CabaretComedyTrain International Summer Festival

Op Comedytrain International Summer Festival zie je de beste comedians waar je nog nooit van gehoord hebt

Comedians Sarah Kendall en Nina Conti openden woensdag een nieuwe editie van het Comedytrain International Summer Festival, waarvoor interessante buitenlandse komieken voor een week naar comedyclub Toomler worden gehaald.

Comedian Nina Conti (r) met een vrijwilliger uit het publiek in comedyclub Toomler. Beeld PJGDesign.nl
Comedian Nina Conti (r) met een vrijwilliger uit het publiek in comedyclub Toomler.Beeld PJGDesign.nl

‘Twee zeer verschillende acts op één avond, en proberen weg te blijven bij al te doorsnee stand-upcomedy.’ Zo vat boeker Stefan Pop het nog maar even samen tijdens zijn presentatie van de openingsavond van een nieuwe editie van het Comedytrain International Summer Festival. Op dit mooie festival worden in de zomermaanden elke week twee interessante buitenlandse comedians naar Toomler gehaald, de bekende comedyclub naast het Hilton Hotel in Amsterdam. Comedians die misschien nog niet wereldberoemd zijn, maar wier namen rondzoemen in het circuit en die binnen een paar jaar zomaar eens de wereldtop zouden kunnen bereiken.

Boeker Stefan Pop heeft een neusje voor het binnenhalen van veelbelovende namen. De Zuid-Afrikaanse komiek Trevor Noah, bijvoorbeeld, stond in 2013 op het festival, nog voor zijn aantreden als presentator van The Daily Show, en Hannah Gadsby, die vorig jaar een wereldhit scoorde met haar Netflix-special Nanette, was in 2017 nog gewoon te zien in het intieme Toomler.

De eerste week van editie 2019 opende woensdag met optredens van de Australische Sarah Kendall en de Britse Nina Conti. Twee vrouwen inderdaad, en dat mag je best bijzonder noemen, aangezien het stand-upcomedycircuit nog altijd wordt gedomineerd door mannen. Twee vrouwen met een totaal verschillende stijl, blijkt ook al snel. De avond wordt geopend door Kendall, een in Londen wonende Australische met een grote ronde bril en een aanstekelijk accent.

Kendall geeft al snel aan dat zij geen echte stand-upcomedy brengt, maar verhalen vertelt. Met een stapel aantekeningen in haar hand leest ze een try-out voor van haar nieuwe show. Een vertelling die begint met een bezoek aan het toneelstuk Drie zusters in Londen, waar een toeschouwer per ongeluk zijn plastic beker bier van het balkon laat vallen. Later vertelt Kendall over haar vliegangst tijdens een vlucht naar Los Angeles, waar ze haar tv-plannen moet gaan verkopen en haar Britse agent haar voortdurend aanraadt om niet te depressief te klinken en zichzelf niet omlaag te halen – iets wat de angstige, wat zwartgallige Kendall mooi typeert.

In haar literaire vertellingen, die eindigen met een geestig verslag van een familietrip naar Center Parcs, houdt ze een pleidooi voor de hoop die uit verhalen kan worden geput. Het is duidelijk dat lang nog niet alles werkt bij de verhalen en grappen die Kendall in Toomler uitprobeert, maar we zijn zeker gegrepen door haar talent als verteller.

Comedian Sarah Kendall in Toomler. Beeld PJGDesign.nl
Comedian Sarah Kendall in Toomler.Beeld PJGDesign.nl

Hoe anders is het optreden van Nina Conti. Waar Kendall de sfeer opriep van de podcast van een literair tijdschrift, zijn we bij Conti midden in een circustent beland. Deze wereldwijd bekende buikspreker heeft een rek met bizarre maskers bij zich en een tas waaruit ze haar handpop Monkey haalt. Conti praat met haar aapje, maar wijdt het grootste deel van haar optreden aan publieksparticipatie waarbij mensen op het podium worden gehaald en een bijzonder masker op moeten zetten. Hierbij kan Conti hun monden bewegen en de bijbehorende stemmetjes verzorgen, waardoor er bizarre gesprekjes ontstaan.

Aanvankelijk is dit vrij hilarisch, ook door die prachtige maskers, maar Conti gaat wel lang op dezelfde voet verder en de vragen over Tinder-dates en saaie beroepen worden erg melig. Wel leuk om te zien hoe de innemende artiest Conti zelf steeds hard moet lachen om haar improvisaties. Los daarvan is het razend knap hoe zij al deze stemmetjes weet voort te brengen.

Zo zijn beide acts niet perfect, maar wel intrigerend en verrassend. Precies wat je verwacht bij dit festival, waarbij later deze zomer ook nog o.a. de Brit Tim Key (bekend als sidekick van Alan Partridge, het beroemde personage van acteur Steve Coogan) en de gitaar spelende Amerikaan Nick Thune (bekend van zijn optredens in The Tonight Show met Jimmy Fallon) op het podium van het sfeervolle Toomler zullen aantreden.

Comedytrain International Summer Festival: Sarah Kendall en Nina Conti, t/m 6 juli te zien in comedyclub Toomler, Amsterdam. Het festival zelf duurt t/m 10 augustus.

Sean McLoughlin in week 2

In week 2 van het Comedytrain International Summer Festival treedt de jonge Brit Sean McLoughlin op in Toomler. Hij werd door Time Out Magazine omschreven als ‘de beste comedian waar je nog nooit van gehoord hebt’ en wordt aanbevolen door grootheden als Bill Burr en Ricky Gervais. McLoughlin trad op in het voorprogramma van beide heren en kon zo alvast ruiken aan het spelen in grote concertzalen. McLoughlin staat van 10 t/m 13 juli op het festival, in een dubbelprogramma met de excentrieke Brit Paul Foot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden