TheaterrecensieGelukszoeker

Moussouli is een fijne, nonchalante verteller, maar soms schakelt hij net iets te vlug (drie sterren)

Op opgewekte, meeslepende wijze vertelt Soufiane Moussouli over zijn neef Hamza uit Marokko, die in Europa geluk zoekt.

Vincent Kouters
Gelukszoeker van Soufiane Moussouli. Beeld Raymond van Mil
Gelukszoeker van Soufiane Moussouli.Beeld Raymond van Mil

De neef van acteur en theatermaker Soufiane Moussouli is een gelukzoeker uit Marokko. Hamza heet hij. Nadat Hamza de oversteek heeft gewaagd, leeft hij jarenlang illegaal op verschillende plekken in België en Nederland, waaronder vijf jaar in Molenbeek, de beruchte Brusselse gemeente waar het makkelijk radicaliseren is.

Gelukszoeker

Van en door Soufiane Moussouli en Storytelling Centre, regie Bart Oomen

De Parade, Rotterdam, 6 /7. 27/7 t/m 6/8 in Utrecht

Gelukszoeker is een simpele solo op De Parade van en door Moussouli. Op een opgewekte en meeslepende manier vertelt hij het verhaal van zijn neef. Over de baantjes, de uitbuiting, de hopeloosheid, de uitputtende zoektocht naar een vrouw om mee te trouwen en zo die langverwachte ‘papieren’ te krijgen die hem tot een echte Europeaan zullen maken. Kortom, over de zoektocht naar geluk, dat voor Hamza moet komen in de vorm van geld, succes en mooie kleren. Tegelijk houdt Moussouli zichzelf niet buiten schot, hij – geboren in Lelystad – is immers altijd al Europeaan geweest, dus zou hij volgens neef Hamza van nature gelukkig moeten zijn. In een van de beste scènes wordt Moussouli tijdens een apathisch potje FIFA op de playstation ondervraagd door Hamza: is hij wel echt gelukkig? Het antwoord komt er in horten en stoten uit en zal niemand verbazen. Aandoenlijk is het wel.

Soufiane Moussouli is een fijne verteller die met nonchalante terzijdes en vlugge schakelingen zijn verhaal vaart en vrolijkheid geeft. Soms zelfs een beetje te veel, dan raak je als toehoorder de draad kwijt of is de relevantie van een bepaalde anekdote twijfelachtig. Tegelijk speelt hij handig met de verwachtingen van het publiek. Als je tegen het einde de tragische ontknoping al kunt uittekenen, neemt Hamza’s leven opeens een compleet andere wending. Knap gedaan.

Gelukszoeker van Soufiane Moussouli. Beeld Raymond van Mil
Gelukszoeker van Soufiane Moussouli.Beeld Raymond van Mil
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden