Opvoednieuwsbrief: Ontspannen tafelen met jonge kinderen | Tips hoe je moet omgaan met zakgeld

Na een drukke werkdag een gezonde maaltijd op tafel toveren voor je gezin én dat in alle rust opeten zonder klierende kinderen: hoe doe je dat? Ook in deze nieuwsbrief: wanneer je het beste met zakgeld kunt beginnen.

null Beeld Pauline Niks
Beeld Pauline Niks

De Britten noemen het ‘witching hour’: dat gestreste moment ‘s middags wanneer je als ouder eten op tafel probeert te toveren terwijl de kinderen moe en hongerig zijn. Na een lange werkdag op kantoor is koken misschien wel het laatste waar je zin in hebt, en dan moet de maaltijd zélf – die soms iets wegheeft van een slagveld - nog beginnen. Hoe creëer je een rustig eetmoment als gezin met jonge kinderen?

‘Het begint met accepteren dat het niet gaat zoals je wilt’, zegt Elsbeth Teeling, auteur van het boek ‘Relax Mama in de keuken’ en zelf moeder van twee kinderen. ‘Kies een recept dat je kan maken met je ogen dicht. Het ideaalplaatje van uitgebreid koken bewaar je maar voor in het weekend.’ Teeling is een groot voorstander van het ontspannen ouderschap, wat in de praktijk betekent dat je soms best de makkelijke weg mag kiezen. In haar boek schrijft ze dat vaders en moeders wekelijks recht hebben op een kanskaart, zoals bij Monopoly. ‘Ga direct naar een restaurant. Ga niet langs de winkel, maar laat voor je koken.’ Of: ‘Deze dag is zojuist uitgeroepen tot nationale tostidag.’

Kleine kinderen kunnen kritische eters zijn. Het is daarom verleidelijk om wéér lasagne of pannenkoeken voor te schotelen omdat ze dat tenminste lusten. ‘Ik merkte dat ik steeds simpeler ging koken omdat mijn zoon anders niets at’, zegt Teeling. ‘Maar dat wilde ik helemaal niet, want ik moet het zelf ook lekker vinden. Nu maak ik curry en doe ik voor mijn zoon de boontjes en kip apart, zonder saus. Maar hij moet wel proeven.’ Je kunt kinderen tot een jaar of twaalf een gezond en gevarieerd eetpatroon aanleren en dus is het blijven aanbieden van verschillende smaken en texturen belangrijk, ook al nemen ze maar één hapje.

Om die gevarieerde recepten tot een haalbaar project te maken is een goede voorbereiding essentieel. Teeling werkt met een weekmenu dat ze in het weekend uitdenkt. ‘Dan hoef je daar doordeweeks niet meer mee bezig te zijn.’

Als ouder kun je wat druk van de ketel halen door vlak voor de avonddis al gezonde kost te geven. ‘Mijn zoon vind het heerlijk om een halve komkommer met ketchup te eten’, zegt Teeling. 'Ook stukjes paprika en snoeptomaatjes gaan er goed in. Hij is toch hongerig. En dan is het minder erg als hij later minder broccoli eet.’ Jamie Oliver vertelde ooit in een gesprek met Teeling dat zijn vrouw hun kinderen heeft overtuigd dat bevroren erwtjes snoepjes zijn. Tijdens het koken zetten ze een bakje neer.

Eten is een van de weinige dingen waar jonge kinderen controle over kunnen uitoefenen. Ga je als vader of moeder hameren op het leegeten van het bord, dan kan het avondmaal uitlopen op een machtsstrijd. ‘Het maakbaarheidsidee dat je precies in de hand hebt hoeveel je kind eet is onterecht’, zegt Teeling. ‘In plaats van je kind te dwingen om te eten kun je beter het goede voorbeeld geven. Als kinderen zien dat jij geniet, dan leren ze daar van. Je moet ook een beetje vertrouwen hebben dat je kind genoeg binnenkrijgt.’

Wil je onrust tijdens het diner vermijden, dan is het verstandig om eens kritisch te kijken naar wie op welke plek zit aan tafel. Die opstelling gaat in veel gezinnen verkeerd; het jongste kind wordt bijvoorbeeld vaak aan de kop van de tafel geplaatst. Niet doen, zegt familiecoach Miriam van Kreij in‘Mama, Relax in de Keuken, want dan creëer je een koningskind met privileges die te groot zijn voor die leeftijd. In de ideale opstelling zitten de ouders naast elkaar. Daar tegenover komen de kinderen, met de klok mee van oud naar jong. Waarom juist die volgorde? ‘De kinderen krijgen zo de plek aan tafel die past bij hun plek in het gezin’, zegt Teeling. ‘Het geeft bovendien rust als de partners naast elkaar zitten, omdat ze onderling beter contact kunnen houden. En voor de kinderen is het fijn om de ouders naast elkaar te zien. Het is gek maar het werkt echt.’

Ook een opvoedvraag? Mail naar a.vandenbreemer@volkskrant.nl

Meer over opvoeden

Roos Schlikker: ‘Een traditionele moeder-figuur die klaarzat met kopjes thee kende ik niet’

Columnist Roos Schlikker, presentator Cornald Maas en schrijver Marcel Vaarmeijer schreven alle drie een boek over hun moeder. Een rondetafelgesprek. ‘Ik ben er altijd alert op dat ik de ouder blijf in de relatie met mijn kinderen. Als ik nu moeders die in een scheiding liggen, hoor zeggen: ‘Ik heb zo veel steun en troost aan mijn kinderen’, dan denk ik: nee, nee, nee niet doen! Kinderen zijn er niet om jou troosten.’

Cornald Maas en Roos Schlikker. Beeld Malou van Breevoort
Cornald Maas en Roos Schlikker.Beeld Malou van Breevoort

Tips voor de papa- en mamabank

Zak- en kleedgeld is goed voor de financiële opvoeding van kinderen, maar kan ook een bron van conflicten zijn. Het Nibud geeft ouders adviezen voor een verstandig zakgeldregime.

Kinderen met twee moeders of vaders zijn net zo gelukkig als kinderen met heteroseksuele ouders

Kinderen met twee moeders of twee vaders groeien even gelukkig, tevreden en goed functionerend op als kinderen uit een gezin met een vader en een moeder. Of er wel of geen biologische verwantschap is, heeft geen invloed op de relatie tussen kinderen en hun ouders. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar homoseksueel ouderschap Henny Bos, die vrijdag haar oratie hield aan de Universiteit van Amsterdam.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Het Beste van De Gids

Zo creëer je de ideale voorraadkast

Met alle pakjes en dozen keurig op een rijtje ben je er nog niet. Hoe voorkom je dat de voorraadkast dichtslibt met blikjes die je toch nooit gebruikt? Huishoudcoach Els Jacobs geeft tips om de ideale voorraadkast in te richten (of je nou single bent of een groot gezin hebt) en volkskok Pay-Uun laat zien welke producten iedereen in de basisvoorraad moet hebben.

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Zo schep je orde in de digitale foto-chaos

Vroeger moest je het doen met een toestel waar een rolletje in ging met 24 of 36 foto’s. Tegenwoordig worden die kiekjes opgeslagen op telefoons, tablets, laptops en andere apparaten. Wat doe je er vervolgens mee? Het is voor veel mensen een grote stressfactor ('daar moet ik nog eens goed naar gaan kijken'). Deze zes tips helpen je op weg naar een opgeruimd fotoarchief.

null Beeld Noël Loozen
Beeld Noël Loozen

Kun je in vier uur leren om goed en efficient te koken? (en moet je dat überhaupt willen?

Deze week staat de keuken centraal in onze Opruim Challenge. Want boodschappen doen en koken: het is elke dag weer gedoe. Bestaan er slimme tips om snel en efficiënt een prachtmaal op tafel te toveren? Journalist Julien Althuisius las The 4 Hour Chef van zelfhulpgoeroe Timothy Ferriss om een koning in de keuken te worden.

null Beeld Krista van der Niet
Beeld Krista van der Niet
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden