Te veel afkickverschijnselen voor een zelfhulpboek? Deze podcasts helpen je om te stoppen met roken

Zelfhulpboeken, zoals de stopbijbel van Allen Carr, helpen je een handje om van het roken af te komen. Maar met afkickverschijnselen kan het lastig zijn om je te concentreren op een boek. Voor wie trillend onder een dekentje op de bank ligt is luisteren soms fijner. Op Wereld Niet Roken Dag brengen we deze podcasts opnieuw onder de aandacht.

Heleen van Lier
Stoppen met roken. Beeld Paul Faassen
Stoppen met roken.Beeld Paul Faassen

Rooksignalen

In de serie Rooksignalen onderzoekt schrijver Peter de Ruiter waarom er in Nederland nog zo veel mensen roken en wat effectieve methoden zijn om er mee te stoppen. Hij zoekt uit welke manieren er zijn om te stoppen met roken en hoe effectief die manieren zijn. En hij bezoekt een bijeenkomst van Hugo Hairwassers, die claimt mensen in vier uur van hun verslaving af te kunnen helpen.

Alle afleveringen beluister je hier.

Rook Buddy

Maarten Groen werkte in de verslavingszorg, maar bleef zelf stug doorroken. Tot zijn kantelmoment kwam. Hij deed vier jaar lang onderzoek en ontwikkelde de methode: ‘Leer denken als een niet-roker’. In zijn podcast vertelt hij in een persoonlijk relaas over hoe hij begon met roken, zijn stoppogingen, zijn zoektocht naar de reden waarom hij rookte en over hoe hij zijn ‘nieuwe normaal’ vond.

Alle afleveringen beluister je hier.

Met Groenteman in de kast

Gijs Groenteman ging in gesprek met longarts Wanda de Kanter, die al jaren actie voert tegen de tabaksindustrie. Zelf is ze een forse roker geweest. Ze is elf jaar geleden gestopt en verlangt af en toe nog steeds naar een sigaret. ‘Stel dat er niet gerookt zou worden, zouden longartsen en de hele industrie er omheen geen werk meer hebben. Er is geen financieel belang om ziekte te voorkomen. Er zou een ander verdienmodel moeten komen.’ Wat beweegt haar om haar strijd te voeren?

NPR - Stop met roken met behulp van de wetenschap

In een Engelstalige podcast gaat de Amerikaanse NPR-journalist Merrit Kennedy in op de wetenschap achter stoppen met roken. Ze spreekt met wetenschappers en (ex-)rokers. Kennedy noemt roken een vierkoppige draak. Je moet zowel lichamelijk afkicken, de gewoonte afleren, de psychologische aspecten aanpakken en de sociale druk weghalen. ‘Geen enkele methode zal iedereen helpen, maar er zijn dingen die beter werken dan andere. De methode die de meeste kans van slagen heeft: een combinatie van medicatie en therapie.’

Special: hoe de sigaret uit Nederland verdwijnt

Verhalen van (ex-)rokers, beeldreportages over de leegte van rookruimtes en experts over stoppen met roken, in de special Uitgerookt vindt u alles terug waarmee u kunt stoppen met roken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden