Test

Mobiele zit- en ligbaden voor driehoog-achter (of in de tuin)

Je zult maar opgesloten zitten op een bovenetage. Buiten corona, binnen een douche in een gangkast. Wie weet biedt het mobiele zitbad dan uitkomst.

Pay-Uun Hiu
Fentic, zitbad voor volwassenen. Beeld
Fentic, zitbad voor volwassenen.

Opeens heeft iedereen het erover. Sommigen hebben het zelfs al een tijd in huis, alsof het om een compleet ingeburgerd verschijnsel gaat. Ook bij de V-redacteuren is het een hot topic: het mobiele zitbad voor volwassenen, oftewel: de hot tub. Het heeft ongetwijfeld te maken met veel thuis zijn, niet naar de sauna kunnen en kleinbehuisd zijn in een opeengepakte stadswijk, lees: een krappe tweekamerwoning op driehoog waar nog net een douche in is gepeuterd. En juist daar zou een bad de ultieme vorm van ontspanning zijn.

Het mobiele zitbad is een van de coronatrends, aangevoerd door particuliere ondernemers die hun zelf ontworpen of geïmporteerde baden vanuit huis verkopen.

Het meest voor de hand liggende model is de ouderwetse teil, voor de echt ouderen onder ons verbonden aan wekelijkse badsessies in de keuken waar broertjes en zusjes in volgorde van leeftijd na elkaar (in hetzelfde water) in de tobbe poedelden. Het teilmodel dat nu bij vrienden en collega’s zijn intrede heeft gedaan, is de kinderleeftijd ontgroeid en voorzien van handige extra’s, zoals een afvoerslang die in het putje van de douche kan en een los bakje aan de rand, voor shampoo en andere badbenodigdheden.

Fentic

Docent Marianne Bakker kocht een Fentic (92x51 cm en 63 cm hoog) en was er op slag dolgelukkig mee. Doordat ze kampte met fysieke klachten na een ongeval, werd het bad een waar toevluchtsoord. ‘Het heeft me er echt doorheen gesleept’, zegt ze. Twee jaar en heel wat flesjes etherische oliën verder was haar witte exemplaar wel enigszins gelig uitgeslagen. Het badderen was intussen zo onmisbaar dat ze een bad heeft laten inbouwen.

Bakkers enthousiasme sloeg over op zoon Anker van Warmerdam, die bij een reis door Japan al positieve ervaringen met badderen op de vierkante meter had opgedaan; ook bij hem kwam een Fentic in huis. ‘Het is een totaal andere ervaring dan een ligbad. Helemaal onderdompelen is wat lastig, maar je zit tot aan je oren in het water, waardoor je knieën niet als twee koude bergtoppen boven het water uitsteken.’ Het bad wordt vaak gebruikt, want ‘het idee dat wat er ook gebeurt, je áltijd nog in een warm bad kunt gaan zitten, is waanzinnig’.

Na gebruik dien je het bad niet té enthousiast te laten leeglopen, want dan overstroomt de badkamer. Maar als je de stop er half in laat zitten, kun je zonder stress en lekker rozig op de bank gaan liggen, aldus Van Warmerdam. Andere nadelen zijn dat het bad vrij hoog is en daardoor wat lastig met in- en uitstappen, en dat je het ovale bad wel zo in de douche moet zetten dat het afvoerputje vrij blijft. Na gebruik gaat de teil op de kast in de hal, als je geen bergruimte hebt, kan het wel een sta-in-de-weg zijn.

Tubble Royale

De geldt ook enigszins voor de Tubble Royale van fotoredacteur Lisa Klaverstijn, een opblaasbad dat in opgevouwen staat in de berging alnog best wat ruimte inneemt. Maar eenmaal opgeblazen met de bijbehorende elektrische pomp, heeft ze wel een bad van 156 bij 80 cm, waarin ze languit kan liggen. Ook hier was het de vriend die het initiatief nam, want aanvankelijk leek het Klaverstijn te veel gedoe. Maar toen hun zoontje uit het kinderbadje was gegroeid, kwam de Tubble in huis en ‘nu ben ik degene die er het meest gebruik van maakt’, zegt Klaverstijn, die hem de ‘beste aankoop ever’ vindt. Doordat er een flap opzit waarmee je het bad kunt dichtritsen, kun je ook een glaasje wijn en een tablet erop kwijt en blijft het water lekker lang warm. Gemiddeld houden ze (uit praktische en milieuoverwegingen) één keer per twee weken een badweekend, dan is het: eenmaal opblazen, en opruimen als iedereen heeft gebadderd. Het enige nadeel is dat de randen van het bad helemaal recht zijn en dat een schuine achterwand net wat comfortabeler zit/ligt.

Tubble Royale Basic, opblaasbaar ligbad. Beeld
Tubble Royale Basic, opblaasbaar ligbad.

Betub

De Betub van Fennek Ecommerce is een topervaring op gebied van klein en fijn. In een pakketje dat je moeiteloos op je fiets meeneemt, zit een rond opvouwbad van 75 cm doorsnee met een opblaasbare rand dat perfect past in de minibadkamer van V-redacteur Gidi Heesakkers. Ze overwoog ooit een ligbad in de tuin te maken, maar dat was vooralsnog teveel gedoe. ‘De Betub zet ik gewoon in de douche, het waterwegloopkraantje boven de afvoer, douche aan en vullen maar.’ Hoe klein het bad ook oogt, je zit er best ruim in en het voelt ook stevig – zeker als je hem tegen de muur zet zodat je goed kunt leunen. Opzetten en opruimen is ‘een eitje’, de opblaasrand is met de bijgeleverde pomp zo gevuld.

Betub, opvouwbare badkuip. Beeld
Betub, opvouwbare badkuip.

Hello Bath

Voor de iets ruimere badkamer is de James van Hello Bath een serieuze optie. Met een harde kunststof kuip en rand ziet hij er het meest uit als een klassiek ligbad en dat comfort heeft hij ook. Door de vaste maten (148x62 cm) is het wel een gevaarte en dat was even slikken toen hij bij ondergetekende arriveerde. De ruimtewinst bij het opbergen ontstaat doordat het bad in zijn geheel is in te klappen tot een dikte van circa 25 centimeter, en zo onder het bed geschoven kan worden. Het bad wordt geleverd met een korte en een lange afvoerslang, opberghoes, extra afvoerstoppen en een badkussen. Het bad worden afgedekt met losse deksels die precies over de rand passen en net als bij de Tubble het water langer warm houden en plek bieden voor een glaasje en een tablet.

Nadeel van de testversie was dat de bodem een vrij harde verhoging heeft en voetrollers, waardoor je niet makkelijk naar beneden glijdt om je helemaal onder te dompelen. En hoewel Het Ding aanvankelijk met wat argwaan werd bekeken, heeft hij toch mijn zwakke plek weten te vinden, want zo’n halfuurtje wellness in je eigen huis, daar kan geen sauna tegenop. ‘Ik wist niet dat ik dit wilde’, zeg ik na een paar keer badderen tegen de testcollega’s. ‘Maar ik ben om.’

Hello Bath type James. Beeld
Hello Bath type James.

Bad vs douche

Bij een mobiele badkuip is de hoeveelheid water bijna gelijk aan die van een gemiddeld bad, stelt Milieu Centraal: rond de 100 liter. 5 minuten douchen met een waterbesparende kop, de meest wenselijke manier om schoon te worden, komt volgens de voorlichtingsorganisatie op 36 liter. Een bad verbruikt dus ongeveer drie keer zoveel en is daarmee niet echt een milieuvriendelijke optie. Maar stel dat je een half uur in bad blijft zitten en je vergelijkt dat met een half uur douchen, dan heb je toch ruim 100 liter bespaard.

Geteste baden

Fentic zitbad voor volwassenen, 92 x 51 x 63 cm, 200 l. € 69,95

Tubble Royale Basic opblaasbaar ligbad 157 x 70 x 52 cm, 255 l. € 139

Betub opvouwbare badkuip Fennek Ecommerce, 75 x 75 x 75 cm, 180 l. € 89,99

Hello Bath type James opvouwbaar ligbad, 148 x 62 x 53 cm, 220 l. € 257 (binnenkort ook kleinere versie Benjamin, lengte 121 cm)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden