ONZE GIDS DEZE WEEKBonnie Tyler

Onze gids deze week: de onvermoeibare Bonnie Tyler

Bonnie Tyler. Beeld Els Zweerink
Bonnie Tyler.Beeld Els Zweerink

Zangeres Bonnie Tyler tourt met het net verschenen Between the Earth and the Stars, haar zeventiende album, door Europa. Ze deelt deze week haar favorieten met ons. 

Gijsbert Kamer

Eigenlijk hoefde het van Bonnie Tyler (67) niet meer zo nodig, de studio ingaan voor een nieuw album. Met haar Welsh accent legt de Britse zangeres uit dat ze weliswaar nog lang niet is uitgezongen, maar over voldoende repertoire ­beschikt. ‘Ik zit al bijna vijftig jaar in dit vak, had in de jaren zeventig mijn eerste hits. ­Materiaal genoeg, toch?’

Toch liet Tyler zich vermurwen om de studio in te gaan. En ­horen we op het net verschenen album ­Between the Earth and the Stars in veertien nieuwe liedjes haar kenmerkende raspende stem die haar in de jaren zeventig tot ‘vrouwelijke Rod Stewart’ bestempelde.

Haar nieuwe, zeventiende album ontstond dankzij een telefoontje van een oude vriend die wat liedjes had liggen. ‘Of ik daar interesse in had. Hij had weer contact met de producer van mijn eerste albums, David Mackay. Ik had ze allebei al veertig jaar niet meer gezien. Maar de liedjes waren goed en hun contacten nog beter. Voor ik het wist hing Francis Rossi aan de lijn. Dan zou je misschien denken: wat moet de zanger van Status Quo nu met Bonnie Tyler? Althans, dat dacht ik wel. Maar die stond dus te popelen. Net als Barry Gibb van de Bee Gees. En Rod Stewart.

‘En dan krijg ik thuis in Portugal ook nog mijn buurman Cliff Richard op bezoek. Die hoort dus dat Rod Stewart mee gaat doen en biedt zich ook aan. Sir Rod en Sir Richard, samen op een plaat, wat wil ik nog meer?’

Hartverwarmend, zegt ze, ‘al die mannen die als haantjes om je heen beginnen te draaien omdat de een van de ander weet dat-ie contact met me heeft over een mogelijk duet. Lag ik dan nog zo goed in de markt? Blijkbaar. Dus, zei ik tegen mijn man, ik ga het nog een keer proberen.’

Bonnie Tyler. Beeld Els Zweerink
Bonnie Tyler.Beeld Els Zweerink

Haar man is de Britse oud-­judoka Robert Sullivan. In 1972 was hij namens het Verenigd Koninkrijk deelnemer aan de Olympische Spelen in München. Tyler leeft al sinds de vroege jaren zeventig met hem samen. ‘Hij was eerder ­beroemd dan ik en kent me al van voordat ik doorbrak, en weet wat het is om aan de top te staan. ­Robert zag mijn ogen twinkelen toen ik hem over Rod, Barry en Cliff vertelde en vond me idioot als ik deze kans liet liggen.
Robert weet dat zingen nog ­altijd mijn lust en mijn leven is. Niet zozeer in de studio, maar op het podium, voor een volle zaal. Ik ga nu 24 shows in Europa geven, waarvan een in Nederland. En daar ­geniet ik enorm van. Tuurlijk, ik weet dat iedereen It’s a Heart­ache en Total Eclipse of the Heart wil horen. Aan die liedjes uit de jaren zeventig en tachtig zal mijn naam altijd verbonden ­blijven. Maar kom, ik mag toch ook wel eens wat nieuws uit­proberen?’
Tyler is er bovendien van overtuigd dat ze met haar nieuwe album Between the Earth and the Stars een van de beste platen uit haar carrière heeft gemaakt. ‘Echt, ik ben nog nooit zo blij geweest met een album van mijzelf. En al zullen Rod, Barry en Cliff er live niet bij zijn, we zullen een hoop lol hebben.’

Bonnie Tyler. Beeld Els Zweerink
Bonnie Tyler.Beeld Els Zweerink

1 Plek: Algarve

‘We wonen nu al zo’n veertig jaar in Portugal. Het strand van Albufeira is niet aan te raden, veel te vol. Maar toen wij eind jaren zeventig naar de Algarve gingen, werden we er meteen verliefd op. Ik heb er een plaat opgenomen, Goodbye to the ­Island (1981, red.), mijn grootste flop, tot dan toe, haha. Blijkbaar te veel afgeleid door de omgeving.
Maar vlak buiten de stad bij ­Vilamoura vonden we ons droomhuis, dat inmiddels gerenoveerd is maar waar we altijd nog minstens de helft van het jaar verblijven. De rest van de tijd ben ik of op tour of thuis in Swansea, Wales. Daar woont mijn familie, daar liggen mijn roots. Maar als het even kan haal ik mijn familie over naar Vilamoura. Het vliegveld van Faro is vlakbij en ik heb mijn vier broers en zussen en hun families graag bij me.
Ik mag dan niet meer het working-classleven leiden waarin ik ben opgegroeid. De waarden uit die tijd, waarin je familiebanden misschien wel je belangrijkste bezit waren, koester ik nog.’

Omgeving Vilamoura, Algarve. Beeld Hollandse Hoogte
Omgeving Vilamoura, Algarve.Beeld Hollandse Hoogte

2 Muziek: Janis Joplin

‘Ik ben uit 1951 en heb de opkomst van de popmuziek helemaal meegemaakt. Thuis stond de hele dag muziek aan. We waren met vijf kinderen, niet zo gek dat drie van ons zijn gaan zingen. Eerst deed ik dat zoals alle kinderen vroeger, met een haarborstel als microfoon, playbackend voor de spiegel. Ik was fan van Tina Turner maar verder vooral van soulzangers als Otis Redding en Wilson Pickett. Mannen dus.
Ik weet niet meer waar ik Janis Joplin voor het eerst hoorde maar ik wist meteen: dat wil ik ook.­
‘Cry-hay Baby’ brulde ik voort­durend door mijn borstel. Ik had eigenlijk geen beelden van haar, het was puur die stem die me betoverde. Pas toen ze overleed begreep ik hoe getormenteerd ze eigenlijk was. Ze haatte zichzelf om haar uiterlijk. Zoop veel te veel, raakte aan de heroïne en deed eigenlijk alles wat slecht voor haar was.
Die hele lifestyle van haar kende ik niet. Ik hoorde alleen iemand die haar hart volledig in haar liedjes legde.
Dit was echt. Zo moest het.
Die raspende stem, soms zelfs een beetje vals, maar altijd recht uit het hart. Dat wilde ik ook. Nee, alles wat erbij kwam niet ­uiteraard. Een lekker glaasje rode wijn op zijn tijd is genoeg.’

Janis Joplin in Londen in 1969. Beeld Mirrorpix via Getty Images
Janis Joplin in Londen in 1969.Beeld Mirrorpix via Getty Images

3 Koken: Thermo cooker, keuken­machine

‘Ik hou van lekker eten, liefst in groot gezelschap, maar ben een erg slechte kok. De Thermo cooker van Thermomix, een Duitse keukenmachine, heeft mijn leven aanzienlijk veraangenaamd.
Het apparaat is er nu een kleine tien jaar. Best prijzig, 1400 euro, maar je kunt er alles mee doen. Er staan duizenden recepten in opgeslagen. Klik je er een aan op je scherm, dan krijg je precies te lezen welke ingrediënten je nodig hebt en hoeveel. Je kunt er mee stomen, beslag maken en de geweldigste sauzen en soepen. Champignon-crèmesoep is mijn specialiteit, maar ik vind bijna dagelijks een nieuw recept.
Ik heb inmiddels ook zo’n ­apparaat thuis in Swansea neergezet want kan echt niet meer zonder.’

De Thermomix. Beeld
De Thermomix.

4 LP: Meat Loaf – Bat Out Of Hell (1977)

‘In 1982 wisselde ik van platenmaatschappij. Ze vroegen met wie ik wilde werken. Ik begon meteen iets van Meat Loaf te zingen, Bat Out Of Hell was mijn lievelingsplaat en ik wilde ze even laten weten dat die schreeuwerige bombast mij ook niet vreemd was. Ze keken me meewarig aan. Of ik wel wist dat die plaat door Jim Steinman was geproduceerd. Die ging echt niet zomaar met een Brits zangeresje aan het werk.
Dat deed hij dus wel. Hij nodigde me uit in New York. Ik was wel wat geïntimideerd door zijn uitzicht op Central Park en zijn appartement naast Dustin Hoffman. Maar hij belde: hij had een nummer afgemaakt waar hij ooit voor Meat Loaf aan was begonnen. Ze waren gebrouilleerd geraakt, Jim had het laten liggen.
Na onze ontmoeting had hij het nummer dat Total Eclipse of the Heart heette weer opgepakt en met mij als beoogd zangeres afgemaakt. Met bandleden van Bruce Springsteen namen we tientallen takes op waaruit ik de beste mocht kiezen. Daar werd een heel arrangement omheen gebouwd. Ik wist dat ik een geweldig liedje had, maar dat het een van de meest geliefde powerballads aller tijden zou worden, kon ik ook niet bevroeden.’

Meat Loaf - Bat Out of Hell (1977). Beeld
Meat Loaf - Bat Out of Hell (1977).Beeld

5 Film: Housesitter (Frank Oz, 1992)

‘Ik ben echt een sucker voor romantische komedies. Alles met Goldie Hawn of Steve Martin is voor mij de moeite waard. En een film waar ze allebei in spelen, zoals Housesitter, daar mag je me voor wakker maken.
Films geven me onderweg ook de meeste afleiding. Vaak verveel ik me dood in de bus of op de hotelkamer en dan is een film waar je niet al te veel moeite voor hoeft te doen heerlijk.
Zeker wanneer je zoals ik geen rust in je hoofd krijgt om je op een boek te concentreren. Als ik in mijn leven vijf boeken heb ­gelezen is dat veel. Het gekke is dat me al jaren wordt gevraagd mijn memoires op te schrijven, maar daar vind ik het nog veel te vroeg voor. Wie weet, als ik 90 ben. Maar eigenlijk vind ik mijn leven helemaal niet interessant voor een boek. Ik zou het in ieder geval zelf nooit gaan lezen.
Nee, doe mij maar een lekkere film. Of een serie op Netflix. ­Gewoon lekker je gedachten weg laten drijven. Lekker die vertrouwde gezichten, dat olijke hoofd van Steve Martin. Daar heb ik geen weerstand tegen.’

Goldie Hawn en Steve Martin in Housesitter (1992). Beeld Imageselect
Goldie Hawn en Steve Martin in Housesitter (1992).Beeld Imageselect

6 Drankje: Medronho

‘Ik zou best wat minder mogen eten, en zeker wat met wijn kunnen minderen, maar goed, de slankste was ik vroeger ook al niet en ik geniet erg van een stevige rode wijn, van minstens 13,5 procent alcohol voor het slapen gaan. En als ik niet hoef te zingen een lekkere ­sauvignon blanc bij de lunch.
Voor het optreden drink ik niks, alleen vlak voordat ik het podium opga een shotje Jack Daniels met een Red Bull. Daar word ik rustig van.
Waar ik me altijd erg op verheug als we in Portugal uit eten gaan is de medronho van het huis. Het is een variant van de Italiaanse grappa, ook gemaakt uit fruitschillen. Maar het wordt door de meeste restauranthouders zelf, illegaal, ­gestookt. Een ‘moonshine’-drankje dus, waarmee de lokale restaurants zich van elkaar ­proberen te onderscheiden. ­Altijd leuk als na een avondje tafelen zo’n ober in je oor fluistert: psst, niet doorvertellen, maar dit is de echte medronho. Dat zeggen ze allemaal, maar alleen tegen gasten die ze ­vertrouwen. Het voelt dan toch alsof je bent opgenomen in hun kring van intimi.’

Medronho. Beeld
Medronho.Beeld

7 Schip: Princess-jacht Angel

‘Het gelukkigst ben ik als ik op mijn 15 meter lange witte jacht mijn familie en vrienden mag rondvaren. Het ligt in de haven van Vilamoura en ik kreeg het van mijn man voor mijn 50ste verjaardag. Een paar dagen voordat de speciaal voor mij gemaakte boot zou worden gebouwd overleed mijn moeder. Ik had er meteen geen zin meer in, zo verdrietig was ik.
Twee jaar later was het schip toch afgebouwd en ging ik naar ­Southampton voor een proeftochtje. Mijn vader was erbij, maar ook hij overleed zes weken later.
Ik heb nu een groot portret van hen hangen, dat ik altijd als eerste zie als ik binnenkom. En op aanraden van mijn vader heb ik mijn boot Angel genoemd. Het is denk ik mijn mooiste bezit. Er kunnen twaalf mensen aan boord en soms blijven we lekker met z’n allen slapen als we ergens op een eilandje hebben gegeten. Dat voelt alsof ik weer op schoolreisje ben.’

8 Songfestivalwinnaar: Johnny Logan (1980 en 1987)

‘Moeten we het echt nog over het Eurovisie Songfestival hebben waar ik zes jaar geleden aan meedeed? Ik zou dat nooit durven tippen als cultureel hoogtepunt hoor. Zelf werd ik roemloos ­negentiende en mensen zeiden na afloop dat ik dit mezelf niet had moeten aandoen.
Maar eigenlijk heb ik het in Malmø toen prima naar mijn zin gehad. Ik was blij met mijn liedje Believe in Me, al wist ik ook wel dat ik geen schijn van kans had. Maar ik had ook niks te verliezen. Ik had me door de BBC laten overhalen uit ijdelheid omdat de baas daar mijn liedje zo mooi vond. En om mijn nieuwe album Rocks and Honey een flinke boost te geven – wat ook lukte.
Maar het leukst was mijn ontmoeting met Johnny Logan, de zanger die het Songfestival zelf twee keer wist te winnen. Een derde keer won ook nog een liedje van hem.
Hij bleek heel aardig en geestig. En zijn winnende liedje What’s Another Year uit 1980 herinner ik me nog goed. Gewoon een mooi liedje, prachtig gezongen. Daar kon je dus ook mee winnen. Drie keer zo’n evenement winnen en dan niet naast je schoenen gaan lopen, dat vind ik bewonderenswaardig. Zulke mensen maken dat ik het in deze business nog wel even uithoud.’

Bonnie Tyler en Johnny Logan in 2017. Beeld Michael Gruber / Getty
Bonnie Tyler en Johnny Logan in 2017.Beeld Michael Gruber / Getty

Bonnie Tyler treedt 11 mei op in TivoliVredenburg, Utrecht.

CV BONNIE TYLER

8 juni 1951 als Gaynor Hopkins geboren in ­Skewen, Neath, Wales.

1969 Wordt tweede op lokale talentenjacht maar besluit wel tot een carrière als popzangeres.

1977 Eerste album The World Starts Tonight met haar eerste internationale hit Lost in France.

1978 Tweede album Natural Force met de hitsingle It’s a Heartache, die in Nederland haar grootste hit zal blijken.

1983 Wereldhit met het door Jim Steinman ­geschrevenTotal Eclipse of the Heart.

1983 Tyler ­weigert in te gaan op de nadrukkelijke wens van de BBC om namens het Verenigd ­Koninkrijk mee te doen aan het ­Eurovisie Songfestival.

2013 Gaat dertig jaar later wel in op eenzelfde verzoek en wordt met Believe in Me in Malmø negentiende met 23 punten.

2019 Zeventiende studioalbum ­Between the Earth and the Stars verschijnt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden