Reisbureau Ook dit jaar geen sneeuw in Afrika

Het Reisbureau van volkskrantreizen.nl verzameltgeheimtips. Deze week: depressieve kerstdagen, twee voortanden als kerstcadeau, en Last Christmas. Kerstvakantieliederen...

Kerst is een eenzame, depressieve periode die je maar beter kunt overslaan. Tenminste, dat zou je kunnen afleiden uit de liedjes die lezers van Volkskrantreizen.nl opgeven als muziektip voor de kerstvakantie. Reisbureau had gedacht lijsten vol zoetsappige nummers te kunnen publiceren, compleet met herinneringen aan sneeuwballengevechten, gourmetavonden en romantische rendez-vous op berenvellen voor de open haard. Helaas, niets is minder waar.

Het begint al met Bram, die André Hazes aanraadt. Het is niet helemaal duidelijk of hij nu Eenzame Kerst of Met Kerst ben ik alleen bedoelt. Niet dat het uitmaakt: in beide nummers heeft André het moeilijk. M'n ramen zijn beslagen / de verwarming staat op zes / Een asbak vol met peuken / en er staat een lege fles en even verderop: Dat jij me nu alleen liet / vind ik door en door gemeen. / Met Kerst ben ik alleen. Geen wonder dat hij zich een kerstboom zonder piek voelt.

Barbara gaat voor The River van Joni Mitchell. Een gevoelig pianoliedje waarin het thema van Jingle Bells is te herkennen. Nu Kerst eraan komt, zo zingt Joni, wenst ze zichzelf een rivier waarop ze weg kan schaatsen, omdat ze haar liefje heeft pijn gedaan. Maar ook dat zit er niet in, 'want het sneeuwt hier niet, het blijft behoorlijk groen'.

Voornoemde artiesten zouden Kerstmis best kunnen waarderen, ware het niet dat ze zo alleen zijn. Dat geldt niet voor Radjinder, die aangeraden wordt door Pieter. Die houdt gewoon niet van Kerst. Must be I don’t like Christmas/ I don’t like Christmas/ I think I don’t like Christmas at all. Zo erg is het niet met Fay Lovski, want zij vond ‘Kerst in de jaren zestig fijn, met kaarsen, cadeautjes en wijn’. Ja, toen was Kerst ‘een vriend’. Nu, ‘met stervende bomen, neon sparren, en kerstmannen van plastic’ is dat nog maar de vraag.

Het is niet alleen maar kommer en kwel. Een voordeel is - zeker voor Amerikanen - dat je cadeaus kunt vragen. Dat doet het Nat King Cole Trio dan ook in het vrolijke, door Karen aangedragen deuntje All I Want For Christmas. Wat ze willen? Hun twee voortanden. Vogelmandrie wil er via Jethro Tull nog wel even op wijzen dat Kerst niet gaat om de presentjes of het overdadige eten en drinken, want 'de kerstgedachte is niet dat wat je drinkt'.

En dan zijn er natuurlijk nog de klassiekers, de nummers die elk jaar terugkomen. De vaste canon van kerstliederen die vanaf november de radiostations domineert. Nooit valt er een vanaf, sinds Mariah Carey komt er geen meer bij. Driving Home For Christmas van Chris Rea bijvoorbeeld, White Christmas uiteraard van Bing Crosby, en niet te vergeten Do They Know It's Christmas van Band Aid met de nog altijd curieuze zin ‘There won't be snow in Africa this Christmas time’.

Voor Marie-Claire is er maar één kerstnummer: Happy Xmas van John Lennon. Voor Jasper geldt dat voor Last Christmas van Wham! Het doet Jasper denken aan de enige witte Kerst die hij ooit heeft meegemaakt. Toch nog een beetje sneeuwballengevecht dus. Allemaal uit volle borst dan maar: Last Christmas, I gave you my heart, but the very next day, you gave it away.

Michiel van der Geest

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden