null

opnieuw relevantsparen

Sparen kost geld. Wat moet je dan met je geld doen?

Beeld Elise Vandeplancke

Als eerste grote bank in Nederland geeft ABN Amro zijn spaarders geen rente meer. Daarmee zijn spaarders in Nederland letterlijk een dief van hun eigen portemonnee, nu de reële rente – de ontvangen rente na aftrek van inflatie – diep in de rode cijfers is gedoken. Maar wat moet je dan met je geld doen? Vijf alternatieven voor sparen.

Niet doen: sparen

Spaarders krijgen hooguit 0,02 procent rente. Iemand met een spaarrekening van 10 duizend euro krijgt 2 euro rente per jaar. Dat compenseert de waardevermindering van het geld bij lange na niet. Wie meer dan 30 duizend euro spaargeld heeft, moet daarnaast nog een vermogensheffing van 0,58 procent betalen in box 3 van de belasting. Die kan oplopen tot 1,68 procent bij een vermogen van meer dan 1 miljoen euro. Die vermogende mensen zouden 4,76 procent rente nodig hebben om de koopkracht van hun spaargeld in stand te houden. Zelfs de allerhoogste rente (tien jaar vast) komt daar bij lange na niet in de buurt (lees hier het hele artikel).

Lees ook: Moeten we straks betalen om te kunnen sparen? Tien vragen over negatieve spaarrente.

Wel doen:

1: (Slim) uitgeven

Koop er iets voor dat misschien in de toekomst nog wat oplevert. Zonnepanelen bijvoorbeeld. Er is een terugverdientijd te berekenen. Of een tweede huis – is inmiddels wel erg duur – een klassieke auto, een stuk grond of een collectie munten. Postzegels en schilderijen zijn te riskant.

Lees ook: Huizenprijs naar nieuw record: koophuis kost gemiddeld 308 duizend euro.

2: Aandelen kopen

Aandelen hebben het in het verleden op lange termijn altijd beter gedaan dan deposito’s of obligaties met een vaste rente. Ze zijn op dit moment wel erg duur. En niet risicoloos. Maar twee keer in de geschiedenis waren ze nog duurder – eind jaren twintig en eind jaren negentig van de vorige eeuw. Vlak daarna kwam ook een enorme koersval. Op de meeste aandelen krijgen beleggers een vast deel van de behaalde winst uitgekeerd – dividend. Het dividendrendement is op dit moment veel hoger dan de rente. Op sommige aandelen – bijvoorbeeld Koninklijke Shell – is het dividendrendement zelfs nog meer dan 5 procent. En de kans dat het omlaag gaat is gering. Shell heeft dat nooit gedaan.

Lees ook: Beleggen en tegelijkertijd de wereld verbeteren.

3: In de wereld van cryptovaluta duiken

Bitcoins en andere crytovaluta (lite coin, ethereum, bit coin cash) zijn alternatieve beleggingen voor mensen met sterke zenuwen. Elke dag stijgen of dalen de koersen van deze digitale munten met vele procenten. Maar de bitcoin is nu toch weer bijna 10 duizend dollar waard. Voor wie er in de eerste uren bij was, resteert nog altijd een duizelingwekkende winst van duizenden procenten.

Lees ook: Waarom is ‘wat niks is’ nu weer 10 duizend dollar waard?

4: Extra hypotheek aflossen

Altijd verstandig. Geld lenen kost geld. Tenminste in Nederland. En het is dan verstandig om zoveel mogelijk van de schuld af te lossen. Als de rente in de toekomst weer stijgt, hoeft over een minder groot bedrag rente te worden betaald.

Lees ook: De hypotheek: het liefst kijken we er niet meer naar om, maar dat zou u beter wel kunnen doen.

5: In edelmetalen investeren

Met name de goudprijs is de laatste maanden flink gestegen: van nog geen 1300 dollar per troy ounce tot 1550 dollar. Goud geldt als een veilige haven in tijden van onzekerheid. En met de handelsoorlog en de Brexit is er heel veel onzekerheid. Ook zilver is flink in prijs gestegen: van 15 tot 19 doller per ouce. De bewegingen van de prijs van edelmetalen is veel geringer dan die van cryptovaluta. Daarnaast houdt goud altijd zijn waarde, hetgeen van iets ongrijpbaars als de bitcoin niet valt te voorspellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden