De GidsGeldvraag

Moet ik als huurder toch gaan kopen?

Ik woon met plezier in mijn huurwoning. De huur stijgt binnenkort naar 1.200 euro per maand, zodat ik geen geld meer overhoud om te sparen. Moet ik dan toch gaan kopen?

Reinout van der Heijden
Door de huidige crisis in de woningmarkt staan veel woningen lange tijd te koop.  Beeld ANP
Door de huidige crisis in de woningmarkt staan veel woningen lange tijd te koop.Beeld ANP

De vraag is of u een koopwoning kunt vinden die even fijn is als uw huidige huurwoning. Als u kiest voor kopen, moet u misschien wel een stap terug doen in wooncomfort.

De vuistregel is dat u beter kunt kopen als u jaarlijks meer dan 4 procent van de woningwaarde uitgeeft aan huur. Waar is die 4 procent op gebaseerd? Als u een hypotheek afsluit bij de bank, betaalt u ongeveer 2,5 procent rente en evenveel aan aflossing. Samen 5 procent. En u krijgt ongeveer 1 procent per jaar terug aan hypotheekrenteaftrek. Het is bij hypotheken afgesloten na 2012 verplicht om af te lossen om recht te hebben op die aftrek.

Het voordeel van het kopen van een woning is dat u door aflossing steeds meer kapitaal opbouwt in de woning. Dat aspect laat ik hier buiten beschouwing, omdat u het woonplezier en de maandelijkse uitgaven vooropstelt. Ook negeer ik dat u bij een hypotheek met verplichte aflossing standaard ieder jaar meer aflost en minder hypotheekrenteaftrek krijgt. Daar staat tegenover dat uw inkomen (hopelijk) ook stijgt en de rente kan gaan dalen als de bank minder risico-opslag rekent naarmate u meer heeft afgelost.

U kent als het goed is de waarde is van de woning die u huurt. Ook huurders krijgen namelijk jaarlijks een WOZ-beschikking van de gemeente. Als u die niet bewaart, kunt u deze ook vinden op de website wozwaardeloket.nl. De WOZ-waarde loopt altijd minstens een jaar achter op de marktwaarde, dus het is een indicatie.

Een belangrijke vraag is of de bank wel bereid is u de hypotheek te verschaffen die u wilt. Er zijn in Nederland een miljoen zogenoemde ‘duurhuurders’; zij zijn een groot deel van hun inkomen aan huur kwijt, maar kunnen niet de gewenste hypotheek krijgen om goedkoper te gaan wonen. U moet bovendien spaargeld hebben om een huis te kunnen kopen, want banken lenen tot maximaal de aanschafprijs. De kosten koper moet u zelf ophoesten. Dat is lastig, omdat sparen niet lukt door de hoge huur.

En wat als u jaarlijks minder dan 4 procent van de woningwaarde uitgeeft aan huur? U zit dan eigenlijk gevangen in uw mooie en voordelige huurhuis. Een geschikte en betaalbare huurwoning vinden is heel lastig. De druk neemt steeds meer toe, want de woningprijzen en de huren blijven maar stijgen. Als dat zo doorgaat, zult u uiteindelijk toch genoegen moeten nemen met een krappe koopwoning buiten uw voorkeursgebied. U moet serieus overwegen nu al een stap terug te doen en iets te kopen. Zolang u nog spaargeld heeft, kan dat.

Anders is het een idee om samen met vrienden iets kopen of laten bouwen. Dat heet collectief particulier opdrachtgeverschap (cpo). Of u vindt een nieuwe partner, met een geschikte woning of genoeg inkomen om samen iets te kopen.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden