Beter LevenRecepten
Pompoenseizoen: Wat je allemaal met pompoen kunt doen
Pompoenen zijn te kust en te keur dit seizoen. En dat is fijn, want met pompoen kun je van alles doen. Pompoen is niet uitgesproken van smaak en juist daarom veelzijdig. Met het juiste recept kun je pompoen oppeppen tot heerlijke taart, originele soep of een hartverwarmend hoofdgerecht.
Ontbijt
Je begint je dag op chique wijze met pompoenwafels met vanillesiroop. Of als je dat te zoet vindt, met wat roomkaas of een klontje boter. Maak er lekker veel, want deze wafels kun je prima invriezen en daarna opwarmen in een broodrooster. Bekijk recept.
Soep
Volkskok Loethe Olthuis kocht een kleine oranje zonpompoen voor deze pompoensoep met maïs, kokos en Thaise kruiden. Ook nog eens heel gezond omdat er meer caroteen, de voorloper van vitamine A, in zit dan in wortels. Pompoen is goed te combineren met kokos. Een niet al te zoet trendy kokosdrankje is een prima basis voor deze soep. Bekijk recept.
Net wat spannender is deze pompoensoep met chocolade, een beroemd en smaakvol Latijns-Amerikaans recept met bruine spikkels. Bekijk recept.
Hapje
Een pompoen-kiptaartje dat geschikt is voor nachtelijke eetbuien of gewoon lekker tussendoor. Tip voor vegetariërs: de kip kan worden vervangen door komijnkaas. Bekijk recept.
Lunch
Volkskok Pay-Uun Hiu dacht dat ze er in een restaurant bekaaid afkwam met slechts één vegetarische keuze. Na een hap moest ze haar mening bijstellen. Dit was de lekkerste pompoentaart van haar leven. Bekijk recept.
Hoofdgerecht
Deze pompoencurry smaakt heerlijk herfstig. Het maakt niet uit of je flespompoen, hokkaido (zo’n kleine ronde) of een grote halloweenpompoen gebruikt, maar let wel op dat je het gerecht hartig genoeg maakt: zout en peper zijn je vrienden! Bekijk recept.
De ‘traybake’ is een hip woord voor gewoon wat ingrediënten uitspreiden op de ovenplaat. Zout, kruiden en olijfolie erover en bakken maar. Veel culinaire vaardigheden heb je er niet voor nodig, terwijl het resultaat verrukkelijk is. Mits je je aan een paar simpele regels houdt. Bekijk recept.
Iets warms. Iets zachts met een beetje bite. Iets met mooie, warme kleuren. En iets met een rijke, diepe, gelaagde smaak die nagloeit in je mond en zich nog verder ontwikkelt tot je ook de onderliggende tonen proeft. Deze currypompoenrisotto is het allertroostendste comfortfood dat Volkskok Pay-Uun Hiu kon verzinnen. Bekijk recept.
Als mensen liever pizza’s en burgers eten omdat ze die lekkerder vinden dan groenten, waarom tover je dan geen groenten om in iets wat daarop lijkt? Deze worteltortilla bestaat voor 45 procent uit groenten en vullen we met pompoen. Bekijk recept.
Bijgerecht
Deze Surinaamse pompoenkaassoufflé is een bijzonder gerecht dat het ook goed zal doen bij het kerstdiner. Helemaal als je de soufflé in kleine schalen bakt en serveert. Bekijk recept.
Zoet
Gebak van pompoen moet het hebben van specerijen. Pumpkin spices, een mengsel van kaneel, gember, kruidnagel, nootmuskaat en piment, zijn prima te vervangen door Hollandse speculaaskruiden: die bevatten koriander in plaats van piment. Yoghurt maakt deze kruidige, zoete pompoenmuffins net iets pittiger. Bekijk recept.
Bonus
31 oktober is het Halloween. Bij Halloween horen jack-o’-lanterns: uitgeholde pompoenen, met een eng gezicht, en een lampje erin.
Het uitgeholde vruchtvlees is prima pompoen, en kun je gebruiken voor trick or treat-koekjes. De pitten kun je roosteren en als snack opknabbelen. Als je de pitten eerst kookt voor je ze roostert, zijn ze veel lekkerder.
Zo maak je een jack-o’-lantern (en koekjes van de vulling).