Stoer en stil

DE KUST WAS ER AL, MAAR HET AANEENGESLOTEN PAD IS NIEUW. DOOR SIMONE DE SCHIPPER..

SIMONE DE SCHIPPER

Het is dezelfde uitkijkpost over hetzelfde stuk zee; het struikelen gaatover dezelfde knoestige boomwortels, het hollen gaat van dezelfde klimduin,op naar de koffie bij hetzelfde Kraantje Lek in Overveen. Maar 't voelttoch anders nu. Sinds een week zijn de Hollandse stranden en duinenonderdeel van een groter geheel, een geheel van internationale allure.

Langs de paden prijkt nu het logo van het North Sea Trail. Niet dat hetrondje Noordzee van naar schatting vijfduizend kilometer al onbelemmerdgelopen kan worden; Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden,Groot-Brittannië en België moeten er nog hard aan trekken.

Maar het Nederlandse deel is een feit. Met zijn 725 kilometer, van hetZeelandse Sluis naar het Groningse Delfzijl, is het Noordzee Kustpad nu hetlangste wandelpad van Nederland. Anderhalf keer langer dan het Pieterpad,dat binnendoor van het Groningse Pieterburen naar de Zuid-Limburgse St.Pietersberg slingert.

Op haar klittenband-sandalen, drie dagen Noors Kustpad nog in de benen,vertelt Judith Ernst (organisatiebureau Ecosouvenir) met liefde over destoere Zeeuwse delta, de glooiende Hollandse duinen en het weidse wad vanFriesland en Groningen. Fervente wandelaars weten die al lang te vinden,al dan niet met de boekjes van het Wandelplatform LAW in de hand.

Maar Ernst hoopt dat ook anderen het kustwandelen ontdekken, nu de lossetrajecten onder haar regie aaneengesmeed zijn tot het Noordzee Kustpad. Ofhet nu vrouwen zijn die willen bijpraten, gezinnen op zoek naar een dagjeuit, bankzitters die laagdrempelig aan hun gezondheid en figuur willenwerken, kilometervreters die stempels en speldjes verzamelen, ofliefhebbers van kunst, cultuur of geschiedenis. Wat ze ook zoeken, volgensErnst zullen ze het aan de kust vinden.

De kust was altijd het middelpunt in onze handelsnatie. Terwijl hetbinnenland nog slechts karrensporen had, zeilden zeeschepen met zijde,fluweel, specerijen, zuidvruchten en pelzen af en aan. Havensteden inZeeland - Sluis en Brielle - en langs de oude Zuiderzee - Harlingen,Stavoren - waren enorm rijk. Langs de kust waren ontelbare vissersdorpen,de bloembollenhandel ging over zee.

De zee, de inspirerende wolkenluchten en het briljante licht heeftaltijd al kunstenaars getrokken. 'Niet voor niets waren de beroemdsteschildersscholen - de Haagse, Domburgse en Bergense - aan de kustgevestigd. In oorlogen was de kust altijd de kwetsbare linie die beschermdmoest worden met forten, bolwerken en bunkers,' zegt Ernst. 'Langs de kustloop je de geschiedenis van Nederland af.'

En dan de rust. 'In de Randstad zijn de kustgebieden het stilst. Het istoch uniek om deze natuurgebieden zo dichtbij te hebben? In Noord- enZuid-Holland heb je grote natuur- en waterwingebieden met schelpenpadenwaar zelfs geen fietsers mogen komen.'

Om het allemaal op te nemen in het North Sea Trail, moesten hier en daarkustpaden op elkaar worden aangesloten of worden verlegd. 'Dagrecreantenverlangen meer afleiding', verklaart Ernst. Dus maakt het pad bijvoorbeeldeen slinger dwars door Haarlem, langs het Teylers Museum - het oudstemuseum van Nederland - en door Nederlands oudste hofje, de Bakenesserkamer.'Wie juist wandelt om de drukte te ontvluchten, neemt de alternatieve,groene route.'

Maar vooral is de stroomlijning van de wandelpaden tot hc)hc)n kustpad,een kwestie van markering, een eigen gezicht, publiciteit en hettoegankelijker maken van informatie, zegt Ernst. Vier boekjes heeft hetWandelplatform LAW uitgebracht, die naast plattegronden en informatie overnatuur en omgeving, nu ook vertellen over de geschiedenis, de cultuur, overde 'viswijven' uit Zandvoort die op de terugweg naar huis hun marktwinstopdronken bij datzelfde Overveense Kraantje Lek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden