De GidsBoeken

Op zoek naar een nieuw model waarin mensen weer meester over hun bestaan kunnen worden

Wilma de Rek
Coetzee _ BW29062019 _ (c) Max Kisman Beeld Max Kisman
Coetzee _ BW29062019 _ (c) Max KismanBeeld Max Kisman

VOLKSKRANT BOEKEN

Ontvang iedere vrijdagmiddag de boekennieuwsbrief in uw mailbox met daarin de recensies, interviews en rubrieken die boekenliefhebbers gelezen moeten hebben. Inschrijven kan hier.

Lieve lezer,

Online boeken bestellen bij de boekhandel: het kon natuurlijk al jaren, via Libris, Bruna, AKO of de eigen sites van afzonderlijke boekhandels. Alleen blijken veel mensen dat niet te weten of teveel gedoe te vinden, en dus kiezen ze vaak voor het gemak van webreus Bol.com., grote concurrent van de fysieke boekhandel die het toch al vrij zwaar heeft in deze tijden van ontlezing. Komende week lanceren Toine Donk en Daniël van der Meer van Das Mag de nieuwe website Bookaroo.nl. De boeken die je er bestelt, worden door de dichtstbijzijnde boekhandel naar je opgestuurd. Probeer het vooral uit, de website is officieel pas vanaf 3 juli actief maar werkt al; mijn eerste via Bookaroo bestelde boek vertrekt nú vanuit de sympathieke boekhandel Jacques Baas in Driebergen naar de Betuwe.

Zal het nageslacht met schaamte en afgrijzen terugkijken op ons vleeseten van nu? Roanne van Voorst schetst een prikkelend veganistisch toekomstbeeld in Ooit aten we dieren, maar haar betoog had aan kracht gewonnen als het minder vooringenomen was geschreven, volgens Hiske Versprille.

En weer komt er een boek aan waarin Trump wordt beschuldigd van smeerlapperij. Het is geschreven door E. Jean Carroll, een inmiddels 75-jarige journalist en voormalig Miss Cheerleader USA, die gedetailleerd vertelt hoe zij in 1995 of 1996 door Trump zou zijn verkracht in een pashokje van een warenhuis in New York. Afgelopen week stond in New York Magazine een voorpublicatie. Het Witte Huis ontkent alles.

Het Haagse Crossing Border festival, van 29 oktober tot 3 november in en rond Theater aan het Spui, heeft de eerste namen bekend gemaakt. Op het muziek- en literatuurfestival zullen onder anderen de schrijvers Jon Kalman Stefansson, Howard Jacobson, Rob van Essen en Rebecca Makkai optreden. Zie hier het programmaoverzicht.

Boek van de week

De nieuwe bundel van J.M. Coetzee heet De oude vrouw en de katten en is vooralsnog alleen in het Nederlands verkrijgbaar - opnieuw een Coetzee-wereldprimeur van uitgeverij Cossee. Arnon Grunberg las de bundel en herlas eerder werk van de Nobelprijswinnaar. ‘Niets is wat het lijkt te zijn. De roman en de psychoanalyse hebben, zegt Coetzee, een wezenlijk belang bij de bewering dat ‘onze schijnbare levens niet onze echte levens zijn’. Maar wat, vraagt Coetzee, als er zoiets als succesvolle verdringing bestaat, wat als je het verleden kunt vervalsen zonder dat het je inhaalt, wat als er geen rechtvaardigheid bestaat?’

J.M. Coetzee: De oude vrouw en de katten
Cossee; 144 pagina’s; € 20,99. Beeld rv
J.M. Coetzee: De oude vrouw en de kattenCossee; 144 pagina’s; € 20,99.Beeld rv

Interview van de week

In zijn boek Een stralende toekomst gaat Paul Mason op zoek naar een nieuw model waarin mensen weer meester over hun bestaan kunnen worden. De wortels van zijn queeste liggen in het verleden, maar zijn blik is strak op de toekomst gericht. Technologie kan een nieuwe vorm van socialisme naderbij brengen, betoogt hij, in een vervolg op zijn vorige boek Postkapitalisme. Door automatisering en nieuwe technologieën als 3D-printen kunnen producten en diensten gratis of veel goedkoper worden, waardoor mensen veel minder lang hoeven te werken. Het ideaal van Marx komt naderbij: ’s morgens aan de arbeid, ’s middags vissen of filosoferen. Peter Giesen sprak met hem.

Paul Mason Beeld Joe Hart
Paul MasonBeeld Joe Hart

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa; De Arbeiderspers

2Martine Bijl: Rinkeldekink; Atlas Contact

3Jo Nesbo: Het mes; Cargo

4Karin Slaughter: Laatste weduwe; HarperCollins

5Rob van Essen: De goede zoon; Atlas Contact

6Clairy Polak: Voorbij, voorbij; Meulenhoff Boekerij

7Karin Bloemen: Mijn ware verhaal; Ambo Anthos

8Roxane van Iperen: ’t Hooge Nest; Lebowski

9Hendrik Groen: Een kleine verrassing; Meulenhoff Boekerij

10Jeff Kinney: Vet koel; De Fontijn

Aanraders van de redactie

Met liefde voor details schildert Monika Sauwer, op basis van de correspondentie tussen haar ouders, de naoorlogse jaren, schrijft Arjan Peters.

Enkele maanden geleden wees een enquête van de Times Literary Supplement onder 200 recensenten, academici en auteurs Ali Smith aan als de beste Britse of Ierse auteur van dit moment. Hans Bouman bespreekt Winter en Lente, twee nieuwe delen uit haar 'seizoenencyclus'.

In zijn biografie beschrijft Kees Schuyt nauwgezet de gehele levensloop van R.P. Cleveringa, de Leidse jurist die in 1940 de moed had te oreren tegen het ontslag van Joodse hoogleraren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden