De GidsOpvoeden

Opvoeden: Vliegen met kinderen: hoe houd je de reis zo ontspannen mogelijk?

Anna van den Breemer schrijft elke week over een alledaags opvoedkundig probleem waarvoor ze een oplossing zoekt. Deze week: hoe houd je de vliegreis zo ontspannen mogelijk?

Anna van den Breemer
null Beeld Claudie de Cleen
Beeld Claudie de Cleen

‘Meestal als ik met mijn kinderen in een vliegtuig zit, sta ik op een gegeven moment op en vraag ik de stewardess of ik het vliegtuig mag verlaten’, grapte de Amerikaanse acteur Ryan Reynolds onlangs over de lijdensweg van reizen met kleine kinderen. ‘Negenennegentig procent van de keren zeggen ze: ‘Nee’. Dus dan ga ik weer zitten en verlang ik naar de zoete bevrijding van de dood.’ Voor ouders die niet de privileges hebben van een Hollywoodster (businessclass, ik noem maar wat) is deze vraag nog belangrijker: hoe maak je vliegen met kinderen minder stressvol – voor alle partijen?

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

Wat zeggen de deskundigen?

‘De houding van de ouders is belangrijk, want kinderen spiegelen zich aan hun vader en moeder’, zegt Monique van Orden, schrijfster van het boekje Verre Reizen met Kleine kinderen. ‘Straal uit dat het vrij normaal is wat jullie gaan doen. Soms zie je ouders gillend binnenkomen en hun kinderen opjutten: ‘Dit is heel erg spannend!’ Ze raken helemaal over hun toeren.’

De vergelijking met een auto kan helpen om een zoon of dochter duidelijk te maken dat er regels gelden aan boord. Dus: riem om, want in de auto kun je ook niet zomaar rondlopen.

Van Orden kampte zelf met vliegangst toen ze met haar gezin de wereld over reisde. ‘Wat voor mij werkte, waren ademhalingsoefeningen. Leg een hand op je buik, adem twee teugen in en vijf teugen uit. Het is een makkelijke herstart wanneer je merkt dat je opgejaagd bent en je kinderen daar op reageren.’ Die oefeningen hebben kennelijk geholpen, want haar twee kinderen zijn nu piloot.

Van haar pilotendochter komt de tip om voor in het toestel te gaan zitten – daar heb je minder last van turbulentie en herrie. Stoelen op de eerste rij hebben bovendien vaak extra ruimte voor de benen. Bonus: je zit dichtbij de toiletten. ‘Kies je plek ruim van tevoren en bezuinig niet op de stoelen’, zegt Van Orden. ‘Je wilt niet dat je partner tien rijen achter je zit en dat je moet gaan roepen: had jij dat nou in je tas zitten?’ Nog een tip: check zoveel mogelijk bagage in, zodat je niet met rolkoffers hoeft te slepen.

Het is verleidelijk om vroeg bij de gate te gaan wachten, maar dat raadt Van Orden juist af. ‘Laat de kinderen lekker bewegen. Grote vliegvelden hebben vaak speelplekken die je van tevoren even kunt opzoeken op de plattegrond. Beweeg zolang je kunt.’

Waar moet je nog meer aan denken?

Deze reistip komt van mijn eigen moeder, die de lange zweterige autorit naar onze vakantiebestemming in Zuid-Frankrijk plezieriger maakte door een tas met cadeautjes bij haar voeten neer te zetten. Om de zoveel uur kregen mijn zus en ik iets leuks, zoals een leitje waarop je kon tekenen. Zo’n geïmproviseerde grabbelton werkt ook prima in het vliegtuig. Doseren is daarbij belangrijk. Geef niet direct al je troeven weg.

Dat geldt ook voor digitaal vermaak. ‘Slinger niet direct bij het boarden de iPad aan’, zegt Monique van Orden. ‘Vliegen is spannend voor kinderen en ze zullen hun ogen uitkijken. Bewaar de filmpjes voor wanneer ze verveeld raken.’

De temperatuur in het vliegtuig is altijd weer een verrassing en daarom kun je je kind het beste kleden in laagjes. Bijvoorbeeld een hemdje, T-shirt en een vestje dat je kunt openritsen.

Om ouderlijke stress te minimaliseren kan het helpen om je opvoedprincipes (‘één snoepje per dag’) tijdelijk te parkeren totdat je het krappe, door turbulentie geteisterde Transavia-toestel als gezin heelhuids hebt verlaten. Het kan echt geen kwaad je dochter twee lolly’s te geven terwijl ze vijftien Peppa Pig-video’s binget.

Zo’n noodgreep voorkomt wellicht dat je gekke capriolen hoeft uit te halen, zoals George en Amal Clooney naar verluidt laatst: ze deelden koptelefoons uit aan hun medepassagiers en briefjes met daarop hun excuses voor de eventuele geluidsoverlast die hun tweeling van zes maanden zou maken.

Meer opvoedkwesties uit De Gids

Thuiswerken met kinderen: hoe zorg je ervoor dat het geen drama wordt?

Hoe reageer je als je peuter een driftbui heeft in de supermarkt?

Hoe krijg je grip op het online leven van je puber?

null Beeld

Waar interessante en spraakmakende verhalen online en in de krant ophouden, gaat het Volkskrantgeluid verder. Wat is een zwart gat precies? En hoe gaat het eraan toe in tbs-klinieken? Onze verhalenmakers leggen het uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden