ZomerreceptCharmoula groentespiesjes

Oma’s smaakbom: charmoula groentespiesjes met rozenblaadjes en korianderzaad

Deze zomer betoont Nadia Zerouali eer aan de mediterrane keuken van haar ouders en grootouders, die te lekker is om in de vergetelheid te laten verdwijnen. Vandaag: groentespiesjes.

Gegrilde charmoula groentenlinten spiesjes met kerstomaatjes door Nadia Zerouali.  Beeld null
Gegrilde charmoula groentenlinten spiesjes met kerstomaatjes door Nadia Zerouali.

Ras el hanout, best al wel bekend als dé Marokkaanse smaakmaker, is het allerbeste wat de specerijenwinkel te bieden heeft. En er is nog zo’n smaakbom: charmoula, een goddelijk mengsel dat je in een vijzel (of staafmixer, minder moeite maar ook minder smaak) maakt van verse knoflook, koriander, komijn, paprikapoeder, olijfolie en citroensap of azijn. Deze pasta geeft alles van vis, bonen en groente een smaak die maakt dat ik subiet naar Essaouira of Martil wil: genieten, in een dikke rookwolk, van de gegrilde sardientjes van oma Gadra, zilte zeelucht, gezellige luidruchtigheid. Maar ook gegrild in de Winterswijkse achtertuin smaken de spiesjes naar veel meer.

Charmoula groentespiesjes met rozenblaadjes en korianderzaad

Bijgerecht voor 6-8 personen

½ bos verse koriander

1 teentje knoflook

1 eetl. komijnzaad

½ eetl. paprikapoeder

½ eetl. korianderzaad

½ eetl. rozenblaadjes

citroensap

milde olijfolie

peper en zout

2-3 stevige lichtgroene courgettes

150 g kerstomaatjes

Was en snijd de koriander grof. Pel en snijd de knoflook grof. Stamp in een vijzel of pureer met de staafmixer de koriander, knoflook, komijn, paprika, korianderzaad, rozenblaadjes en naar smaak een scheutje citroensap, olijfolie en wat peper en zout fijn.

Maak de courgettes schoon en snijd of schaaf ze in de lengte in dunne plakken.

Bestrijk de linten courgette en de kerstomaatjes met wat charmoula. Rijg aan spiesjes.

Rooster de spiesjes op de hete barbecue in enkele minuten rondom goudbruin en beetgaar.

Geef de rest van de charmoula erbij om zelf naar smaak toe te voegen.

Lekker met een drankje van koud friszuur granaatappelsap op smaak gebracht met een scheutje alcoholvrije kruidengin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden