Opvoednieuwsbrief: Hoeveel geld ben je kwijt aan een kind? | De ideale herfstfilm voor stoere meisjes

Kinderen zijn duur, hoor je altijd. Maar hóe duur precies? We hebben het - in het kader van de Volkskrant Opruim Challenge over financiën - voor je op een rijtje gezet. En we geven een fijne bioscoop-tip voor ouders die een uitje zoeken tijdens de herfstvakantie.

null Beeld Bart Muhl
Beeld Bart Muhl

Schrijf je in!

Vanaf nu kun je elke woensdagmiddag interessante opvoedkwesties en trends op het gebied van modern ouderschap in je mailbox ontvangen. Schrijf je hier in voor de opvoednieuwsbrief.

Wiegje, kinderwagen, Maxi-Cosi, commode, wipstoel, kleertjes: wie een baby verwacht kan aardig schrikken van de waslijst aan spullen die aangeschaft moet worden en het daarbij behorende kostenplaatje. En dan hebben we het nog niet over later, wanneer de baby is uitgegroeid tot puber en op allerlei sportclubjes zit of, weer een paar jaar verder, misschien wel wil studeren.

Je kunt het als ouders natuurlijk zo gek maken als je wilt met designrompertjes of een stel blitse Nikes voor je peuter, maar valt er iets algemeens te zeggen over hoe duur een kind is?

Wat zeggen de deskundigen?

Een kind kost gemiddeld 17 procent van het gezinsinkomen, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij twee kinderen is dat 26 procent, bij drie kinderen 33 procent en vier kinderen 40 procent. Dat méér kinderen relatief goedkoper zijn dan één, is logisch. Kind nummer twee krijgt de al dan niet versleten kleren, fiets en kinderstoel van de oudste. En als ouders ’s avonds de hort op willen dan betalen ze slechts één oppas, ongeacht het aantal kinderen.

Een sommetje als voorbeeld: ouders die samen maandelijks 4.000 euro netto verdienen zijn zo’n 1040 euro per maand kwijt aan hun twee kinderen. En als we dan toch aan het rekenen zijn: per jaar is dat 12.480 euro. Ervan uitgaande dat die twee kinderen tot hun achttiende gezellig thuis wonen komt dat neer op een bedrag van 224.640 euro. Daar gaat dan nog wel de kinderbijslag vanaf.

Dat het CBS geen vast bedrag maar een percentage hanteert is omdat over het algemeen geldt: hoe meer geld mensen te besteden hebben, hoe meer ze aan hun kinderen uitgeven. ‘Je ziet dat de levensstijl van de ouders wordt doorgetrokken naar de kinderen’, zegt Jasja Bos van het NIBUD. ‘Dat ouders met een groter besteedbaar inkomen meer geld uitgeven aan hun kinderen heeft vooral te maken met luxeproducten.’

Niet alle fases in het kinderleven zijn even duur. ‘Je moet het zien als een U-vorm’, zegt Bos. ‘De babytijd is duur omdat je alles voor het eerst moet aanschaffen, een basis baby-uitzet, inclusief kleding, kinderkamer en verzorgingsproducten kost zo’n 632,20 euro, maar veel ouders gaan daar flink overheen. Op de basisschool zijn kinderen het goedkoopst, en dan loop het weer op tijdens de middelbareschooltijd.’ Voor de basisschool betalen ouders vaak alleen een vrijwillige ouderbijdrage terwijl de kinderen toch een groot gedeelte van de dag onder pannen zijn. Voortgezet onderwijs is duurder en in die periode lopen ook de kosten van kleding, mobiele telefoon en contributie voor hobby’s flink op.

En juist op het moment dat het geld eruit vliegt, komt er minder binnen. Het ‘gezinsdal’ wordt dat van oudsher genoemd. Want na het krijgen van een kind gaat een derde van de vrouwen minder werken, blijkt uit de meest actuele Emancipatiemonitor. Bij de mannen zie je die afname niet. Werkt de Nederlandse vrouw vóór de geboorte van het eerste kind 34 uur per week, na de geboorte daalt dit gemiddelde naar 29 uur per week en na de eerste verjaardag van het kind neemt het nog eens met twee uur af. ‘Dit heeft consequenties’, zegt Wil Portegrijs van het Sociaal Cultureel Planbureau. ‘Je ziet bij vrouwen dat het inkomen toeneemt tot het eerste kind, daarna nooit meer. Bij mannen zie je een almaar stijgende lijn. Minder uren werken gaat ten koste van je loopbaanontwikkeling en je salaris.’

Vaak stopt de minstverdienende ouder, veelal de vrouw, deels met werken als er kinderen komen. Bij achttien procent van de Nederlandse paren met minderjarige kinderen is er sprake van het kostwinnersmodel, waarbij de man werkt en de vrouw niet. Bij 58 procent van deze paren werkt de man voltijds en de vrouw in deeltijd. In financieel opzicht is het echter helemaal niet verstandig dat diegene met het hoogste salaris fulltime blijft werken. ‘Het loont vaak meer om allebei parttime te werken’, zegt Jasja Bos. ‘Het NIBUD heeft een online rekentool waarmee ouders kunnen zien wat het voordeligst is.’

Hoe moet het dan wel?

Markplaats is je beste vriend, zegt Anne Wilmink, blogger op moneymom.nl. ‘Spullen in een babykamer worden bijvoorbeeld maar enkele jaren gebruikt terwijl ze heel lang mee kunnen. Kies gewoon voor een tweedehands set.’ Een beginnersfout is om alles van te voren aan te schaffen terwijl je ook veel kraamcadeaus krijgt. ‘Laatst ontving ik een geboortekaartje met daarop een link naar het verlanglijstje. Erg handig vond ik dat, want dan weet je zeker dat je iets nuttigs voor het nieuwe gezin koopt.’

En nog iets om te onthouden: kinderopvangtoeslag kun je maar met drie maanden terugwerkende kracht aanvragen bij de Belastingdienst. Zeker bij een tweede kind kan het bedrag aardig oplopen, dus niet vergeten.

Ook een opvoedvraag? Mail naar a.vandenbreemer@volkskrant.nl

Meer over opvoeden

Pesten komt óók voor op Instagram, de positivo onder de sociale media

Instagram doet zich voor als de goeierd van het internet, maar er wordt veel gepest. Want tja, als we elkaar pesten op Twitter en Facebook, waarom dan ook niet op Instagram, waar je slechts een geldig mailadres nodig hebt om mee te doen? Instagram zou niet genoeg doen om de pesterijen tegen te gaan. Het massive harassment problem, is het idee, is een probleem van Instagram en niet van de gebruiker.

null Beeld Shutterstock / Paul Spella / The Atlantic
Beeld Shutterstock / Paul Spella / The Atlantic

De ideale herfstfilm voor stoere meisjes

Het is heerlijk om eens een stoer tienermeisje te zien dat haar woede niet wegstopt of haar leven laat beheersen door een of andere verliefdheid. Jeugdfilm Vechtmeisje zit vol fijne, sterke vrouwenrollen zonder dat het voelt als een statement. Ideaal voor een bioscoopbezoekje in de herfstvakantie.

null Beeld

Kunstbaarmoeder moet overlevingskansen extreem prematuur geboren baby’s vergroten

Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven presenteren artsen een eerste symbolisch ontwerp voor een kunstmatige baarmoeder. Hun doel is om met zo’n baarmoeder buiten het lichaam in de toekomst de overlevingskansen van veel te vroeg geboren kinderen te vergroten.

null Beeld Volkskrant
Beeld Volkskrant

Het Beste van De Gids

Nooit meer ‘saldo ontoereikend': tijd om volwassen te worden en je financiën goed te regelen

Je persoonlijke financiën op orde krijgen in een strakke rij ordners, dat leek Volkskrantverslaggever Anna van den Breemer wel wat. Ze kreeg vijf lessen van accountant en blogger Marjan Heemskerk.

null Beeld anp
Beeld anp

Zo: en nu even over de hypotheek

Hoe kom ik van mijn dure hypotheek af? En heb ik zelf ook wat aan die hogere WOZ-waarde? Tien vragen over huizen en hypotheken.

null Beeld anp
Beeld anp

‘De Gids is een betrouwbare bron voor grote en kleine levensvragen’

Poetsen als een pro, de handleiding voor een stiefgezin, reizen zonder handbagage: het is een kleine greep uit de vele verhalen op de nieuwe sectie van de Volkskrant-site: de Gids. De Gids is ook de afzender van de Oktober Opruim Challenge, vol tips en uitdagingen voor een opgeruimd en overzichtelijk leven. Chef van de Gids Corinne van Duin legt het uit.

Corinne van Duin Beeld
Corinne van Duin
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden