Nederlanders geven recordbedrag uit aan vakantie en vrije tijd

Nederlanders hebben vorig jaar ruim een miljard gulden meer besteed aan vakantie. Het totaal groeide met 6 procent tot 19,6 miljard gulden....

De explosieve groei blijkt uit cijfers die het CBS in juli zal publiceren. 'Belangrijkste oorzaak van de groei is een gigantische toename van het aantal vliegvakanties', zegt Theo van Miltenburg van het CBS.

Begin deze week onstond het beeld dat de Nederlander vakantiemoe is. Het Nederlands Research Instituut voor Recreatie en Toerisme (NRIT) in Breda meldde een daling van het aantal vakanties met 630 duizend.

Over die daling, zo blijkt uit de CBS-cijfers, hoeft de reiswereld zich geen zorgen te maken en de recreatiesector nauwelijks. Huurders en eigenaars van stacaravans en tweede huisjes hebben veel minder gebruik van gemaakt van hun accommodatie, waarschijnlijk door de slechte start van de zomer van 1997. 'Die daling drukt het gemiddelde vrij fors', zegt Van Miltenburg.

Zelfs de groei van het aantal vliegvakanties maakte de daling niet goed, hoewel dat getal met 230 duizend steeg tot ruim drie miljoen. Vooral het Caribisch gebied trok 140 duizend toeristen uit Nederland, een groei van 50 procent.

Maar het opvallendst is de populariteit van Finland. Het land verslaat het Caribisch gebied door het binnenhalen van 210 duizend Nederlanders, een groei van eveneens 50 procent.

Het CBS signaleert een sterke toename van het aantal Nederlanders dat in de grote vakantie kampeerde in eigen land. Het steeg met 23 procent tot 730 duizend. Dat correspondeert met de onverwacht sterke stijging in de verkoop van tenten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden