Nederlandse reizigers gewaarschuwd voor verkiezingsgeweld Kenia

Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlandse reizigers in Kenia alert te zijn op mogelijk verkiezingsgeweld. De uitslagen van de stembusgang komen later dan verwacht en dat zou misschien kunnen leiden tot gewelddadigheden in het Afrikaanse land.

Redactie
Dozen met stembiljetten na de verkiezingen Beeld EPA
Dozen met stembiljetten na de verkiezingenBeeld EPA

In een dinsdag aangescherpt reisadvies wordt reizigers aangeraden extra waakzaam te zijn, demonstraties en samenscholingen te mijden en op de hoogte te blijven van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie in het land. Bij ongeregeldheden moeten mensen hun hotel of huis niet zonder meer verlaten.

De verkiezingsuitslagen laten op zich wachten omdat de kiescommissie in Kenia heeft besloten de bij de presidentsverkiezingen van maandag uitgebrachte stemmen met de hand te tellen. De elektronische stemmenteller heeft het begeven.

Verloop verkiezingen
De verkiezingen zijn tot dusver rustig verlopen. De kiezers hebben maandag niet alleen voor een nieuwe president en volksvertegenwoordiging gestemd, maar ook voor vrede en recht. Deze lof zwaaide woensdag de chef van de waarnemersmissie uit de EU, Alojz Peterle, het Oost-Afrikaanse land toe.

De vorige verkiezingen verliepen vijf jaar geleden rommelig en leidden na het bekend worden van de uitslagen onmiddellijk tot bloedige etnische onlusten. Daarbij vielen meer dan 1000 doden en honderdduizenden mensen werden op de vlucht gejaagd. Dit jaar zijn er tot nu toe 22 doden gevallen.

Resultaten
De verkiezingsuitslag laat dus op zich wachten en nog maar de helft van de resultaten is bekendgemaakt. Internationale waarnemers lieten woensdag in een eerste reactie weten dat de verkiezingen geloofwaardig waren, maar zij wachten met hun eindoordeel tot het telproces is voltooid. De Keniaanse regering heeft de bevolking opgeroepen geduld te betrachten.

Uit de eerste uitslagen dinsdag bleek dat Kenyatta op kop gaat. Dinsdagavond kondigde de kiescommissie echter aan dat honderdduizenden stemmen die aanvankelijk om reglementaire redenen werden afgewezen toch zullen meetellen in de uitslag. Dat is in het voordeel van Kenyatta's tegenstrever Raila Odinga, omdat deze stemmen vooral naar hem zouden gaan.

Als geen van de kandidaten minimaal vijftig procent van de stemmen krijgt, volgt in april een tweede stemronde. Die zou ook nog gepaard kunnen gaan met gewelddadigheden.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken stuurde dinsdag een soortgelijke waarschuwing uit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden