overzicht

Opnieuw een aangepaste Bevrijdingsdag: dit staat er te gebeuren

Geen bevrijdingsfestivals, wel online evenementen. Voor het tweede jaar op rij vieren we Bevrijdingsdag op aangepaste wijze. Wat kunnen we verwachten?

Heleen van Lier
null Beeld ANP
Beeld ANP

We kunnen voor het tweede jaar op rij niet samenkomen om de Tweede Wereldoorlog te herdenken en stil te staan bij de vrijheid. Desondanks is het draagvlak voor 4 en 5 mei is vrijwel onaangetast, blijkt uit het jaarlijkse Nationaal Vrijheidsonderzoek in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Zowel de Dodenherdenking als Bevrijdingsdag worden door het grootste deel van de Nederlandse bevolking belangrijk gevonden. 85 procent van de Nederlanders geeft aan de Nationale Herdenking (heel) belangrijk te vinden. Als het gaat om Bevrijdingsdag is dat 79 procent. Dinsdagavond werd de ceremonie op de Dam zelfs meer bekeken dan de jaren ervoor. De NOS spreekt van een recordaantal kijkers.

Specials van de Volkskrant

Liefdesbrieven van een kampbeul

De beruchte SS’er Willem van der Neut schreef na de oorlog liefdesbrieven vanuit de gevangenis. Zijn zoon Fokko leest ze pas jaren later, als hij zelf al met pensioen is. Het is het begin van een zoektocht. Wie was zijn vader? Waarom nam hij na zijn ontsnapping uit de gevangenis nooit meer contact met hem op?

Mijn bevrijding

Feest, angst en liefde: bekijk, beluister en lees hoe Nederland werd bevrijd en ontdek persoonlijke bevrijdingsverhalen uit uw regio.

5 mei: Bevrijdingsdag

Vandaag mag de vlag voluit wapperen omdat Nederland de bevrijding in 1945 viert. Dit jaar heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei meer tijd voor en ervaring met online en coronaproof-activiteiten.

De Nationale Vieringstart is dit jaar in de provincie Zuid-Holland. Vanuit het Kunstmuseum Den Haag zendt de NOS de 5 mei-lezing uit, die dit jaar gehouden wordt door bondskanselier Angela Merkel via een live-verbinding vanuit Berlijn. Studenten gaan tijdens de uitzending met bondskanselier Merkel en minister-president Rutte in gesprek over vrijheid.

De 5 mei-kinderlezing wordt gehouden door de 12-jarige Mily Al-Azzazi.

Aansluitend ontsteekt minister-president Rutte om 13.00 uur het Bevrijdingsvuur: het startsein voor alle (online) activiteiten op 5 mei.

Traditioneel is 5 mei een dag van bevrijdingsfestivals, maar die zitten er dit jaar niet in. In plaats daarvan zijn er online-evenementen. Op bevrijdingsfestivals.nl zijn optredens van driehonderd artiesten te zien. Onder meer Eefje de Visser, Typhoon en Altin Gün treden op.

Het traditionele 5 mei-concert op de Amstel, dat normaal gesproken buiten het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam plaatsvindt en bedoeld is als afsluiter, vindt dit jaar in het theater plaats. Onder meer Stef Bos, Maan, André van Duin en Claudia de Breij treden op. Dit concert is vanaf 20.35 uur te zien op NPO1.

Op 5 mei is er weer een landelijk initiatief: de Vrijheidsmaaltijdsoep, naar een recept van chef Yvette van Boven. Het comité hoopt dat heel Nederland tijdens het eten van de Vrijheidsmaaltijdsoep met elkaar in gesprek gaat over vrijheid en de soep deelt met buren en vrienden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden