Pensioenfonds ABP steekt 100 miljoen in The Student Hotel

Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) investeert in totaal 100 miljoen euro in het Nederlandse bedrijf The Student Hotel, een in 2006 opgerichte aanbieder van studentenhuisvesting.

Aankomende studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam maken kennis met elkaar en de universiteit. Beeld anp
Aankomende studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam maken kennis met elkaar en de universiteit.Beeld anp

The Student Hotel wil het geld gebruiken om binnen vijf jaar 10 duizend extra studentenkamers realiseren in een aantal belangrijke Nederlandse en West-Europese studentensteden. In ruil voor de investering krijgt ABP, het fonds dat de Nederlandse ambtenarenpensioenen beheert, een aandelenbelang van zo'n 30 procent.

Momenteel biedt The Student Hotel bijna drieduizend kamers aan in zes steden waaronder Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en werkt het aan nieuwe gebouwen in Groningen, Eindhoven en het Italiaanse Florence. Plannen voor Utrecht, Maastricht en Delft liggen ook klaar.

Maximaal 10 maanden
Het concept, dat in 2012 in Rotterdam van start ging, biedt studenten de mogelijkheid een kamer te huren voor maximaal tien maanden (twee semesters). De kamers zijn tussen de 15 en 25 vierkante meter groot en hebben een eigen badkamer. De keuken wordt in veel gevallen gedeeld, net als de fitnessruimte, de bar, de pooltafels, de bibliotheek en de fietsenstallingen (inclusief één VanMoof fiets voor iedere huurder). Zo'n 20 procent van alle kamers is niet bestemd voor studenten, maar zijn bedoeld voor kortere verblijven (één dag tot een paar weken) voor bijvoorbeeld ouders van internationale studenten, gastdocenten of dagjesmensen.

Kamers in The Student Hotel zijn weliswaar duur - gemiddeld 750 euro per maand - maar ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool verwacht desalniettemin dat de investering zich uitbetaalt, vooral omdat Nederlandse studenten steeds vaker luxe appartementje met eigen keuken en wc verkiezen boven de ouderwetse studentenkamer.

Minder vrijblijvend
Zo onderzocht vastgoedadviseur CBRE deze zomer de woonwensen van in Nederland studerende studenten en daaruit bleek dat, nu studeren duurder en minder vrijblijvend is geworden, een toenemend aantal studenten een plek met minder afleiding en meer luxe zoekt. Dat geldt vooral voor buitenlandse- en master-studenten, de belangrijkste doelgroep voor The Student Hotel. Wortmann-Kool van ABP, een fonds met 2,8 miljoen leden en een investeringsportefeuille van zo'n 350 miljard euro, zegt ook trots te zijn op deze investering omdat het pensioenfonds nogal eens kritiek krijgt te weinig in Nederland te beleggen.

'Dat The Student Hotel oude kantoorpanden laat opknappen, woonruimte bijbouwt en daarmee de leefbaarheid in stadswijken vergroot en werkgelegenheid creëert, is voor ABP extra reden deze investering te doen', aldus Wortmann-Kool, die overigens ook een goed rendement verwacht.

Onlangs haalde The Student Hotel al 150 miljoen euro op bij Perella Weinberg, een Amerikaanse investeringsmaatschappij en eerder stak The Carlyle Group, eveneens een Amerikaans private equity-bedrijf, al miljoenen in The Student Hotel. Naar verluidt haalden zij vorig jaar een rendement op hun investering van rond de 15 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden