Naakte chef

Op het podium is hij een cliché-drummer, biechtte Jamie Oliver (23) woensdag (te) bescheiden op in zijn kookprogramma voor de BBC, The Naked Chef....

In zijn eigen keuken, een praktisch ingedeelde, aangenaam on-steriele ruimte zonder de verplichte chroomstalen afzuigschoorsteen, gesponsorde pannensets en het bijbehorend logo-bombardement, ligt het anders. Aan cliché-koken doet hij zeer uitdrukkelijk niet. Hij hamert erop in de intro van elke aflevering van The Naked Chef, en ook achter op het boek, de neerslag van de uitzendingen, staat die beginselverklaring afgedrukt (Michael Joseph, import Penguin Nederland; fl. 59,95). 'It's me cooking at home, sociable, simple food with my friends.'

Oliver - jongensachtig, ontwapenend gewoon, makkelijk formulerend - is wars van pretenties. Als hem buiten beeld een vraag wordt voorgelegd die de kijker ook op de lippen voelt branden, een ander sterk punt in het programma, is zijn antwoord glashelder.

Hij verstaat zijn vak. Curriculum: op z'n achtste hulpje in de pub van zijn ouders, diploma Westminster Catering College, ervaring opgedaan in Frankrijk. In Londen werkte hij voor Antonio Carluccio en in het River Café onder leiding van de eigenzinnige Ruth Rogers en Rose Gray, wier invloed beduidend is geweest.

Rode uien met tijm en boter uit de oven, voor bij gebraden of gestoofd vlees.

Laat de oven warm worden (200 graden). Schil zes middelgrote rode uien, verwijder de buitenste 'rok', snijd een plakje van de onderzijde af. Maak aan de bovenzijde twee inkepingen, kruislings, tot ongeveer halverwege. Stop in de kloven wat fijngehakte tijmblaadjes en een niet zuinige hoeveelheid zout. Er bovenop een klontje boter.

Strooi een laag zeezout in een ovenschaal, zet de uien erop en laat ze in ongeveer een halfuur zacht worden in de oven

Deze salade zette Oliver op tafel voor zijn bandleden (bij een Thaise curry van kip, waarvan het recept ook in dit boek staat): Coconut, Tomato, Cucumber and Lime Relish. Geef een ferme tik (hamer, deegroller) op een verse kokosnoot, zodat de bast splijt. De helft van het vruchtvlees kleinsnijden of raspen. In een schaal doen, samen met 16 kerstomaatjes (in vieren gesneden); 1 handje gehakte basilicum- of korianderblaadjes; een stuk geschilde komkommer van zo'n 15 centimeter, gehalveerd en met een lepel of mes ontdaan van het waterige middendeel met de pitjes, in stukjes gesneden.

Kort voor het serveren een dressing erover van 1 eetlepel olijfolie, zout, gemalen peper, het sap van 1 of 2 limoenen en, naar keuze, een fijngesneden rode chili (zonder pitjes).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden