Oranjeroute komt naar Nederland

De beroemde Oranjeroute in Duitsland wordt doorgetrokken naar Nederland. De uitbreiding zal jaarlijks tienduizenden Duitse cultuurzoekers naar Nederland lokken, al waagt het Nederlands Bureau voor Toerisme zich niet aan schattingen....

Theo Nijenhuis

De Oranjeroute is in twee jaar tijd buitengewoon populair geworden. Het idee om Nederlandse toeristen te trekken naar paleizen en kastelen van de Oranjes, sloeg ook aan bij de Duitsers.

Toen de route in januari 1998 werd gepresenteerd in Utrecht, ontstond vraag naar een Duitstalige brochure. Die verscheen twee maanden later in een oplage van 25 duizend. De vraag was veel groter.

Van de Duits-Nederlandse Oranjeroute worden nu 30 duizend Nederlandstalige boekwerkjes gedrukt. Van de Duitse versie komen 50 duizend exemplaren op de markt.

Het Nederlandse deel van de route leidt niet alleen naar overbekende koninklijke locaties in Amsterdam, Den Haag en Apeldoorn. In het programma zitten ook Delft, Leeuwarden en Breda, net als de plaatsen Amerongen en Buren.

Het woord route suggereert dat de cultuurzoekers zich door de brochure laten leiden door Nederland, van het ene paleis of kasteel naar het andere. Maar in de praktijk kiezen toeristen vaak voor een deel van de route en combineren dat met een vakantie.

In Duitsland speelt dat zeker, omdat de Oranier Route zich over een groot gebied uitstrekt. Het traject begint in Kleef, zakt wat naar het zuiden en gaat dan door Hessen naar het noorden, via Potsdam naar Schwerin, het eindpunt.

Om de spreiding van de Duitse Oranje-locaties te illustreren: een touroperator als Arke heeft voor de touringcarversie van de route acht dagen uitgetrokken. De bezoekers leggen tweeduizend kilometer af in de bus. Wie de nieuwe route rijdt, is ongeveer 2500 kilometer onderweg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden