK. Het debuut was vier jaar geleden; toen overleefden we ternauwernood de groepsfase, om in de achtste finale te worden uitgeschakeld door Japan (2-1). Maar sindsdien heeft het Nederlandse team flinke vooruitgang geboekt, met als voorlopig hoogtepunt het winnen van het Europees Kampioenschap in 2017. De verwachtingen voor dit WK zijn dus hooggespannen. Gaan de Oranjevrouwen ook het wereldkampioenschap voor Nederland binnenhalen?

Laten we beginnen met de groepsfase. Nederland is dus ingedeeld in groep E, met Nieuw-Zeeland, Kameroen en Canada. Tegen de eerste tegenstander hebben we de winst al binnen, zij het moeizaam. Als we afgaan op de FIFA wereldranglijst zou het alleen tegen Canada echt spannend moeten worden: dat land staat vijfde op de lijst, Nederland op de achtste plek. Kameroen bezet momenteel de 46ste plek en verloor de eerste wedstrijd tegen Canada met 1-0.

Canada troffen we in 2015 trouwens ook al. Toen werd het gelijkspel. Er kan natuurlijk van alles gebeuren, maar een plek in de achtste finale lijkt op dit moment toch min of meer gegarandeerd.

Jackie Groenen over de WK-kansen van Nederland: ‘Alles moet meezitten en op zijn plek vallen’

‘We zijn outsider. Het is best moeilijk in te schatten, ook omdat ik tegen veel landen nog nooit heb gespeeld. Het is spannend en nieuw. Kameroen? We mogen niemand onderschatten. We zijn een team met kwaliteiten. Als die er allemaal uit komen, kunnen we ver komen, en misschien zelfs winnen.’ Jackie Groenen heeft zin in het WK, haar eerste wereldkampioenschap.

En daarna? Wie zijn onze grootste concurrenten?

Hoe ver we komen zal, naast hoe goed het team in vorm is, ook een beetje afhangen van wie we als eerste treffen in de knock-outfase, die begint met de achtste finales. Je hebt de usual suspects, de Europese landen die ook voor het nationale mannenelftal geduchte tegenstanders zijn: Frankrijk, Duitsland, Engeland. Maar vlak de niet-Europese landen niet uit. En dat zijn in het vrouwenvoetbal juist de landen die in de mannentak nauwelijks meetellen: de Verenigde Staten (huidig wereldkampioen en nummer 1 op de wereldranglijst), Canada, Japan en Australië.

Vrijwel alle bookmakers schatten vooraf de kansen van drievoudig wereldkampioen de Verenigde Staten het hoogst in. Daarna volgen Frankrijk, Duitsland, Engeland en Japan. Nederland wordt ook gezien als mogelijke kandidaat voor het goud, ergens tussen Australië en Canada in.

Als je het Volkskrant-voetbalverslaggever Willem Vissers vraagt, maken we met dit Oranje een goede kans. ‘Ten opzichte van andere landen heeft Nederland meer spelers die er echt bovenuit steken. We hebben een voorhoede met drie internationale topspelers: rechtsbuiten Shanice van de Sanden, spits Vivianne Miedema en linksbuiten Lieke Martens. En op het middenveld hebben we Daniëlle van de Donk en Jackie Groenen.’ Als die in stelling worden gebracht hebben we een goede kans om ver te komen, aldus Vissers. ‘Maar dan moeten die kanonnen voorin het wel doen.’

Welke sterspelers moeten we in de gaten houden?

Een van de beste spelers doet niet mee, de 23-jarige Noorse Ada Hegerberg. Voor wie die naam een belletje doet rinkelen: vorig jaar won zij de Gouden Bal als beste vrouwelijke voetballer, wat toen vooral in het nieuws kwam doordat de presentator haar na de winst had gevraagd om te ‘twerken’, met haar billen te schudden, op het podium. Het WK laat zij dit jaar aan haar voorbijgaan vanwege een dispuut met de Noorse voetbalbond over de behandeling van het vrouwenteam ten opzichte van de mannen. Jammer, zegt Vissers. ‘Zij is een van de beste en bekendste spelers, en het vrouwenvoetbal heeft sterren nodig.’

In Nederland hebben we Martens, Miedema en Van de Sanden die tot de verbeelding spreken, maar ook middenvelder Jackie Groenen, die dit jaar haar eerste WK speelt, is volgens Vissers ‘een van de dragende spelers van de Nederlandse vrouwenploeg’.

Andere namen en gezichten om te onthouden zijn die van Australische topscoorder Samantha Kerr (25), in haar thuisland is het voetbalshirt met haar naam erop veruit het populairst; Duitse middenvelder Dzsenifer Marozsán (27), twee keer benoemd tot Duitse voetballer van het jaar; de Amerikaanse voetbalster Megan Rapinoe, met haar 33 jaar een veteraan op het toernooi; Franse verdediger Wendie Renard (28) en de Japanse middenvelder Saki Kumagai (28).

Samantha Kerr, Dzsenifer Marozsán, Megan Rapinoe, Wendie Renard en Saki Kumagai Beeld AFP
Samantha Kerr, Dzsenifer Marozsán, Megan Rapinoe, Wendie Renard en Saki KumagaiBeeld AFP

En dan hebben we nog de populaire Braziliaanse Marta Vieira da Silva (33), kortweg Marta. Zes keer benoemd tot speler van het jaar en topscorer van het WK vrouwenvoetbal. Dit wordt haar laatste WK: ze heeft aangekondigd na de Olympische Spelen van 2020 met voetbalpensioen te gaan en is vastbesloten om haar carrière af te sluiten met deze laatste twee titels.

Feiten, cijfers en jaartallen om uit je hoofd te leren en op gepaste momenten uit je mouw te schudden

- Dit is de achtste keer dat het WK vrouwenvoetbal wordt gehouden. De eerste editie was in 1991, 61 jaar na het eerste mannentoernooi.

- Aan dat eerste WK, dat plaatsvond in China, deden 12 landen mee. Vanaf 1999 waren dat er 16 en sinds de vorige editie in 2015 zijn dit er 24.

- De afgelopen twee WK-finales gingen allebei tussen de VS en Japan; Japan won in 2011, de VS in 2015. De jaren dat de Amerikanen er als drievoudig wereldkampioen niet vandoor gingen met de wereldtitel, werden ze tweede of derde.

- Sinds 1991 wonnen de VS het toernooi dus drie keer, in 1991, 1999 en 2015. Duitsland heeft zich twee keer wereldkampioen mogen noemen (2003 en 2007), en Noorwegen en Japan allebei één keer (respectievelijk 1995 en 2011).

Ik ben helemaal bij. Waar kan ik de rest van dit loeispannende toernooi volgen?

Alle 52 wedstrijden van het WK worden live gestreamd op NOS.nl. Alle duels van het Nederlands elftal worden door de NOS natuurlijk ook live op tv uitgezonden, net als alle wedstrijden die om 21.00 uur beginnen en alle duels vanaf de achtste finales.

Voor de echte voetballiefhebbers is elke speeldag om 20.25 uur op NPO 3 het programma NOS Studio France te zien met presentatoren Sjoerd van Ramshorst en Suse van Kleef.

En als ik het live wil aanschouwen in Frankrijk?

Kaarten voor de wedstrijden van het Nederlands elftal in het officiële oranjevak kun je alleen via de KNVB kopen – let op: een Oranje Clubcard is verplicht. De wedstrijden in de groepsfase zijn al uitverkocht. Voor de andere tribunes kun je wel nog kaarten kopen via de website van de FIFA. Die zijn niet duur (tussen de 7 en 39 euro), maar zijn alleen af te rekenen met een creditcard van sponsor VISA. Via de FIFA zijn ook alvast kaarten te koop voor de finalewedstrijden.

Oranjesupporters tijdens de finale van het EK in 2017 tussen Nederland en Denemarken in het FC Twente Stadion. Beeld ANP
Oranjesupporters tijdens de finale van het EK in 2017 tussen Nederland en Denemarken in het FC Twente Stadion.Beeld ANP

Is er behalve voetbal verder nog iets om over te praten dit WK? Opvallende relletjes of akkefietjes?

Zeker. Want met het WK in aantocht is er internationaal weer veel aandacht voor de ongelijke behandeling – en vooral beloning – van de nationale mannen- en vrouwenteams. Zo krijgt het winnende vrouwenteam straks 3,5 miljoen euro, terwijl het Franse mannenteam dat vorig jaar het WK in Rusland won, bijna 34 miljoen ontving. Ook het verschil in prijzengeld is groot: konden de mannenteams in Rusland 355 miljoen euro verdelen, de vrouwelijke spelers moeten het doen met ruim 26 miljoen euro.

De Australische vakbond van voetballers PFA is vier dagen voor de aftrap van het WK een campagne gestart om een einde te maken aan dat hoge verschil in prijzengeld. De bond zegt de spelers te zullen steunen als ze om deze reden juridische actie willen ondernemen tegen de FIFA. Ondertussen hebben in de VS 28 spelers al een rechtszaak ingediend tegen de Amerikaanse voetbalbond wegens ‘geïnstitutionaliseerde genderdiscriminatie’. Ze verdienen minder dan hun mannelijke tegenhangers, terwijl ze meer wedstrijden spelen en ook nog eens vaker winnen.

Ook in Nederland, waar vrouwenvoetbal nog onder de amateursectie valt, voelt de KNVB de druk om het mannen- en vrouwenelftal gelijk te behandelen. De voetbalbond maakte onlangs bekend dat de commerciële vergoedingen voor de Oranjevrouwen de komende jaren verhoogd zullen worden.

Het Duitse vrouwenteam, achtvoudig Europees kampioen, toonde zich strijdbaar tegen discriminatie en vooroordelen met een video die aan de vooravond van het toernooi viraal ging. ‘We spelen voor een land dat onze namen niet kent. Maar dat geeft niet, als je maar weet wat we willen: ons eigen spel spelen.’

Tot slot: wat dragen we op de tribune/in de kroeg/thuis op de sofa?

Weg met verwassen brulshirts en uitgelubberde Bavariajurkjes, vindt Cécile Narinx. Op een WK moeten we wel een beetje mondain voor de dag komen. Gelukkig is oranje deze zomer een dikke hit in zowel de vrouwen- als de mannencollecties. Doe hier inspiratie op voor een catwalkwaardige outfit en juich deze zomer onze vrouwen in stijl naar de overwinning.

Oranje op de catwalk Beeld Team Peter Stigter
Oranje op de catwalkBeeld Team Peter Stigter
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden