De GidsLust & Liefde

Na drie op de klippen gelopen huwelijken wil Willem alleen nog maar eerlijk zijn

Willem (57) heeft zich drie keer aan een huwelijk gewaagd, en merkte tot zijn spijt dat hij steeds dezelfde fouten maakte.

Beeld Saša Ostoja

‘Ik ben drie keer getrouwd en drie keer gescheiden en ik merk dat ik me schaam om dat hardop uit te spreken. Ik ben zelf trainer en leer anderen hoe ze baas worden over hun eigen geluk. Ik maak me volstrekt ongeloofwaardig door in mijn eigen leven telkens weer te falen. Leren is een van de belangrijkste motieven in mijn leven, maar wat betreft de liefde heb ik niks opgestoken. Ik blijk niet in staat om met volwassen wilskracht de juiste keuzen te maken. De eerste keer dat ik trouwde was ik 22, een uit de hand gelopen verkering. Na een jaar of vijf ging ik op kraamvisite bij een oude schoolvriendin en tijdens dat ene bezoekje werd het me duidelijk: met haar zat ik pas echt op een lijn. Deze vrouw vertelde hoe ongelukkig ze was met de vader van haar kind en op dat moment moet ik een uitweg hebben gezien en hebben gedacht: eens kijken waar deze weg mij brengt. Een echte reden om te scheiden had ik niet. Mijn eerste vrouw en ik hadden het best samen en ik hoopte stilletjes dat ze zou zeggen: we moeten samen nog groeien, we zijn nog lang niet klaar. En in het bijzonder hoopte ik dat ze met haar hand op tafel zou slaan en zou zeggen: jij bent van mij, jij blijft hier. Maar ze liet me gaan. Wat was ik voor minkukel dat de vrouw met wie ik getrouwd was niet eens bedelde of ik wilde blijven?

Die tweede liefde werd eveneens bezegeld met een huwelijk en was in alle opzichten overweldigend en sprankelend. Ik was dolgelukkig en dacht in haar de liefde van mijn leven te hebben gevonden. Maar na een tijdje sloeg idylle om in gekibbel. Op het oog waren het praktische kwesties die ons tackelden. Zo was er een verbouwing waarbij zij alles tot in de puntjes wilde regelen, maar daar was niet genoeg geld voor. Zij zei: of we doen het perfect of we doen het helemaal niet. Ik zei, of we doen nu de helft en als er weer geld is de rest. Zij hechtte steeds meer aan status, waar ik met eenvoud dik tevreden was. In plaats van weerloze overgave zochten we ons heil in macht en controle. De liefde werd een strijd tegen elkaar. Het kan natuurlijk gebeuren dat je je allebei in een andere richting ontwikkelt. Maar in plaats van met zijn tweeën alarm te slaan, om de tafel te gaan zitten of op de bank, koos ik lafjes de nooduitgang. Ik opende als het ware een klein achterdeurtje. Opnieuw was ik nieuwsgierig naar wat er nog meer allemaal te beleven viel en toen er eenmaal een klein hazenpaadje naar buiten was gevormd, werd ontsnappen naar een nieuwe liefde makkelijker. Voor de tweede maal vluchtte ik naar mijn eiland. In plaats van te vechten, koos ik voor mijn eigen ego. En zij was verdrietig en boos, maar koos toen al snel voor haar trots en regelde de scheiding snel en correct. Wat is dat voor manier van liefhebben, je altijd een beetje inhouden en reserves inbouwen om maar niet in je diepste wezen gekwetst te kunnen worden?

Nu had ik dus mijn derde vrouw ontmoet. Zij hield van simpel, van kamperen in de Ardennen, van samen rond een vuurkorf zitten. Deze nieuwe vrouw maakte in een klap een eind aan mijn dagelijkse beproevingen. Met haar ging alles moeiteloos, wij hoefden niet zo nodig de Zambezirivier af te zakken. Wij hadden genoeg aan elkaar. Deze derde vrouw was en is de liefde van mijn leven. In haar had ik voor het eerst iemand ontmoet die echt helemaal bij mij paste. In de vijftien jaar dat we samen waren kregen we twee kinderen en vormden het ideale gezin. We brachten vaak met zijn tweeën de kinderen naar school, sportten samen en zaten daarna thuis tegenover elkaar wat te werken. Maar op een dag stond mijn volwassen dochter uit huwelijk één na jaren afwezigheid plotseling op de stoep en ik liet me zo door haar claimen dat mijn huwelijk erdoor ondergraven werd. Eén grote storm was genoeg om als luciferhoutjes te breken. Einde huwelijk drie. Mijn schaamte zit hem niet zozeer in het verkwanselen van drie relaties. Eerder ben ik verbijsterd dat ik het telkens zover heb laten komen. Mijn leven is een herhaling van zetten, waar ik hoopte op ontwikkeling. Steeds koos ik, de relatie-expert, de weg van de minste weerstand, ook al zou die weg uiteindelijk de weg van de grootste ellende blijken te zijn. In het begin was er steeds sprake van grote toewijding en liefde, maar als na een tijdje moeilijkheden ontstonden, trok ik me terug in mijn eigen wereld. Met al mijn expertise heb ik onderschat hoe complex een huwelijk is, hoe hard je je best moet doen om een ander te kunnen begrijpen. Ik hield er niet van als een vrouw haar eigen leven leidde. Als mijn tweede vrouw in het weekend moest werken, vond ik dat ongezellig en werd ik narrig.

Ik voel me mislukt, 57 jaar spijt ben ik, en toch is er sinds een paar weken weer een nieuwe liefde in mijn leven. Mijzelf kan ik nu eenmaal niet ontroeren, in mijn eentje kan ik geen ervaringen delen, leven is voor mij liefhebben. Maar vanaf nu ga ik nooit meer iets voor mezelf houden. Ik deel alles met haar. Dat ik haar mooi vind en wijs, maar ook als ik een keer geen zin heb haar te zien. Ik heb haar zelfs gezegd dat ik zo terug zou gaan naar mijn derde vrouw als dat kon. Heel kalm vindt ze alles goed en wijst me niet af. En ook al geef ik ons door alle heimwee en oude pijn geen lang leven samen, extreme eerlijkheid is mijn laatste hoop. Ik wil schoon worden, nooit meer op de vlucht slaan. En als ik verdwijn, dan alleen nog door de voordeur.’

Op verzoek van de geïnterviewde is de naam Willem ­gefingeerd. Ook geïnterviewd worden? ­Mail een korte toelichting naar lust@volkskrant.nl.

Ook voor deelname aan onze podcast Van twee kanten, waarin geliefden elk over (een speciale gebeurtenis in) hun relatie vertellen, kunt u naar dit adres mailen. 

Overleeft een liefde ziekte, een miskraam of vreemdgaan? In Van Twee Kanten interviewt Corine Koole twee partners apart van elkaar over een heftige gebeurtenis in hun relatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden