Postcodeloterij eist verbod op nieuwe loterij van concurrent

De Nationale Postcodeloterij (NPL) stapt naar de rechter om te voorkomen dat de Staatsloterij de nieuwe Verjaardagsloterij mag organiseren. Het ministerie van Financiën heeft opdracht gegeven voor deze cultuurloterij, waarvan de opbrengsten naar culturele instellingen gaan....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De NPL vecht het besluit aan en om te voorkomen dat de Verjaardagsloterij in januari kan beginnen, vraagt de Postcodeloterij de rechter ook een voorlopig verbod hierop.

De Postcodeloterij meent dat zij beter in staat is om een dergelijk spel te organiseren en wil in de gelegenheid worden gesteld om ook een aanbieding te doen. De NPL noemt haar variant van de cultuurloterij Geluksdagloterij en heeft het ministerie van Justitie toestemming gevraagd om deze te mogen organiseren.

De cultuurloterij is bedoeld om de aangekondigde bezuinigingen van 12 miljoen gulden op culturele instellingen ongedaan te maken. De opbrengsten van de Staatsloterij vloeien rechtstreeks in de staatskas, bij de NPL gaan ze naar goede doelen. Volgens de Postcodeloterij kan zij met haar Geluksdagloterij bij een jaaromzet van 100 miljoen gulden een netto opbrengst van 60 miljoen gulden genereren.

Financiën wees in juli de aanbieding van de NPL van de hand en stelde zich op het standpunt dat de Verjaardagsloterij helemaal geen nieuw spel is, maar een variant van de bestaande loterij, waarvoor geen vergunning nodig is. De NPL heeft haar Geluksdagloterij daarom ook ingericht als variant van de Postcodeloterij. Als lotnummer kan elke willekeurige datum gelden, plus twee letters.

'Wij willen op de eerste plaats gelijke kansen krijgen als de Staatsloterij. Er zijn op de Nederlandse loterijmarkt maar twee aanbieders, waarbij de Staatsloterij een aandeel heeft van 80 procent. De staat dient telkens zijn eigen belang. We kunnen als Postcodeloterij daarom wel roepen dat het geweldig gaat, maar er ontstaat op deze manier wel twijfel of we op lange termijn overeind kunnen blijven', aldus R. van der Giessen van de NPL.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden