Beter LevenPodcasts

Podcasts proberen maar geen idee waar te beginnen? Lees deze tips

Podcasts zijn enorm populair. Maar hoe luisteren mensen ernaar, en wanneer? En wat moet je dan luisteren? Op deze vragen geven we antwoord in deze mini-handleiding podcastluisteren.

David Slings
null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1. Wat is dat eigenlijk, een podcast?

‘Een podcast is een audiobestandje dat je op je telefoon, op je computer of iPad kunt beluisteren; eigenlijk is het een soort radio dat je kunt aanzetten wanneer je het zelf wil horen’, zegt Stan Putman, Volkskrant-redacteur en maker van radioprogramma Vink: de podcastgids van Nederland. Fijn aan podcasts is dat je ze kunt beluisteren terwijl je iets anders aan het doen bent: in de trein, tijdens het opruimen of op de fiets.

2. Maar hoe dan?

Een podcast luisteren kan op verschillende manieren. Op de iPhone is de Podcasts-app automatisch geïnstalleerd. Klik op de app, ga naar de zoekbalk en voer een onderwerp dat je interesseert of de naam van een podcast in. Op Android werkt het vrijwel hetzelfde: ga eerst naar de Google Play Store en download de Google Podcasts-app. Als je na een tijdje behoefte hebt aan een meer gespecialiseerde podcast-app, kijk dan bij de veelgeprezen Pocket Casts. Heb je Spotify? Dan kun je daar ook gewoon zoeken op podcasts.

Podcasts van de Volkskrant
Van de Volkskrant Elke Dag tot het spannende Dit Kan Geen Toeval Zijn over de geheime diensten: je vindt ze allemaal dit overzicht.

3. Een podcast kiezen die bij me past

Over haast ieder onderwerp zijn podcasts te vinden, soms zelfs vele tientallen, wat het zoeken niet makkelijker maakt. Apps zoals Spotify hebben weliswaar een top 10 van ‘beste’ podcasts, maar hoe die precies tot stand zijn gekomen, is niet altijd duidelijk. Spotify zet vaak exclusieve, door het platform aangekochte podcasts bovenaan, terwijl dat niets te maken heeft met de populariteit. Om aankomende podcastluisteraars te helpen, hebben we een aantal podcastmakers en -kenners bij de Volkskrant om hun favorieten gevraagd. Die helpen jou om door de bomen het bos weer te zien.

Dit zijn de favorieten van onze podcastspecialisten:

Tonie Mudde, Chef Wetenschapsredactie

#1 The Case of the Missing Hit | Reply All

Je neuriet een liedje waarvan je zeker weet dat het ooit een radiohit was, alleen... voor de rest lijkt niemand het liedje te kennen. Het overkomt een Amerikaanse man die een zoektocht begint naar het liedje in zijn hoofd, dat hij zelfs door een band opnieuw laat inspelen. Dit is een van de vele memorabele afleveringen van de sterk geproduceerde podcast Reply All.

Recensie: Podcastserie Reply All brengt ongelofelijke verhalen over internet ★★★★★

#2 De man en de maan

Een Nederlandse wetenschapper is vastberaden de raadselen van de oerknal doorgronden en wil daarvoor een telescoop op de ‘achterkant’ van de maan zetten. Moet hij alleen wel samenwerken met de Chinezen − en dat zorgt voor een weergaloze achtbaanrit van botsende en samensmeltende culturen.

Recensie: Een spannend jongensboek én context bij geopolitiek: De man en de maan is het allebei ★★★★★

#3 The Accusations Were Lies. But Could We Prove It? (The New York Times)

Een docent aan een universiteit krijgt te maken met beschuldigingen van seksueel misbruik van studenten. Ze weet dat de beschuldigingen vals zijn. Maar ja, hoe bewijs je iets niét te hebben gedaan? Er zit maar één ding op: zelf een zoektocht beginnen naar de persoon die haar reputatie probeert te besmeuren.

#4 Rabbit Hole (The New York Times)

Als je dit filmpje leuk vindt, dan vind je deze en deze waarschijnlijk ook leuk. Algoritmes van populaire platforms sturen wat we lezen, horen en zien. En dat kan grote onverwachte gevolgen hebben.

#5 Wind of Change

Ken je het liedje Wind of Change van de Duitse rockband The Scorpions? Een journalist krijgt een tip dat die wereldhit werd geschreven door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, om zo met ‘soft power’ tijdens de Koude Oorlog de val van het IJzeren Gordijn te bespoedigen. Zou het echt waar zijn?

Waar luistert Stan Putman naar?

#1 Heavyweight | Gimlet

Wat zou het fijn zijn als er iemand was die de grote en (ogenschijnlijk) kleine problemen in je leven op zijn schouders neemt en die goedgeluimd en met een geweldig gevoel voor humor oplost. Radiomaker Jonathan Goldstein is zo iemand. In zijn podcast Heavyweight duikt hij als ‘therapeut met een tijdmachine’ in het verleden van vrienden en onbekenden die met een probleem zitten. Samen gaan ze terug naar het moment dat alles veranderde, op zoek naar verzoening, berusting of een doorbraak.

Recensie: De hartverwarmende en geestige podcast Heavyweight verdient een groot luisterpubliek ★★★★★

#2 Reply All | Gimlet

‘Aan een recente aflevering van de Amerikaanse podcast Reply All (precies gezegd: nummer 143, met de titel Permanent Record) was een oproep van makers PJ Vogt en Alex Goldman aan de luisteraars vooraf gegaan met de vraag of ze hun verhaal wilden vertellen over dingen op internet waarin ze zelf een rol speelden, maar die ze zelf liever zouden vergeten. Reply all is een podcast over leven in tijden van internet. En ze hebben een onregelmatige rubriek die Tech support heet, maar vrees niet, Reply All is geen podcast waar alleen techtypes zich thuis voelen. Integendeel, je hoort er de meest ongelofelijke verhalen...’

Uit een recensie van Mark Moorman: Podcastserie Reply All brengt ongelofelijke verhalen over internet ★★★★★

#3 Man met de microfoon

Chris Bajema’s onemanshow is een heerlijk geproduceerde serie met ‘echte, en weer bijna echte verhalen’, compleet met meerdere verhaallijnen en personages, ingesproken door hemzelf en andere stem-acteurs. Tijdens corona kon dit niet, en maakte hij in plaats daarvan de serie Lockdown.

Bespreking: Een radioprogramma zonder omroep

#4 De plantage van onze voorouders

Goed geproduceerde serie waarin Maartje Duin en Peggy Bouva samen op zoek gaan naar hun afkomst. Maartjes betovergrootmoeder bezat namelijk aandelen in een plantage waar de voorouders van Peggy toentertijd als slaaf werkten. Ongemakkelijk, maar zeker ook vermakelijk zijn de verschillende figuren in de serie, zoals de rijke moeder van Maartje en haar recht-voor-z’n-raapvisie op het verleden.

Interview: Een verrassende podcast: de nazaten van de slaven en de aandeelhouders gaan samen op zoek naar hun verleden

#5 Radiolab

Klassieke podcast geproduceerd door Jad Abumrad en zijn team bij New Yorkse radiozender WNYC. De afleveringen zijn vrijwel allemaal geniaal en zeer sterk geproduceerd. Een gigantisch team achter de schermen helpt mee om geweldige afleveringen over van alles en nog wat te publiceren, van miniseries met meerdere afleveringen over Mexicaanse immigranten die overlijden in de woestijn, tot thema’s als het weghalen van standbeelden en de rassenrellen in de Amerikaanse steden.

Top 5 van Simone Eleveld, podcastmaker bij de Volkskrant

Een disclaimer vooraf: om niet weer Heavyweight of Reply All aan te raden, heb ik een top vijf gemaakt van de favoriete podcasts waar ik de afgelopen tijd naar heb geluisterd.

#1 BBC Sounds - Have You Heard George’s Podcast?

Met een mix van fictie, journalistiek en muziek onderzoekt spokenwordartiest George The Poet thema’s als racisme, gentrificatie en kansenongelijkheid. Echt uniek, en één van de mooiste podcasts die ik ken. Wel eentje voor thuis op de bank: er gebeurt zoveel dat wanneer je op de fiets luistert, je snel de draad kwijt raakt.

#2 No Feeling Is Final

Een verse aanbeveling, want deze heb ik onlangs in één zit uitgeluisterd. Deze Australische podcast laat zien dat om hulp vragen als je niet meer wilt leven lang niet zo simpel is als wordt voorgespiegeld. Maker Honor Eastly zette het opnameapparaat aan tijdens haar donkerste periodes, maar zorgt met haar humor en charme ook voor lichtere momenten.

#3 Off Menu Podcast

Een Britse podcast waarin gasten wordt gevraagd een perfect menu samen te stellen van de lekkerste dingen die ze ooit gegeten hebben. Een van de weinige kletspodcasts die ik echt leuk vind. Het scheelt natuurlijk dat bijna alle gasten professionele komieken zijn. Aanraders zijn de afleveringen met Aisling Bea en Romesh Ranganathan.

#4 BBC Radio 4 - Beyond Today

Deze dagelijkse podcast van BBC Radio 4 biedt het overzicht dat ik soms mis in het nieuws. Elke dag wordt een vraag achter het nieuws beantwoord, als ‘hoe eng zijn algoritmes?’ en ‘kunnen we ontsnappen aan Amazon?’ Helaas zijn ze tijdens de lockdown gestopt met nieuwe afleveringen maken, maar veel van de oudere zijn nog steeds relevant.

#5 Rabbit Hole

Wie maakt het internet, welke invloed heeft dit op ons gedrag en hoe wordt daar misbruik van gemaakt? Deze serie van The New York Times onderzoekt de menselijke kant van het internet, fascinerend en angstaanjagend.

De favorieten van Daan Hofstee, podcasteditor bij de Volkskrant

#1 S-Town Podcast

Van de makers van This American Life komt nu ook S-Town, waar producer Brian Reed op onderzoek gaat in een klein stadje in Alabama dat shittown wordt genoemd door de eigenzinnige tijdmeetkundige John B. McLemore. Een speurtocht naar een mogelijk in de doofpot gestopte moord en vele onvergetelijke figuren en momenten later voel je je als luisteraar volledig verbonden met het lot van McLemore. De podcast brak na zijn publicatie alle records en is nu al meer dan 40 miljoen keer gedownload.

Recensie: Podcast S-Town is langdurige luisterpuzzel

#2 The Start | Culture

Op zoek naar ‘artistieke beginpunten’, dat is het motto van deze door The Guardian geproduceerde podcast. In iedere aflevering vertellen artiesten over hoe ze klein begonnen en hoe het dan verder ging. Met onder meer Sofia Coppola, Ai Weiwei, Peaches en Shirin Neshat.

Recensie: The Start is een podcast vol spanning over artistieke beginpunten (vier sterren)

#3 Song Exploder

Geweldig concept waarbij wereldberoemde artiesten worden gevraagd om het verhaal achter een van hun liedjes te vertellen. En niet met de kleinste namen: Iggy Pop, U2, Solange en The Killers kwamen al langs.

Recensie: Laat artiesten vertellen hoe hun liedjes tot stand komen en voor je het weet ben je verslaafd ★★★★★

#4 Rabbit Hole

Zie Simone Elevelds #5.

#5 Heavyweight | Gimlet

Zie Stan Putmans #1.

Top 5 van Corinne van Duin, chef Crossmedia en podcast-eindbaas

#1 S-Town Podcast

De podcast der podcasts. In 2017 luisterde ik mijn eerste podcast: Shittown, Alabama. Ik ben nog steeds op zoek naar deze hypnotiserende ervaring. Het verhaal werd gemaakt door het team van het gelauwerde podcastkanaal Serial. Het is zoveel meer dan een zoektocht naar een moord. Steekwoorden? Antieke klokken, een doolhof, homosexualiteit in het Zuiden, tattoos en de getroebleerde geest van hoofdpersoon John B. McLemore.

Recensie: Podcast S-Town is langdurige luisterpuzzel

#2 Tante Jos Podcast

Oorlogsverhaal. Het mooie aan deze podcast zijn de oude geluidsfragmenten van de tante van de verteller. De eerste vrouw die ooit werd onderscheiden met een Willemsorde. Op een uiterst geaffecteerde toon vertelt ze losjes over fietsen tussen de bommen en haar contact met prins Bernhard, mooi vind ik dat.

#3 The Cut on Tuesdays

Praatcast. Verhalende podcasts hebben mijn voorkeur. Maar als ik dan toch een ‘praatpodcast’ moet aanraden, dan deze. Eerst was het The Cut On Tuesdays met Molly Fischer, nu is The Cut met een nieuwe host. Ik hoop dat deze net zo fris blijft over ‘Style. Self. Culture. Power’. En met voornamelijk vrouwen. Het is van mediahuis Gimlet, sowieso een kwaliteitskeurmerk.

Recensie: The Cut on Tuesdays klinkt als een gesprek dat je met je meest gevatte vrienden zou hebben ★★★★★

#4 Finding Cleo

Moordmysterie. Een zoektocht naar onopgeloste verdwijning of moord is een populair genre, maar in mijn ogen alleen oké als er ook nog een grotere vraag of kwestie wordt geadresseerd. Connie Walker doet dit heel oprecht in deze zoektocht naar een verdwenen Saskatchewan-meisje en de rol van indianenstammen in Canada.

Recensie: Finding Cleo is veel meer dan een particuliere whodunit; het is een verhaal over een nationaal trauma ★★★★★

#5 Dolly Parton’s America

Muziekdocu. Wat is de aantrekkingskracht van Dolly Parton voor zowel rednecks als de lhbti-gemeenschap? Dolly speelt zelfs een rol in de politiek. Of juist niet. En hoe zit het met de Smokey Mountains in Tenessee? En het gaat niet alleen over Dolly, ze spreekt zelf ook met de interviewer en host Jad Abumrad (van Radiolab!) , de zoon van haar Libanese huisarts. Heerlijk bingemateriaal.

Recensie: Podcast Dolly Parton’s America vertelt de hele Amerikaanse geschiedenis aan de hand van één vrouw ★★★★★

De favoriete podcasts van Corine Koole, maker van Van Twee Kanten

1. BBC Radio 4 - The Food Programme

BBC Radio 4’s veelgeprezen foodiepodcast gaat op zoek naar goed eten. In plaats van te focussen op recepten gaat deze podcast in op bredere aspecten van de kookwereld, zoals productie, consumptie en de kwaliteit van voedsel.

2. StartUp | Gimlet

Ben jij ondernemer of wil je graag ondernemer worden? Dan is dit misschien niet de podcast voor jou, want het gaat namelijk over van alles en nog wat. De hosts praten bijvoorbeeld over het redden van het klimaat (en hoe we dat dan zouden moeten doen), of over de vele schietincidenten in de VS. Er is door de immense populariteit zelfs een serie, Alex, Inc., van gemaakt, met Zach Braff.

3. Scriptnotes

Over screenwriting, voor screenwriters, door screenwriters. Iedere aflevering behandelen John August en Craig Mazin weer een ander thema, van de kunst van het schrijven, tot de beste manieren om jezelf te motiveren om te gaan schrijven, tot de perikelen van de screenwriting-wereld.

4. Meditation Oasis

Een van de betere meditatie-podcasts op het web. Geniet iedere aflevering weer van een heerlijke asmr-stem die je voorzichtig de meditatie inleidt. Zeker goed voor thuiswerkers die gek worden van monotone routines en het gevoel hebben dat de grens tussen werk en privé vervaagt. Geen reclame, geen marketingrompslomp, zet ‘m gewoon aan en begin met mediteren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden