De gidsBoekenraad

Onbekend, maar de beloning is onderweg

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

Boekentip: Barbara Zoeke met Het uur van de specialisten Beeld
Boekentip: Barbara Zoeke met Het uur van de specialisten

Wie dacht dat het eindelijk de beurt was aan vaderboeken – vorige week bezetten Peter Buwalda’s Otmars zonen en Franz Kafka’s Brief aan mijn vader nog een plaats in de VK-top-10 – had het mis: op 1 staat gewoon weer een moederboek, De goede zoon van Rob van Essen. Het is niet alléén een moederboek, het is ook een dystopische roman, een road novel en een plotloze thriller, maar toch: uiteindelijk stuwt de dood van de moeder van de hoofdpersoon (en zijn manier van afscheidnemen) het verhaal voort.

Vorige week maandag won De goede zoon, het twaalfde boek dat van Essen schreef, de Libris Literatuur Prijs 2019. Volgens het juryrapport is het ‘een sprankelend werk van literaire verbeelding’ en boekhandelaren knikten instemmend, want iedereen gunt het Van Essen. De komende tijd zal blijken of De goede zoon de weg gaat van de winnaars van 2017 (Alfred Birney’s De tolk van Java) en 2018 (Wees onzichtbaar van Murat Isik): romans van relatief onbekende schrijvers die door de bekroning bestsellers werden.

Een beetje zoals Rotterdam, dat ook ineens een populaire vakantiebestemming geworden is sinds Lonely Planet de stad in 2016 uitriep tot een van de tien topsteden ter wereld om te bezoeken – en helemaal nu het reisgidsen-imperium die uitspraak bevestigd heeft door er een gehele pocket aan te wijden, die óók nog eens binnenkomt op 5 in de VK-top-10. ‘Rotterdam is een ware schatkamer voor ­reizigers’, sprak de jury, bij monde van de managing director of publishing van Lonely Planet. VVV-medewerkers en toeristenmanagers zijn blij: ‘Dit is een beloning voor alle Rotterdammers.’

De Volkskrant Boekenraad Top 10

1Rob van Essen: De goede zoon; Atlas Contact

2Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa; De Arbeiderspers

3Lucinda Riley: De zeven zussen; Xander

4Sonja Bakker: Summerproof met Sonja; De Zonnestraal

5Lonely Planet’s Pocket Rotterdam

6Ad ten Bosch: De IJssel stroomt feller dan de Amstel; Van Oorschot

7Max Velthuijs: Kikker is kikker; Leopold

8Mirjam de Blécourt: Vrijgevochten; Prometheus

9Manon Uphoff: Vallen is als vliegen; Querido

10Michel Houellebecq: Serotonine; De Arbeiderspers

De boekentip van boekhandel de Tribune: Barbara Zoeke, Het uur van de specialisten

Robert-Jan Wesly van De Tribune in Maastricht. Beeld Jan Mulders
Robert-Jan Wesly van De Tribune in Maastricht.Beeld Jan Mulders

Het juryrapport van de Gebroeders Grimm-prijs spreekt al boekdelen: ‘Kun je over een afschuwelijk gegeven een ongelooflijk goed boek schrijven? Ja, dat kan. Lees Het uur van de specialisten maar.’ Barbara Zoeke is het gelukt om het euthanasieprogramma van nazi-Duitsland te beschrijven op een zodanig betrokken manier dat het oordeel over de personages sluipenderwijs door de lezer zelf wordt gevormd. Op bijna antropologische wijze wordt de vreselijke situatie vanuit allerlei standpunten beschreven. En nog een tip, omdat we het geluid van F.B. Hotz zo lang hebben moeten missen: gelukkig is er nu een keuze uit zijn werk, onder de titel Onrustige dagen, weer beschikbaar. Maar zijn werk zou altijd te koop moeten zijn.

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Bol.com, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden