Nederlander spot 6.833 vogels - en is nu officieuze wereldrecordhouder

Op een koffieplantage op Costa Rica verbrak Arjan Dwarshuis het wereldrecord vogelkijken. Begin november streefde de 30-jarige Amsterdammer het aantal van 6.042 vogelsoorten spotten in een jaar voorbij. Een witkeelbospatrijs werd zijn 6.043ste soort. Zijn reisgenoten hadden een fles champagne en een sigaar meegenomen. Ter plekke citeerde Dwarshuis de befaamde lijfspreuk van Hannibal uit de televisieserie The A-Team: 'I love it when a plan comes together.'

Dwarshuis in Patagonië Beeld Sebastián Saiter
Dwarshuis in PatagoniëBeeld Sebastián Saiter

Maandag keerde Dwarshuis terug van zijn zogeheten Biggest Year, de ultieme uitdaging in de vogelarij: zo veel mogelijk soorten spotten in een jaar. In schrikkeljaar 2016 bereisde hij 40 landen in 366 dagen, waar hij in totaal 6.833 vogelsoorten zag (en hoorde). Zonder een dag rust te nemen.

Het vorige record, op naam van de Amerikaan Noah Strycker, verbrak Dwarshuis dus met bijna 800 soorten. Daarna vloog hij nog naar onder meer Amerika en Vietnam om zijn aantal op te schroeven. Een officieel wereldrecord is het helaas niet, want dan had er het hele jaar een waarnemer van The Guinness Book of World Records mee op reis gemoeten.

Tekst gaat verder onder foto.

Witnekkaalkopkraai Beeld Arjan Dwarshuis
WitnekkaalkopkraaiBeeld Arjan Dwarshuis

Dwarshuis: 'Dat kan natuurlijk niet. Maar onder vogelaars is The Biggest Year een wereldberoemd fenomeen.' Om de betrouwbaarheid van zijn record te waarborgen heeft Dwarshuis van bijna elke soort die hij zag een getuige in de vorm van een gids of reisgenoot. En hij maakte zo veel mogelijk geluids- en beeldopnames.

Na een dag vogelen op 1 januari in Nederland, vertrok Dwarshuis op 2 januari naar de Verenigde Arabische Emiraten. Daarna was hij achtereenvolgens 5 dagen in Sri Lanka, 21 dagen in India, 7 dagen in Thailand en 14 dagen in Maleisië. Vanuit Azië ging hij door naar Australië en Papoea-Nieuw-Guinea. Op Antarctica na is hij op alle continenten geweest. In Zuid-Amerika verbleef hij het langst (vier maanden) en zag hij ook de meeste vogels.

Tekst gaat verder onder de Tweet.

Dan zoeken wij o.a. de wielewaal

Het vogelseizoen is op zijn hoogtepunt, dus stromen polders, parken en duinpannen in het land vol vogelaars. V ging op pad met Arjan Dwarshuis. Niet voor de ontspanning, want vogels kijken is hard werken.

Het zien van de apenarend, op de Filipijnen, noemt Dwarshuis zijn grootste triomf. 'Dat is de koning van alle vogels, een machtig beest, met een mooie kuif en een enorme snavel. Apen zijn zijn prooi, vandaar de naam. De vogel staat symbool voor mijn hele onderneming. Het is een kritiek bedreigde soort, met nog maar zo'n 100 paartjes over. Het zou goed kunnen dat de apenarend uitsterft.'

Met de recordpoging wil Dwarshuis bewustzijn creëren voor bedreigde vogelsoorten en natuurgebieden. Tot nu toe haalde hij 20 duizend euro op voor het Birdlife Preventing Extinctions Programme, maar hij wil pas stoppen als hij 100 duizend euro heeft verzameld. Zo wil hij ook zijn eigen 'carbon footprint' compenseren. 'Ik heb erg veel gevlogen dit jaar, daar ben ik niet trots op.'

Zijn succes dankt Dwarshuis aan een goede voorbereiding en veel geluk. Al twee jaar van tevoren was hij bezig met de planning en contact leggen met lokale gidsen. 'Ik had mazzel met het weer en ben geen dag ziek geweest. In India had ik een voedselvergiftiging, maar daar kon ik in een riksja door een natuurpark gereden worden en vogels kijken terwijl ik op apegapen lag.'

'Ik heb alle endemische vogelsoorten van Palawan gezien'

Zomer 2013 lieten we ons ademloos op sleeptouw nemen door Arjan Dwarshuis. Na het stuk ging het hard met zijn vogelspotambities én de media-aandacht daarvoor. Hoe hard? Een interview met de vrolijk fanatieke jonge vogelaar (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden