Nieuw festival bundelt voor toeristen evenementen

Voor een toerist is het niet duidelijk wat er in Nederland allemaal op het gebied van evenementen te beleven is....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

'Laat er geen misverstand over bestaan. Er zijn veel evenementen in Nederland. Maar het is allemaal heel versnipperd en dat is verwarrend voor een buitenlander', zegt directeur H. Cornelissen van het NBT. Voortaan doet de NBT de promotie van alle evenementen in het buitenland.

Volgens Cornelissen is het ook een probleem dat bijna alle evenementen eenmalig zijn. 'Grootschalige tentoonstellingen als Van Gogh, Rembrandt en Vermeer en de Floriade hebben veel buitenlanders getrokken. Maar het is slagroom op de taart en slagroom beklijft niet. We moeten gewoon een grotere taart maken.'

Het met ingang van 1998 jaarlijks te houden Voices & Flowers moet voor een meer constante stroom toeristen binnen en naar Nederland zorgen. In 26 dagen in augustus en september worden tweehonderd concerten en bloemenevenementen als corso's gehouden. Ze moeten volgend jaar al 175 duizend bezoekers trekken. Het festival is voortgekomen uit twee al bestaande evenementen, het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) in 's-Hertogenbosch en het Bloemencorso van Aalsmeer.

Voices & Flowers heeft vooral een paraplufunctie voor bestaande evenementen als het Oude Muziek Festival, het Prinsengrachtconcert en het Rotterdamse Gergiev Festival. Veel festiviteiten vinden in dezelfde periode plaats, waardoor de promotie gezamelijk gedaan kan worden en de agenda's beter op elkaar kunnen worden afgestemd.

Amsterdam zal het middelpunt worden van het nieuwe festival. Maar er vinden ook in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en 's Hertogenbosch concerten en festiviteiten plaats.

Woordvoerder H. ter Balkt van de VVV Amsterdam is gelukkig met de samenwerking met de NBT. Maar als de hoofdstad niet het middelpunt zou zijn geweest, zou ze niet hebben meegewerkt, denkt hij.

De bloemen heeft Ter Balkt liever niet in Amsterdam. 'Geef ons maar de muziek. Ik ben bang voor truttigheid met al die bloemen. Het voorstel van een minifloriade op het Museumplein zie ik nog wel zitten. Maar dan moet het wel spectaculair en artistiek zijn.'

Zo'n honderdduizend buitenlandse toeristen minder (1 procent) hebben het afgelopen jaar Nederland bezocht, ondanks het feit dat de Vermeer-tentoonstelling veel extra toeristen heeft aangetrokken. De daling komt vooral doordat veel Duitsers, die traditioneel 40 procent van de buitenlandse toeristen uitmaken, zijn wegbleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden