Reistip: subversief Disneyland in Tasmanië

Maar weinig museumbazen zullen van hun culturele instelling zeggen dat het een 'subversief Disneyland voor volwassenen' is. Toch typeert David Walsh, een Australische kunstverzamelaar en wiskundige die schatrijk is geworden in casino's, graag zo zijn Museum of Old and New Art (Mona). Mona is het grootste particuliere museum van Australië. Gelegen in Hobart, de hoofdstad van Tasmanië, dat grote eiland op nog geen uur vliegen van Melbourne. Ooit een Britse strafkolonie, nu populair om zijn uitgestrekte stranden, met sneeuw bedekte bergen, ongerepte wildernis en wellicht de schoonste lucht ter wereld.

Iñaki Oñorbe Genovesi
Het Mona. Beeld UIG / Getty
Het Mona.Beeld UIG / Getty

Hier staat dus ook Mona, dat je als bezoeker nu eens opvrolijkt en dan weer volledig ontregelt. Een ondergronds labyrint van staal en zandsteen vol kunst en voorwerpen rond dood, seks en evolutie. Drie verdiepingen waarin je op het ene moment een chocoladebeeld treft van de resten van een Tsjetsjeense zelfmoordterrorist en dan weer aanloopt tegen een wand vol witte, porseleinen vagina's.

De tocht naar Mona is al een ervaring: met een ferry vanuit Hobart over de Derwentrivier, recht op de 99 traptreden van het museum af. Een klim die leidt naar Walsh' tennisbaan en parkeerplaatsen gereserveerd voor 'God' en 'Gods minnares'.

Praktisch

Onder meer Singapore Airlines vliegt met één overstap vanuit Amsterdam naar Melbourne. Vervolgens brengen Jetstar of Qantas je naar Hobart. Zie ook: mona.net.au.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden